Υπάρχει ρατσισμός από την άλλη πλευρά;


Οι ρατσιστικές επιθέσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου είτε από οπαδούς προς παίκτες είτε και μέσα στις ίδιες τις ομάδες, σε περιπτώσεις «αόρατου» ή θεσμικού ρατσισμού, είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις προέρχεται από λευκό σε μαύρο. Υπάρχει όμως και ρατσισμός από την άλλη πλευρά; Το πρόσφατο περιστατικό του Τομ Σεντφιέτ ανοίγει ένα κρυφό ζήτημα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το περιστατικό των ρατσιστικών σχολίων του Λουίς Σουάρες προς τον Πατρίς Εβρά ήταν αυτό που άνοιξε το ζήτημα στον χώρο του ποδοσφαίρου με αρκετούς κοινωνιολόγους να φέρνουν το θέμα στην επιφάνεια. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να υποστηρίξουν τη γνώμη ότι ο Σουάρες εξ αιτίας της καταγωγής του από την Ουρουγουάη δεν θα μπορούσε να καταφερθεί ρατσιστικά. Οι κοινωνιολόγοι όμως εκφράζουν αντίθετη άποψη, τονίζοντας πως το χρώμα του δέρματος δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο και όποια διάκριση -αν έχει να κάνει με αυτό- αποκαλείται ρατσιστική.

Η υπόθεση Σουάρες-Εβρά αποδεικνύει του λόγου το αληθές και πριν μερικές μέρες ένα ακόμα περιστατικό στην Αφρική έφερε το ζήτημα ξανά στο προσκήνιο. Πρόκειται για το συμβάν μεταξύ του Βέλγου τεχνικού της Εθνικής Μαλάουι Τομ Σεντφιέτ και του Νιγηριανού τεχνικού της Εθνικής Νιγηρίας Στέφεν Κέσι ενόψει της αναμέτρησης μεταξύ των δύο χωρών μέσα στο Σεπτέμβρη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πιο συγκεκριμένα ο Σεντφιέτ ζήτησε την αλλαγή του μέρους διεξαγωγής της αναμέτρησης καθώς εξέφρασε την ανησυχία του για λόγους ασφαλείας. Η αντίδραση από τη μεριά του Κέσι ήταν έντονη, με τον τεχνικό της Εθνικής Νιγηρίας να καταφέρεται εναντίον του Σεντφιέτ με λόγια που εμπεριέχουν μια ρατσιστική χροιά.

«Νομίζω ότι ο τεχνικός του Μαλάουι είναι τρελός. Αν θέλει να μιλήσει στη FIFA θα πρέπει να πάει πίσω στο Βέλγιο. Δεν είναι Αφρικανός, αλλά ένας λευκός που θα πρέπει να πάει πίσω στο Βέλγιο. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ τέτοια φρασεολογία. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, ποιος είναι; Όλες οι άλλες χώρες έρχονται να παίξουν ποδόσφαιρο στο Καλαμπάρ. Πρόκειται για ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στη Νιγηρία. Ο άνθρωπος είναι τρελός, μακάρι να μπορούσα να του το πω κατάμουτρα», ήταν τα λόγια του Κέσι.

Τα παραπάνω σχόλια όπως ήταν λογικό προκάλεσαν σοκ και στον ίδιο τον Σεντφιέτ, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με την Αφρική, αγαπώντας τους ανθρώπους της, έχοντας περάσει από διάφορους πάγκους Εθνικών ομάδων της Αφρικής και ζώντας εκεί έχοντας παντρευτεί μια γυναίκα από τη Ζιμπάμπουε.

«Αυτές οι φράσεις καλλιεργούν το μίσος και μάλιστα ενόψει της αναμέτρησης. Είναι απαράδεκτο και λυπάμαι για τα όσα είπε. Από τη μεριά μου δεν έχω να πω κανέναν κακό λόγο ούτε για τον Κέσι ούτε για τη Νιγηρία. Μίλησα μόνο για αλλαγή του μέρους διεξαγωγής της συνάντησης. Αν η FIFA θέλει να ξεριζώσει τον ρατσισμό, τότε θα πρέπει να το πράξει και από τις δύο κατευθύνσεις. Προσωπικά είμαι εναντίον του ρατσισμού από όπου κι αν προέρχεται», τόνισε ο Σεντφιέτ.

Ήταν λοιπόν ρατσιστικά τα σχόλια του Κέσι; Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενα περιστατικά με ανάλογη φρασεολογία, ο Σεντφιέτ έχει απολύτως κάθε δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι ο Κέσι του επιτέθηκε ρατσιστικά. Δυστυχώς το αγκάθι του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο παραμένει και πολλές φορές μάλιστα υποκρύπτεται παρά τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από τους ποδοσφαιριστές όσο και από τους φορείς προκειμένου να γίνει αντιληπτό το αυτονόητο. Ότι όλοι ανεξαρτήτου χρώματος ή προέλευσης είμαστε ίσοι.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου