Διώχνοντας την εργατική τάξη από το γήπεδο


Το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ ξεκίνησε αυτό το σαββατοκύριακο. Νωρίτερα είχαν ακολουθήσει οι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας, σε μία χώρα που το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία. Κάθε χρόνο ωστόσο οι περισσότεροι σύλλογοι αδυνατούν να καταλάβουν ένα πράγμα. Με τα ακριβά εισιτήρια και προϊόντα που πουλάνε διώχνουν την εργατική τάξη της Αγγλίας, που αποτελούσε το παραδοσιακό ποδοσφαιρικό κοινό, από τις εξέδρες.

Το BBC για ακόμη μία χρόνια με την έναρξη των εγχώριων πρωταθλημάτων έφερε στην επιφάνεια ξανά τη συγκεκριμένη έρευνα. Αυτή τη φορά δεν προτίμησε να παρουσιάσει στοιχεία και αριθμούς αλλά να απευθυνθεί στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο αντικείμενο.

Ο Τιμ Χάρτλεϊ είναι οπαδός της Κάρντιφ και ακολουθεί την ομάδα του για 38 συναπτά έτη. Φέτος είναι ενθουσιασμένος από την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία, ωστόσο οι τιμές των εισιτηρίων είναι κάτι που τον προβληματίζει αρκετά. Παλιότερα δεν σκεφτόταν καν το αντίτιμο που θα πλήρωνε είτε στα εντός είτε στα εκτός έδρας ματς της Κάρντιφ. Πλέον το κόστος του εισιτηρίου είναι κάτι που αποτελεί πρόβλημα για τον ίδιο.

«Φοβάμαι ότι ο άνθρωπος της εργατικής τάξης εκτοπίζεται χρόνο με τον χρόνο από τις τιμές των εισιτηρίων και θα είναι πολύ κακό αν αυτό συνεχιστεί. Πλέον δεν υπάρχει η ίδια εκρηκτική ατμόσφαιρα στις εξέδρες των γηπέδων. Αν μετατρέψεις το ποδόσφαιρο σε ένα θέαμα το οποίο θα προσεγγίζεται όπως το θέατρο ή η όπερα, τότε θα πάψει να είναι το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε», αναφέρει ο Χάρτλεϊ.

Εκτός από τη γνώμη του οπαδού, το BBC απευθύνθηκε και στον εκδότη μιας περιοδικής έκδοσης οδηγού γηπέδων για τους οπαδούς. Ο Ματ Κουκ τονίζει ότι οι μετακίνηση των οπαδών στα αγγλικά γήπεδα κοστίζει πλέον ακριβά καθώς δεν είναι μόνο τα εισιτήρια των γηπέδων αλλά και τα εισιτήρια των τρένων που έχουν κι αυτά πάρει ανηφορικό δρόμο.

«Ζω στο Λονδίνο και είμαι οπαδός της Μπράιτον, συνεπώς σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι ταξιδεύω με το τρένο για να υποστηρίξω την ομάδα μου. Οι θέσεις πάρκινγκ έξω από το γήπεδο είναι περιορισμένες σε αριθμό, κι έτσι ο μόνος τρόπος μετακίνησης είναι το τρένο. Αυτό δεν μου επιτρέπει όμως να κρατήσω χαμηλά τα έξοδά μου», επισημαίνει ο Κουκ.

Ποια όμως είναι και η γνώμη ενός οικονομολόγου; Το BBC μίλησε με τον Dr Τζον Μπιτς από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, ο οποίος θεωρεί πως το πάθος των οπαδών για την ομάδα τους είναι επικίνδυνο να στραφεί εναντίον τους με τους συλλόγους να το εκμεταλλεύονται για να αυξήσουν τα έσοδά τους.

«Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι είναι υπό πίεση να αυξήσουν όλο και περισσότερο τα έσοδά τους προκειμένου να είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Για παράδειγμα οι ομάδες εκτός από την εντός και την εκτός έδρας εμφάνιση βγάζουν κάθε χρόνο και μια τρίτη, προτρέποντας τους οπαδούς να την αγοράσουν. Αναρωτιέμαι πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι σύλλογοι στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα κέρδη τους», επισήμανε ο Μπιτς.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου