Ο μαφιόζος που προδόθηκε από το ποδόσφαιρο


Η αγάπη και το πάθος για το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ρομαντικά, αλλά και καταστροφικά συναισθήματα. Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στήλη της MARCA, «El poder del balon», φέρνει στο προσκήνιο μία ιστορία για το πώς το πάθος ενός μαφιόζου για το ποδόσφαιρο έφερε την αστυνομία στα ίχνη του.

Ο Ρόκο Ακουίνο είναι γνωστός ως «Ο Συνταγματάρχης» στους κύκλους της «`Ndrangheta», της μαφίας της Καλαβρίας. Οι δυνάμεις ROS, οι ειδικά εκπαιδευμένοι καραμπινιέρι κατά του οργανωμένου εγκλήματος, τον αναζητούσαν από τον Ιούλιο του 2010 και κατάφεραν τελικά να φτάσουν στη σύλληψή του τον περασμένο Φλεβάρη, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του να μείνει μακριά από το ποδόσφαιρο.

Γεννημένος το 1960, ο Ακουίνο είχε από νεαρή ηλικία μπλεξίματα με τον νόμο. Σε ηλικία 16 ετών κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Λεονάρντο Ζούλο και για απόπειρα δολοφονίας του Καρμέλο Πουλιέσε. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Το 1984, έστρεψε ξανά την προσοχή των αρχών πάνω του, όταν κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε εμπόριο ναρκωτικών, κάτι που επαναλήφθηκε 20 χρόνια αργότερα, όταν συνελήφθησαν 154 άτομα και κατασχέθηκαν 5.000 κιλά κοκαΐνης, με την αστυνομία να βρίσκει τα έγγραφα και για άλλα 7.800 κιλά από την Κολομβία. Και πάλι, όμως, τα στοιχεία δεν στάθηκαν ικανά να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Το 2010, όμως, ολόκληρη η οικογένεια Ακουίνο μπήκε στο στόχαστρο, με την αστυνομία να καταφέρνει τελικά να εντοπίσει ένα μέλος της, τον Ντομένικο Ακουίνο, στο μαγαζί του πεθερού του κοντά στη Marina Gioigiosa Ionica.

Έκτοτε, ο «Don Rocco» ήταν καταζητούμενος, μέχρι τις 22 Ιανουαρίου του 2012, όταν η Mariana di Giosia Ionica, η ομάδα την οποία προέδρευε όταν ήταν ελεύθερος, αλλά και ήλεγχε όταν κρυβόταν, αντιμετώπισε την Mamertreselice. Το ματς διακόπηκε έπειτα από γενικευμένη σύρραξη που οδήγησε στην τιμωρία και των δύο ομάδων με ήττα με 0-3, πρόστιμο 300 ευρώ έκαστη και αποκλεισμό διαφόρων παικτών για 3 με 5 αγωνιστικές, με τον έναν γιό του Ακουίνο να βρίσκεται ανάμεσά τους.

Έξαλλος με τα όσα έβλεπε στην τηλεόραση, ο Ρόκο δεν μπόρεσε να κρατηθεί κι άρχισε να στέλνει μηνύματα διαμαρτυρίας στο τοπικό κανάλι που κάλυπτε τον αγώνα μέσω κινητών των συγγενών του. Στα μηνύματα διαμαρτυρόταν για την αποβολή των δίδυμων Ακουίνο, των γιών του, κι ασκούσε κριτική στον διαιτητή που δεν αντιλήφθηκε ότι ο καυγάς ξεκίνησε από προκλήσεις των παικτών της αντίπαλης ομάδας. Μάλιστα, υπέγραφε το τελευταίο μήνυμα ως «ο αρχηγός».

Ο μαφιόζος δεν είχε αντιληφθεί ότι καραμπινιέρι παρακολουθούσαν επίσης τον αγώνα, αλλά και το σπίτι του, έχοντας, μάλιστα, προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της οικογένειάς του που είχε καταγγείλει το γεγονός.

Τον τελευταίο καιρό, η παρακολούθηση είχε ενταθεί και ενισχυθεί, παρά το γεγονός ότι το σπίτι ήταν φρούριο: αποτελούταν από τέσσερα διαφορετικά οικήματα, αποθήκες, διπλούς τοίχους, κάμερες, αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας και τούνελ διαφυγής.

Όταν κατάφεραν να εντοπίσουν από πού εστάλησαν τα μηνύματα, οι υποψίες τους ότι ο καταζητούμενος βρισκόταν στο σπίτι επιβεβαιώθηκαν. Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου του 2012, έπειτα από δύο εβδομάδες κατάστρωσης του σχεδίου τους, εισέβαλαν στο σπίτι.

Οι έρευνές τους στο υπόγειο και κάτω από τις σκάλες, όπου οι καταζητούμενοι συνηθίζουν να φτιάχνουν τα καταφύγιά τους, δεν απέδωσαν καρπούς. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο όταν ανέβηκαν και στη σοφίτα. Ψάχνοντάς την εκατοστό-εκατοστό, εντόπισαν ένα περίεργο σημάδι πάνω σε μία λάμπα που έδειχνε παράταιρη με το υπόλοιπο δωμάτιο.

Όταν τη μετακίνησαν, είδαν μία τρύπα κι ένα μικρό σφυρί άρχισε να χτυπά τον τοίχο. Τότε ακούστηκε από την άλλη μεριά μια ανδρική φωνή να τους ζητά να σταματήσουν, λέγοντάς τους ότι θα βγει με τα χέρια ψηλά. Μόλις η πόρτα της κρυψώνας άνοιξε, ξεπρόβαλλε ο «Don Rocco».

Όλο αυτό το διάστημα που οι αρχές τον αναζητούσαν, εκείνος ήταν κρυμμένος σε ένα μικρό δωματιάκι στη σοφίτα του σπιτιού του. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, όταν η παρακολούθηση είχε γίνει πιο εντατική, είχε μείνει ακόμα και δύο ημέρες χωρίς να βγει, χωρίς φαγητό και χωρίς νερό.
Στις 18 Οκτωβρίου, ο Ρόκο Ακουίνο τιμωρήθηκε με 12ετή φυλάκιση για συμμετοχή σε μαφιόζικη οργάνωση και για το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής της οικογενειακής σπείρας.

Παράλληλα, οι αρχές κατέσχεσαν από την οικογένεια 10 εκατομμύρια δολάρια, 19 ιδιοκτησίες τους, ανάμεσα στις οποίες σπίτια, οικόπεδα και σκάφη, μία δεκάδα πολυτελή αυτοκίνητα, δύο επιχειρήσεις που ασχολούνταν με τις κατασκευές και τον τουρισμό και 22 λογαριασμούς. Έστειλαν αμέσως σήμα στις αρχές του Καναδά, καθώς πολλές οικογενειακές καταθέσεις είχαν σταλεί στη χώρα όπου κατοικούσαν και πολλά μέλη της οικογένειας κι από αυτούς τους λογαριασμούς στέλνονταν συχνά χρήματα ως δωρεές στην ποδοσφαιρική ομάδα που διοικούσε ο Ακουίνο, ανάμεσα στις οποίες και 13.000 δολάρια για στήριξη των παικτών στα πλέι οφ ανόδου του Campionato di Eccelenza.

Ο ιδανικός τρόπος για ξέπλυμα χρήματος!

Τα μηνύματα για την ομάδα του και το πάθος του για το ποδόσφαιρο οδήγησαν έναν εκ των 100 πιο επικίνδυνων ανδρών στην Ιταλία πίσω από τα σίδερα…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου