Μπάλα στα συντρίμμια του πολέμου


Για τρεις δεκαετίας το Αφγανιστάν υπέφερε από τις καταστροφές του πολέμου. Κάθε δραστηριότητα είχε διακοπεί, όπως φυσικά και το ποδόσφαιρο. Η φετινή χρονιά ωστόσο ήταν η πρώτη κατά την οποία το εγχώριο πρωτάθλημα άρχισε και πάλι με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων από τη χώρα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο Αλί Ασκάρ Λαλί, ένας πρώην διεθνής Αφγανός ποδοσφαιριστής.

Ο Λαλί το 1981 έφυγε πρόσφυγας στη Γερμανία. Εκεί έπαιξε ποδόσφαιρο και ακολούθως ακολούθησε σεμινάρια προπονητικής. Η επιστροφή του στο Αφγανιστάν συνδυάστηκε με τη συμβολή του στη δημιουργία του νέου εγχώριου πρωταθλήματος και ο ίδιος μίλησε στο επίσημο σάιτ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για τη νέα προσπάθεια που γίνεται στη χώρα όσον αφορά στο ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Εκτός από τη δημιουργία επαγγελματικής λίγκας, ο Λαλί συνείσφερε τα μέγιστα και στο χαμηλότερο επίπεδο προκειμένου να δημιουργηθούν σωστές βάσεις με ακαδημίες ποδοσφαίρου σε αρκετές περιοχές της χώρας και όχι μόνο στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Το νεοσύστατο πρωτάθλημα πάντως είχε μεγάλη επιτυχία λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα τεράστια προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν μιας και μιλάμε για μια χώρα ισοπεδωμένη από τις συνεχόμενες πολεμικές συγκρούσεις όλων αυτών των ετών.

«Ήταν μεγάλη επιτυχία για το Αφγανιστάν. Μάλιστα περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Αυτό σημαίνει πως καταφέραμε να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους και τις οικογένειες στο ποδόσφαιρο. Ειδικότερα φάνηκε το πόσο ενθουσιώδεις είναι οι νέοι άνθρωποι για το ποδόσφαιρο», αναφέρει ο Λαλί.

Η μεγαλύτερη επιτυχία πάντως σύμφωνα με τον ίδιο είναι το ότι κατάφεραν να δώσουν στον κόσμο μια άλλη εικόνα για το Αφγανιστάν κι όχι αυτή του πολέμου και των καταστροφών: «Καταφέραμε να δείξουμε μια ειρηνική εικόνα του Αφγανιστάν. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη χώρα εξαιτίας των πολέμων, των καταστροφών και των ναρκωτικών, ωστόσο εμείς τους παρουσιάσαμε την άλλη εικόνα του Αφγανιστάν. Πετύχαμε παράλληλα να φέρουμε μαζί και να ενώσουμε όλες τις εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα, να παίξουν ποδόσφαιρο και να διασκεδάσουν».

Φυσικά οι προσπάθειες για τη βελτίωση του εγχώριου πρωταθλήματος δεν θα ωφελήσουν μόνο αυτό καθ’αυτό. Ο Λαλί στοχεύει και στην ενδυνάμωση της Εθνικής Ομάδας του Αφγανιστάν στέλνοντας κι ένα πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα: «Όσο δυνατότερο είναι το πρωτάθλημα, τόσο καλύτερη θα είναι και η Εθνική Ομάδα. Μετά από ό,τι πέρασε η χώρα θέλω να δω το Αφγανιστάν να εκπροσωπείται ενωμένο και η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου μπορεί να δώσει αυτή την εικόνα. Θα είναι καλό για όλους τους ανθρώπους που ζουν στο Αφγανιστάν».

Ο Λαλί θεωρεί άλλωστε πως το ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο προκειμένου η χώρα να απεμπλακεί εντελώς από την περίοδο του πολέμου που καταδίκασε τους ανθρώπους της για δεκαετίες: «Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να κρατήσει τους νέους ανθρώπους μακριά από τα όπλα, τη βία και τα ναρκωτικά. Το ποδόσφαιρο μπορεί να ανοίξει τους ορίζοντες των νέων παιδιών στο Αφγανιστάν».

Φυσικά σημαντική είναι η συνεισφορά του Λαλί και στο γυναικείο ποδόσφαιρο της χώρας, μιας και μιλάμε για ένα κράτος στο οποίο οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν τις ίδιες ελευθερίες και τα ίδια προνόμια με τους άνδρες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες που γίνανε φέρανε αποτελέσματα και χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερες γυναίκες ενθαρρύνονται προκειμένου να ακολουθήσουν ένα άθλημα το οποίο παλιότερα ήταν απαγορευμένο γι’ αυτές.

«Η παράδοση μας δυσκολεύει. Αρχίσαμε την προσπάθεια το 2003 με 2004 κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπως η Καμπούλ και ήταν κάτι αρκετά δύσκολο. Μάλιστα η Εθνική Ομάδα των γυναικών επικράτησε της αντίστοιχης του γειτονικού Πακιστάν με 4-1, κάτι που έκανε όλο το έθνος υπερήφανο. Νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο και πως στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί ακόμη περισσότερο», επισήμανε ο Λαλί.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου