Elvis Presley: Ο Βασιλιάς του rock n roll


Ο Βασιλιάς του rock ‘n’ roll, όπως έμεινε για πάντα γνωστός ο Elvis Presley έζησε μια πολυτάραχη ζωή, από την κορυφή του κόσμου και την λατρεία των θαυμαστών του έως την κατάρρευση του και τον εθισμό του στα φάρμακα.

Ο θρύλος που άφησε το σημάδι του στη μουσική ο Elvis Presley, έγινε αιώνιο σύμβολο της μουσικής με εκατομμύρια θαυμαστές, που θα τον λατρεύουν όσα χρόνια κι αν περάσουν από τον θάνατό του.

Πρώτα χρόνια


O Elvis Presley γεννήθηκε στο Tupelo του Μισισιπή και μεγάλωσε σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας και ήταν ένα αρκετά μοναχικό παιδί, που του άρεσε να παίζει κιθάρα. Σε ηλικία 12 ετών εμφανίστηκε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό, σε ένα πάρτι του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Οι οικογένεια μετακόμισε στο Memphis του Tennessee λίγα χρόνια αργότερα. Ο Presley ήταν ακόμα πιο ντροπαλός μεγαλώνοντας και οι συμμαθητές του δεν εκτιμούσαν το είδος της μουσικής που τραγουδούσε, χαρακτηρίζοντας τον ως «white trash» ή «hillbilly» ή ακόμα και «παιδί της μαμάς», λόγω της πολύ στενής σχέσης που είχε αναπτύξει με τη μητέρα του.

H μουσικά στη ζωή του
 To 1950 άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με την κιθάρα και μαζί με τα αδέρφια Dorsey και Johny Burnette, έφτιαξαν μια rockabilly μπάντα. Άλλαξε επίσης και την εμφάνισή του, φτιάχνοντας τα μαλλιά του με το στιλ που τον αγαπήσαμε, με άφθονη μπριγιαντίνη και ντυνόταν με ρούχα των Lansky Brothers, ενός τοπικού ραφτάδικου στο Memphis, που απέκτησαν τεράστια φήμη στην πορεία χάρη στη συνεργασία τους με τον Presley. Μουσικά επηρεάστηκε από τη μαύρη μουσική, τα gospel και τα blues, ενώ παρ’ ότι δεν είχε μάθει να διαβάζει νότες, μπορούσε να παίξει κομμάτια εξ’ ακοής.

Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες συνεργασίας με δισκογραφικές εταιρίες, ο Presley άρχισε να δουλεύει ως οδηγός φορτηγών. O διευθυντής της Sun Records Sam Phillips αναζητούσε τότε έναν λευκό με φωνή και σκηνική παρουσία νέγρου, που όπως δήλωνε, θα ήταν σαν να ανακάλυπτε χρυσωρυχείο. Ο Presley πέρασε από οντισιόν, αλλά η απόδοσή του ήταν απογοητευτική. Παρ’ όλα αυτά λίγο καιρό αργότερα, ο Phillips τον ξαναφώναξε στο studio και ο Elvis τραγουδώντας το bluegrass κομμάτι «That’s All Right» toy Arthur Crudup, τον εντυπωσίασε. Ο Phillips τον ενέταξε σε ένα bluegrass τρίο. Στην πρώτη τους εμφάνιση, ο Presley από το άγχος κούναγε νευρικά τα γόνατα του, κάτι που αργότερα έγινε η χαρακτηριστική του κίνηση…

 Την πρώτη του ηχογράφηση έκανε ο Presley στο Nashville το 1958. Το πρώτο single του ήταν το «Heartbreak Hotel», ενώ τo πρώτο του album με τίτλο το όνομά του, περιείχε στοιχεία rockabilly και r&b. Στη συνέχεια, έγινε το πρώτο rock ‘n’ roll album που έφτασε στο Νο 1 του Billboard.

 Στις ζωντανές του εμφανίσεις, οι θαυμάστριες εκστασιάζονταν με τη μοναδική του κίνηση και την απαλή φωνή του. Σιγά σιγά έχτιζε το μύθο του ειδώλου και όλοι -από τους έφηβους μέχρι τους μεγαλύτερους- άρχισαν να τον λατρεύουν. Όπως θυμούνται οι βιογράφοι του, επικρατούσε χάος όταν o Presley ξεκινούσε να τραγουδά τα πρώτα λόγια του «Hound Dog», ενώ όπως δήλωσαν πολλοί δημοσιογράφοι αργότερα, ο Presley κατάφερε να εντάξει το rock ‘n’ roll στην mainstream κουλτούρα.

Ντεμπούτο στον κινηματογράφο

Το 1956 έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το «Love Me Tender». Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε τα πασίγνωστα singles του «All Shook Up» , «Too Much» και «Let Me Be Your Teddy Bear».

Ανάμεσα σε κινηματογραφικά γυρίσματα στα οποία κρατούσε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο και σε ζωντανές εμφανίσεις, αγόρασε και μια έπαυλη 18 δωματίων στο Memphis, τη Graceland. Εκείνη την εποχή γύρισε και το «Jailhouse Rock», που έγινε τεράστια επιτυχία και ως ταινία αλλά και ως soundtrack. Τα επόμενα χρόνια ο Presley αφοσιώθηκε στην κινηματογραφική του καριέρα, γυρίζοντας αρκετές ταινίες όπως το «Flaming Star» και το «Wild in The Country».

Ο στρατός και η οικογένεια

To τέλος της δεκαετίας τον βρήκε στον στρατό, κάτι που συγκέντρωσε την προσοχή των media, όπως και το γεγονός του θανάτου της πολυαγαπημένης του μητέρας από ηπατίτιδα. Ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στο Friedberg της Γερμανίας, γνώρισε την 14χρονη τότε Priscilla Beaulieu, με την οποία παντρεύτηκαν επτά χρόνια μετά.

Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, επέστρεψε στο Nashville όπου ηχογράφησε το 5ο του album με τίτλο «Elvis is Back!», το οποίο περιείχε τις τεράστιες επιτυχίες του «Are You Lonesome Tonight?» και «It’s Now Or Never». Ο Τύπος έγραψε ότι ο τρόπος που τραγουδούσε ο Elvis δεν ήταν ερωτικός, αλλά σχεδόν πορνογραφικός.

To 1968 γεννήθηκε η κόρη του Lisa Marie, σε μια περίοδο που ήταν ιδιαίτερα δυστυχισμένος με την καριέρα του, μιας και οι πωλήσεις των τραγουδιών του δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Έχοντας να εμφανιστεί ζωντανά από το 1960, το comeback του διοργανώθηκε στην Καλιφόρνια και έγινε γνωστό ως «The ’68 Comeback Special», με μια σειρά περιορισμένων εμφανίσεων. Ο Presley ντυμένος με μαύρο δερμάτινο παντελόνι και πουκάμισο, τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα, φάνταζε αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Με αυτές του τις εμφανίσεις, ο Presley κατάλαβε ότι είχε αναλωθεί σε πράγματα που δεν τον αντιπροσώπευαν και είχε χάσει τον εαυτό του. Όπως είχε δηλώσει άλλωστε, οι εμφανίσεις αυτές ήταν από τα πιο σημαντικά κομμάτια στην καριέρα του. Από τις συγκεκριμένες μάλιστα εμφανίσεις του, εμπνεύστηκαν οι Texas, για το videoclip «Inner Smile».

To 1969 κυκλοφόρησε το «From Elvis in Memphis», που χαιρετίστηκε από κριτικούς και κοινό. Αφήνοντας πίσω του τα soundtracks, επέστρεψε στον παλιό καλό του εαυτό και έβγαλε πολλά ακόμα hits, ανάμεσα τους το «Suspicious Minds». Παράλληλα, άρχισε και τις εμφανίσεις του στο Las Vegas. Σε μια συνέντευξη Τύπου, ένας δημοσιογράφος τον αποκάλεσε «Βασιλιά» και ο Elvis γυρνώντας προς το μέρος του Fats Domino, είπε ότι αυτός ήταν ο αληθινός βασιλιάς του rock n ‘roll.

Οι εμφανίσεις του στο Vegas του εξασφάλισαν ένα πενταετές συμβόλαιο. Σε αυτές τις εμφανίσεις ηχογραφήθηκε το album «On Stage» και γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Elvis: That’s The Way It Is». Στις ζωντανές του εμφανίσεις φορούσε πλέον, τη θρυλική του λευκή φόρμα, που έγινε το σήμα κατατεθέν του.

To album «That’s The Way It is» που συνόδευε το ομώνυμο ντοκιμαντέρ ήταν σύμφωνα με κριτικούς, μια αλλαγή στον ήχο και το προφίλ του Presley, που από τις επιρροές του από τη μαύρη μουσική και τη σκηνή του Memphis, μεταπήδησε σε μια πιο καλογυαλισμένη, λευκή pop, ιδανική για το κοινό του Las Vegas. To 1970 γνώρισε τον Πρόεδρο Nixon. Στη συνάντηση του μίλησε για τον πατριωτισμό του και για την ανησυχία του για την κουλτούρα των hippies.

Πολλές ήταν οι επόμενες ηχογραφήσεις του από συναυλίες, που όλες είχαν τεράστια επιτυχία, ανάμεσα τους αυτή στο Madison Square Garden. Παράλληλα όμως, ο γάμος του με την Priscilla κατέληξε σε διαζύγιο, ύστερα από απανωτές εξωσυζυγικές σχέσεις και των δύο. Στη διάρκεια ενός show, τέσσερις άντρες του επιτέθηκαν επί σκηνής. Αυτή η επίθεση του δημιούργησε την εμμονή ότι άντρες του Mike Stone, ενός δασκάλου καράτε που είχε σχέση με τη γυναίκα του, θα τον σκότωναν…

Η κατάρρευση και ο εθισμός του στα φάρμακα
To διαζύγιο του Presley τον έκανε ράκος. Δύο φορές πήρε υπερβολική δόση βαρβιτουρικών και έπεσε σε κώμα για τρεις μέρες. O εθισμός του στα συνταγογραφούμενα φάρμακα μεγάλωνε και ο ίδιος, όπως αργότερα δήλωσε ο γιατρός του, ένιωθε ότι παίρνοντας φάρμακα με συνταγή γιατρού, διέφερε από το κάθε τυχαίο ναρκομανή. Στα shows του κατέρρεε επί σκηνής και δε θύμιζε σε τίποτα τον παλιό του εαυτό, μοιάζοντας μια καρικατούρα, με πολλά παραπανίσια κιλά, δυσκολία στην ομιλία και ένα απλανές βλέμμα. Τα προβλήματα στην υγεία του ήταν επίσης πολλά, καθώς έπασχε από γλαύκωμα, πίεση και προβλήματα στο συκώτι.

Ο θάνατος και κληρονομιά


Στις 16 Αυγούστου του 1977, ο Elvis θα πετούσε από το Memphis για να ξεκινήσει μια ακόμη περιοδεία. Εκείνο το απόγευμα, η τότε φιλενάδα του Ginger Alden τον βρήκε αναίσθητο στο μπάνιο. Καθώς οι προσπάθειες να τον επαναφέρει στη ζωή δεν απέδωσαν, ο Elvis πέθανε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο της περιοχής σε ηλικία 42 ετών. Η κηδεία του έγινε στην Graceland και η φωτογραφία του νεκρού «Βασιλιά» στο τεύχος του National Enquirer έδωσαν στο περιοδικό τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία του. Περίπου 80.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήμα, ένα αμάξι έπεσε πάνω σε μια ορδή θαυμαστών, σκοτώνοντας δύο γυναίκες.

Μετά τον θάνατό του και μέχρι και σήμερα, άπειρες εικασίες έχουν γίνει για το κατά πόσο ο ίδιος σκηνοθέτησε το τέλος του και αν είναι ακόμη ζωντανός. Ανάμεσα στις θεωρίες που αιωρούνται, οι θαυμαστές έχουν βρει ανακρίβειες στο πιστοποιητικό θανάτου ή ακόμα, θεωρούν ότι στη θέση του πτώματος του Elvis βρίσκεται μια κέρινη κούκλα. Κάθε χρόνο από το 1977, κόσμος από όλον τον πλανήτη συγκεντρώνεται στην τελευταία κατοικία του Εlvis για να αποδώσει φόρο τιμής στον «Βασιλιά».
 H κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Elvis άλλαξε για πάντα τον χάρτη της μουσικής και της pop κουλτούρας. Με τη μίξη διαφορετικών μουσικών ειδών, έφερε το rock ‘n’ roll σε κάθε αμερικανικό σπίτι και έγινε αγαπητός από όλους. Αυτό που πολλοί θεωρούν ότι έκανε ο Presley ήταν μια κοινωνική επανάσταση, με την ανεμελιά, την ερμηνεία του και την κίνησή του. Όλα όσα άφησε τον έχρισαν σύμβολο του αμερικανικού τρόπου ζωής, μια φιγούρα αναγνωρίσιμη σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, όσα χρόνια κι αν περάσουν.


Elvis Presley In Concert From Hawaii 1973
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου