11 ιδιοτροπίες του ανθρώπινου σώματος

0 σχόλια

Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει να μουδιάζει το χέρι σας, να «πετάει» το μάτι σας, να κοκκινίζετε χωρίς λόγο ή ακόμα και να έχετε αυτή την περίεργη αίσθηση του déjà vu; Τι σημαίνουν τελικά αυτά τα περίεργα «μηνύματα» που μας στέλνει το σώμα μας;

Το πάγωμα του εγκεφάλου


Με τη φράση «όχι πάλι» να κυριεύει το …παγωμένο σας μυαλό, αυτό συμβαίνει όταν κάτι κρύο αγγίζει τα νεύρα στην οροφή του στόματός σας (στον ουρανίσκο δηλαδή) προκαλώντας τα αιμοφόρα αγγεία στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού σας να πρηστούν. Αυτή η ταχεία διόγκωση προκαλεί τον γνώριμο πόνο, το πάγωμα του εγκεφάλου. Μια εύκολη λύση; Προσπαθήστε να τρώτε παγωτό ή άλλα κρύα τρόφιμα πιο αργά.

Υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία)


Σίγουρα, μία τέτοια περίπτωση κυριολεκτικά «σκοτώνει» τη διάθεσή σας, αλλά το πρόβλημα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και συμβαίνει σε εντελώς υγιείς ανθρώπους. Ενώ μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, η εφίδρωση είναι συνήθως χειρότερη στις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιιδρωτικά χλωριούχου αργιλίου, ενέσεις Botox, φάρμακα από το στόμα, ήπια ηλεκτρικά ρεύματα ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Υπετριχοφυΐα


Η μεξικανή ζωγράφος Frida Kahlo είναι μία από τις λίγες γυναίκες, που μπορεί να ...χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα υπερβολικής τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα. Ενώ η υπερτρίχωση μπορεί να είναι ενοχλητική, είναι γενικά αβλαβής. Επηρεάζει περίπου το 5% των γυναικών και μπορεί να αφορά σε γενετική προδιάθεση ή να προκαλείται από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μία περίσσεια ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερτρίχωση προκαλείται από όγκους που εκκρίνουν ορμόνες. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει λεύκανση, ηλεκτρόλυση, ορμονικές θεραπείες ή αποτρίχωση με λέιζερ.

Κράμπα


Αυτός ο αναπάντεχος και επίπονος μυϊκός σπασμός μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά και συνήθως οφείλεται σε αφυδάτωση, υπερβολική χρήση των μυών, ερεθισμό των νεύρων ή χαμηλά επίπεδα ορισμένων μετάλλων, όπως το κάλιο και το ασβέστιο. Περπατήστε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο ή ταρακουνήστε το πόδι σας και τεντώστε τον μυ. Αν οι κράμπες επιμένουν, δείτε το γιατρό σας.

Μήπως τα άκρα σας …κοιμούνται;


Αυτή η προσωρινή και ακίνδυνη αίσθηση προκαλείται από συνεχή πίεση στα νεύρα, που δεν αφήνει χώρο να μεταδίδουν τα μηνύματα στον εγκέφαλό σας. Η θεραπεία είναι απλή: Αλλάξτε θέση. Όσο επαναφέρεται σιγά σιγά ο έλεγχος των άκρων, ενδεχομένως να αισθανθείτε ένα «μυρμήγκιασμα». Αν και ακίνδυνο, σε περιπτώσεις χρόνιου «μυρμηγκιάσματος» ενδεχομένως υποβόσκει μία σοβαρή υποκείμενη κατάσταση που πρέπει να αξιολογηθεί από κάποιον ειδικό.

Υπερανάπτυξη των αρσενικών μαστών


Η γνωστή ως «γυναικομαστία» συνήθως προκαλείται από φυσιολογικές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών κατά τη γέννηση, εφηβεία και αργότερα στη ζωή ενός άνδρα. Για τα νεογνά και τα αγόρια, η αναλογία των οιστρογόνων (γυναικείες ορμόνες) και των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες) ισορροπεί με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, σε μεγαλύτερες ηλικίες συχνά η γυναικομαστία σχετίζεται με ορισμένα φάρμακα, όγκους, ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα. Ένας γιατρός μπορεί να κάνει την επιστημονική αξιολόγηση για την εκάστοτε περίπτωση, αν και από μόνη της η υπερανάπτυξη των αρσενικών μαστών είναι συνήθως αβλαβής.

Φτέρνισμα


Το φτέρνισμα μπορεί να μην είναι ένα προφητικό σημάδι από τους θεούς, όπως νόμιζαν στην αρχαία Ελλάδα, αλλά αυτό το αντανακλαστικό είναι αν μη τι άλλο συνηθισμένο. Η ταχύτητα του φτερνίσματος είναι περίπου 161 χιλιόμετρα την ώρα και το σάλιο που ψεκάζεται από φτέρνισμα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 5 μέτρα.

Το φτέρνισμα συνήθως ενεργοποιείται από τη σκόνη, τη βρωμιά ή κάποιο άλλο σωματίδιο που ερεθίζει τις βλεννογόνους μεμβράνες στη μύτη και το λαιμό. Είναι φυσικά αδύνατον να φτερνιστεί κανείς με τα μάτια ανοιχτά ή ενώ …κοιμάται. Και αντίθετα με τον αστικό μύθο, που ήθελε την καρδιά να…σταματά κάθε φορά που φτερνίζεται κάποιος, η αλήθεια είναι ότι αν και το φτέρνισμα αλλάζει τη ροή του αίματος στο σώμα και το ρυθμό των παλμών της καρδιάς, αυτή φυσικά δε σταματά τη λειτουργία της.

Déjà Vu


Το déjà vu είναι μια παράξενη αίσθηση οικειότητας κατά τη διάρκεια μιας νέας εμπειρίας, όπως η αίσθηση ότι έχετε ξαναβρεθεί σε ένα μέρος, που όμως επισκέπτεστε για πρώτη φορά ή έχετε ζήσει την ίδια στιγμή στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για το τι προκαλεί ένα déjà vu. Η εξέταση του φαινομένου ωστόσο είναι δύσκολη περίπτωση, καθώς συμβαίνει τυχαία, χωρίς προειδοποίηση και συνήθως διαρκεί μόνο 10 με 30 δευτερόλεπτα.

Αλλά μια πιθανή εξήγηση αφορά στα τμήματα του εγκεφάλου, που επεξεργάζονται τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου, ασχολούνται επίσης με την οικειότητα. Μια περιστασιακή καθυστέρηση στη σύνδεση μεταξύ της αναγνώρισης και της μνήμης θα μπορούσε να εξηγήσει την αίσθηση déjà vu.

Ίλιγγος


Αν αισθάνεστε ότι το δωμάτιο γυρίζει, ενώ φυσικά και δεν κινείται στην πραγματικότητα, τότε μάλλον πάθατε ίλιγγο. Ο ίλιγγος μπορεί να προκαλείται από κάποιο πρόβλημα στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού ή από νευρική βλάβη και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες. Ωστόσο, ο ίλιγγος συχνά παρερμηνεύεται ως ζάλη. Η διαφορά μεταξύ ζάλης και ιλίγγου, είναι ότι στην περίπτωση του ιλίγγου υπάρχει η αίσθηση της κίνησης.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, περιλαμβάνουν απώλεια ακοής, δυσφορία στο αυτί και ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών. Η θεραπεία του ιλίγγου εξαρτάται από την αιτία.

Κοκκίνισμα

Το ενοχλητικό «κοκκίνισμα» στα μάγουλα κάθε φορά που έρχεστε σε αμηχανία, οφείλεται στην αδρεναλίνη. Σε στιγμές άγχους αυτή υπερεκκρίνεται, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός αυτόματα αυξάνονται, στέλνοντας περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο στο πρόσωπο, προκαλώντας το κοκκίνισμα αυτό στο δέρμα.

Ωστόσο, αν και κανείς δε θέλει να βρίσκεται στη θέση αυτή, μια σειρά από πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι το κοκκίνισμα στην πραγματικότητα συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και αυξάνει την ενσυναίσθηση από τους άλλους.

«Πετάει» το μάτι


Οι σπασμοί των βλεφάρων είναι απρόβλεπτοι, ενοχλητικοί και αβλαβείς. Ένας τέτοιος σπασμός μπορεί να προκληθεί από στρες, κόπωση, καταπόνηση των ματιών, ξηροφθαλμία ή αντίδραση στην καφεΐνη, αν και πιο σοβαρή σύσπαση μπορεί να προκαλείται από νευρολογικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette. Οι σπασμοί αυτοί συνήθως υποχωρούν από μόνοι τους, αλλά αν είναι σοβαροί μπορεί να συστηθούν από τους ειδικούς ακόμα και ενέσεις Botox.Διαβάστε περισσότερα...

Ένας μαχητής της ζωής στην Άλκμααρ

0 σχόλια

Η σεζόν 2010-11 έφτανε στο τέλος της. Η Άλκμααρ είχε ένα ακόμα ματς στην Eredivise για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της και οι αρκετοί παίκτες σκέφτονταν ήδη τις διακοπές. Ο Μιχάι Νέσου περίμενε να ξεκινήσει βασικός όπως τόσες φορές. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια…

Η απόσταση από την λαμπρή καριέρα ενός ποδοσφαιριστή μέχρι την απόγνωση είναι πολύ μικρή και υπάρχουν κατά καιρούς περιστατικά που το επιβεβαιώνουν. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του πρώην αριστερού μπακ της Άλκμααρ, το story της οποίας θυμάται ξανά το sportskeeda.

Στην προπόνηση πριν από το ματς, ο Νέσου μάθαινε ότι θα αγωνιστεί βασικός στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς. Μετρούσε, άλλωστε, 36 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όντας ένα βασικότατο εργαλείο της ΑΖ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος όμως, ο Ρουμάνος συγκρούεται με τον συμπαίκτη του Αλιέ Σουτ.

«Είπαν ότι ο Αλιέ έπεσε πάνω μου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλά έπεσε ο ένας πάνω στον άλλον. Τόσο απλά. Είχε τη μπάλα, έκανα τάκλιν και συκρουστήκαμε. Ήταν ένα απλό τάκλιν. Απλά ήμασταν άτυχοι. Όταν παρακολουθώ ποδόσφαιρο βλέπω τέτοιες φάσεις κάθε δύο ή τρία ματς», τονίζει ο Νέσου.

Πέφτοντας στο έδαφος μετά τη σύγκρουση, ο Ρουμάνος διαπίστωσε με φρίκη ότι δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του. Παράλληλα, ένιωθε την ανάσα του να περιορίζεται και ούρλιαξε για βοήθεια. «Ο Μιχάι τραυματίστηκε και έπεσε στο έδαφος. Δεν κουνιόταν, αλλά φώναζε προς τα εμάς. Έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και να κουνηθεί. Περιμέναμε να σηκωθεί όπως έκανε πάντα. Αυτή τη φορά όμως δεν τα κατάφερε. Ήταν μια απαίσια στιγμή. Νιώσαμε αβοήθητοι, πραγματικά τον αγαπούσαμε», θυμάται ο Γιαν Βούιτενς, ο οποίος επέστρεψε φέτος στην Άλκμααρ.

Γρήγορα ο Νέσου μπήκε σε ασθενοφόρο και του τοποθετήθηκε μάσκα οξυγόνου για να αναπνεύσει. Μεταφέρθηκε αμέσως σε κοντινό νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε πάθει ζημιά στον αυχένα, σπάζοντας έναν σπόνδυλο, ενώ έχριζε άμεσης επέμβασης στη σπονδυλική στήλη.

«Οι γιατροί μου είπαν ότι σε περιπτώσεις σαν τι δική μου μπορείς να πεθάνεις αν δεν σου τοποθετηθεί γρήγορα μάσκα οξυγόνου. Στην πραγματικότητα, μόνο ένας στους 100 επιβιώνει από τέτοιο τραυματισμό. Δεν υπήρχε μπλακάουτ, αλλά ήξερα ότι κάτι είχε συμβεί. Δεν ενιωθα πόνο, απλά δεν μπορούσαν να κουνηθώ», δηλώνει ο Νέσου στην Gazzetta Sportuliron.

H επέμβασή του κράτησε πέντε ώρες και ο πρώην παίκτης της Στεάουα Βουκουρεστίου ξύπνησε μετά από τέσσερις μέρες για να μάθει ότι η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ωστόσο θα άλλαζε ριζικά. Τα χέρια του και τα πόδια έμειναν παράλυτα και ο ίδιος καθηλώθηκε σε αναπηρική πολυθρόνα. Για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή που το σώμα και το πνεύμα του έχει μάθει στη συνεχή άσκηση η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Οι γιατροί φοβούνταν για μετατραυματικό σοκ, κατάθλιψη και άλλα.

Ωστόσο, ο Ρουμάνος δείχνει τη μεγάλη μάχη που κρύβει μέσα του. Καταφέρνει σιγά-σιγά να επικοινωνήσει με όσους του εξέφραζαν τη στήριξή τους με ένα gadget που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την περίπτωσή του, ενώ οι οπαδοί σε Ολλανδία και Ρουμανία δεν τον ξεχνούν. Όχι μόνο των ομάδων του, καθώς η τραγωδία του έχει συγκινήσει τους πάντες. Γνωρίζοντας ότι η ζωή του δεν θα είναι ποτέ όπως πριν, αποφάσισε να την αφιερώσει σε ένα σκοπό.

Μέσω του ιδρύματος που δημιούργησε με το όνομά του, ο Μιχάι Νέσου βοηθάει τους ανθρώπους που είχαν την ίδια μοίρα με αυτόν. Με τη βοήθεια αρκετών ποδοσφαιριστών, όπως ο Ουέσλεϊ Σνάιντερ και άλλοι, έχει καταφέρει να δώσει νόημα όχι μόνο στη δική του ζωή, αλλά και σε πολλών ακόμα…


Διαβάστε περισσότερα...

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την καφεΐνη

0 σχόλια

Οι περισσότεροι από εμάς την προσλαμβάνουμε καθημερινά. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για την καφεΐνη;

Αυτή η δυναμωτική ουσία με την πικρή γεύση, που διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και μας δίνει ενέργεια, είναι για πολλούς ένα πραγματικό… μυστήριο. Σε μέτριες δόσεις, μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εγκεφαλική λειτουργία.

Ειδικότερα ο καφές, αποτελεί μια σημαντική πηγή καφεΐνης και θεωρείται πως μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία μας, όπως μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αλλά σε υπερβολικές ποσότητες, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, αϋπνία, άγχος και ανησυχία. Επιπλέον, η απότομη διακοπή της κατανάλωσής της, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα. Ακολουθούν οι 10 λιγότερο γνωστές πληροφορίες σχετικές με την καφεΐνη.

Ντεκαφεϊνέ δε σημαίνει «χωρίς καφεΐνη»

Το ότι μπορεί να προτιμάτε τη ντεκαφεϊνέ έκδοση του αγαπημένου σας ροφήματος, δε σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε κάτι διεγερτικό.

Έρευνα εξέτασε εννέα διαφορετικά είδη καφέ χωρίς καφεΐνη και βρήκε ότι όλα πλην ενός, περιείχαν καφεΐνη. Η δόση κυμαινόταν από 8,6 mg έως 13,9 mg. Ένα απλό, αρωματικό φλιτζάνι κανονικού καφέ, περιέχει συνήθως μεταξύ 95 και 200 mg καφεΐνης, για να καταλάβετε. 0,35 λίτρα Coca cola, περιέχει μεταξύ 30 και 35 mg καφεΐνης, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

Αν κάποιος πίνει 5-10 φλιτζάνια ντεκαφεϊνέ καφέ κάθε μέρα, η δόση καφεΐνης θα μπορούσε να φτάσει εύκολα το επίπεδο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη. Και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για άτομα που καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης, όπως εκείνα με νεφρική νόσο ή διαταραχές άγχους.

Η καφεΐνη αρχίζει να δρα σε λίγα μόνο λεπτά


Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, χρειάζονται περίπου 30 έως 60 λεπτά ώστε η καφεΐνη να φτάσει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα (μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη ενέργεια μπορεί να ξεκινήσει σε μόλις 10 λεπτά). Το σώμα αποβάλλει περίπου το ήμισυ της ουσίας σε τρεις έως πέντε ώρες και το υπόλοιπο μπορεί να παραμείνει για οκτώ έως 14 ώρες. Μερικά άτομα, ιδίως εκείνα που δεν καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη, είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της από άλλα. Ειδικοί στο θέμα του ύπνου, συστήνουν αποχή από την καφεΐνη τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν τον ύπνο για να αποφευχθεί η εγρήγορση το βράδυ.

Δεν τους επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο


Το σώμα μπορεί να επεξεργάζεται την καφεΐνη διαφορετικά, ανάλογα με το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία και άλλους παράγοντες. Οι γυναίκες μεταβολίζουν γενικά την καφεΐνη γρηγορότερα από τους άνδρες και οι καπνιστές δύο φορές γρήγορα από τους μη καπνιστές. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, την μεταβολίζουν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με εκείνες που δεν παίρνουν και τέλος οι Ασιάτες το κάνουν πιο αργά από άτομα άλλων φυλών.

Τα ενεργειακά ποτά έχουν συχνά λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ


Εξ ορισμού, θα μπορούσε κανείς εύλογα να σκεφτεί ότι τα ενεργειακά ποτά έχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Αλλά πολλές δημοφιλείς μάρκες περιέχουν στην πραγματικότητα πολύ λιγότερη από ένα απλό φλιτζάνι σκέτου καφέ. Αυτό που έχουν όμως επιπλέον πολλές μάρκες ενεργειακών ποτών, είναι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Οι σκούροι, καβουρδισμένοι καφέδες έχουν λιγότερη καφεΐνη από τους ελαφρά καβουρδισμένους


Μια δυνατή, πλούσια γεύση μπορεί να μαρτυρά μια εξτρά δόση καφεΐνης, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ελαφρά καβουρδισμένοι καφέδες, έχουν μεγαλύτερη δόση καφεΐνης από τους πιο καβουρδισμένους. Η διαδικασία του καβουρδίσματος «καίει» την καφεΐνη, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ψάχνουν κάτι λιγότερο δυνατό, πρέπει να προτιμήσουν καφέδες με πιο δυνατό καβούρδισμα.

Η καφεΐνη μπορεί να βρεθεί φυσικά σε περισσότερα από 60 φυτά


Καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στους κόκκους του καφέ, αλλά και στα φύλλα τσαγιού, σε ορισμένους καρπούς και στα φασόλια κακάου. Αυτή η διεγερτική ουσία βρίσκεται στα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς μιας ευρείας ποικιλίας φυτών. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε διάφορα προϊόντα, από τον άνθρωπο.

Δεν έχουν όλοι οι καφέδες την ίδια ποσότητα καφεΐνης


Όταν μιλάμε για καφεΐνη, δεν ισχύουν τα ίδια για όλους τους καφέδες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι δημοφιλείς μάρκες προσφέρουν ποικιλίες καφέδων, ανάλογα με τη δόση καφεΐνης που περιέχουν.

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 200 mg καφεΐνης την ημέρα


Σύμφωνα με Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το 80% των ενηλίκων στην Αμερική καταναλώνει καφεΐνη κάθε μέρα, φτάνοντας τα 200 mg ημερησίως. Σα να λέμε δηλαδή δύο κούπες των 140 γραμμαρίων ή τέσσερα αναψυκτικά τύπου cola.

Μια άλλη μέτρηση τοποθετεί τη δοσολογία κοντά στα 300 mg και οι δύο μετρήσεις εμπίπτουν στον ορισμό της μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης που σύμφωνα με την Κλινική Mayo βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα 200 και 300 mg. Οι ημερήσιες δόσεις που ξεπερνούν τα 500 έως 600 mg ημερησίως θεωρούνται υπερβολικές και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα και ταχυκαρδία.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση


Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο του BBC, η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή, όσον αφορά στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης, με μέσο όρο καθημερινής κατανάλωσης στους ενήλικες, τα 400 mg. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 90% των ενηλίκων καταναλώνει καφεΐνη σε κάποια μορφή.

Καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στα ποτά


Σύμφωνα με έκθεση της FDA, περισσότερο από το 98% της πρόσληψης της καφεΐνης προέρχεται από ποτά. Αυτά όμως δεν είναι η μόνη πηγή. Ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα αλλά και φάρμακα, μπορεί επίσης να περιέχουν καφεΐνη. Συνδυάζοντας ένα παυσίπονο με καφεΐνη μπορεί να το κάνετε έως και 40% πιο αποτελεσματικό και να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει το φάρμακο πιο γρήγορα.Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτερες σοκολάτες του κόσμου και που θα τις βρείτε

0 σχόλια

Είστε ένας από τους αμέτρητους λάτρεις της σοκολάτας; Τότε πάρτε έναν κουμπαρά και αρχίστε να μαζεύετε λεφτά για έναν –τουλάχιστον- από τους 10 προορισμούς του LonelyPlanet, που θα σας προσφέρουν μοναδική σοκολατένια εμπειρία, βγαλμένη από τα όνειρά σας.

Ακόμα και αν δεν είστε από τα άτομα που ορκίζεστε στο όνομα της σοκολάτας γάλακτος ή της μαύρης σοκολάτας, το πιθανότερο και –κυριολεκτικά- αναπόφευκτο γεγονός είναι να γίνετε ένα τέτοιο, μετά από την επίσκεψή σας στα μέρη που ξέρουν από ποιοτική σοκολάτα. Ίσως να μην μπορούμε να διαλέξουμε την καλύτερη σοκολάτα από τις παρακάτω, αλλά σίγουρα όλες τους είναι εξαιρετικές: παρισινές, βελγικές, νοτιοαμερικανικές, ελβετικές ή βιολογικές.

Γκάνα

Η Γκάνα οφείλει στον Tetteh Quarshie, Γκανέζο αγρότη, την καλλιέργεια του πρώτου σπόρου κακάο στην περιοχή. Αυτή η πρώτη καλλιέργεια οδήγησε τη Γκάνα να γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα σε κακάο για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Στην αφρικανική χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε την φάρμα του ίδιου του Quarshie, όπου φύτρωσε το πρώτο κακαόδεντρο και να μάθετε για την παραγωγή της θρυλικής σοκολάτας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «Tafo Cocoa».

Φλάνδρα, Βέλγιο

Οι Βέλγοι αγαπούν τη σοκολάτα όσο αγαπούν και τη μπίρα, δηλαδή πολύ! Και έχουν κάθε δικαίωμα να περηφανεύονται για την ποιότητα της βελγικής σοκολάτας, αλλά και για την καινοτομία που παρουσιάζουν στον συγκεκριμένο τομέα. Στη Φλάνδρα θα βρείτε μερικές από τις πιο εξεζητημένες και ιδιαίτερες σοκολατερί του κόσμου. Επιπλέον, στη Μπρυζ και στις Βρυξέλλες θα επισκεφθείτε μουσεία που παρουσιάζουν την ιστορία και την εξέλιξη στην παραγωγή της σοκολάτας.

Νότια Μπελίζ

Πολύ πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Ινδία -που τελικά ήταν η Αμερική- οι Αζτέκοι και οι Μάγια της Κεντρικής Αμερικής, απολάμβαναν πικρά ποτά φτιαγμένα από κακάο και «αρχαίες» μπάρες σοκολάτας. Σήμερα οι καλλιεργητές της Μπελίζ, έχουν πάρει και πάλι τα πάνω τους, εξαιτίας της βιολογικής βρετανικής μάρκας κακάο «Green & Black's», της οποίας η σοκολάτα Maya Gold δημιουργείται με την αυθεντική συνταγή των αρχαίων αυτών προγόνων. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις φάρμες, να γευθείτε οι ίδιοι το φρεσκοκομμένο κακάο και να ζήσετε και το φεστιβάλ του κακάο στη Μπελίζ, που λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο.

Βενεζουέλα

Οι ακριβολόγοι της σοκολάτας ισχυρίζονται πως η πιο σπάνια και εκλεπτυσμένη ποικιλία κακάο είναι η κρεολή, η οποία, σύμφωνα με τις περιγραφές, αφήνει μια γεύση βανίλιας, καραμέλας και καρυδιών. Η Βενεζουέλα και πιο συγκεκριμένα η χερσόνησος Paria ή αλλιώς γνωστή και ως η «Ακτή της Σοκολάτας», είναι η πηγή των πιο διάσημων και ποιοτικών ποικιλιών κακάο. Το καλύτερο είναι ότι καλλιεργούνται σε μικρές οικογενειακές φάρμες, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε οι ίδιοι στο ταξίδι σας και να δοκιμάσετε δείγματα της φίνας σοκολάτας τους.

Bournville, Μπέρμιγχαμ, Αγγλία

Το πλησιέστερο στο εργοστάσιο σοκολάτας του Willie Wonka είναι ο «Κόσμος της Cadbury» ( http://www.cadburyworld.co.uk/ ) στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Εκεί θα βρεθείτε στη χώρα των θαυμάτων με κέντρο τη σοκολάτα, θα μυρίσετε τους τεράστιους κάδους με την ρευστή σοκολάτα, θα παρακολουθήσετε μπρος στα μάτια σας τη διαδικασία τυλίγματος της κάθε μπάρας και θα καταλήξετε στο μεγαλύτερο μαγαζί με σοκολάτες Cadbury του κόσμου, όπου είναι και το σημείο που θα σπάσετε τον κουμπαρά για τον οποίο μιλήσαμε στην αρχή…

Τορίνο, Ιταλία

Από τη στιγμή που ο Δούκας Filiberto εισήγαγε στην πόλη του Τορίνο, το γλυκό ποτό από κακάο που είχε ανακαλύψει στα ταξίδια του στη χώρα των Αζτέκων στα τέλη του 16ου αιώνα, η πόλη ενθουσιάστηκε με το κακάο και τα παράγωγά του και το ίδιο ενθουσιασμένη παραμένει μέχρι και σήμερα. Πολυάριθμα μαγαζιά με σοκολάτες και σοκολατερί θα βρείτε σε κάθε γειτονιά της πόλης και φροντίστε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας τον μήνα Μάρτιο, όταν λαμβάνει χώρα το ετήσιο φεστιβάλ σοκολάτας του Τορίνο, που διαρκεί τρείς εβδομάδες.

Hershey, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ

Το αυτοαποκαλούμενο ως «το πιο γλυκό μέρος του κόσμου» βρίσκεται στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόκειται για την αυτοκρατορία της σοκολατοβιομηχανίας Hershey, η οποία εκτός από την παραγωγή της ομώνυμης σοκολάτας, αναφέρεται και σε ανάλογου ύφους διασκέδαση. Θα δοκιμάσετε σοκολατένια μαρτίνι στα αντίστοιχα εστιατόρια, θα τυπώσετε φωτογραφία σας σε μια μπάρα σοκολάτας και από την πολλή κούραση θα απολαύσετε μια θεραπευτική συνεδρία με κακάο στο επίσης σχετικό σοκολατο-spa της περιοχής.


Ελβετία

Οι Ελβετοί έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας και είναι γεγονός πως από την Ελβετία κατάγονται και οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας, όπως είναι η Lindt, η Nestlé και η Toblerone. Έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε κομμάτι του εργοστασίου της Nestlé, κοντά στην Γκρυγιέρ, όπου θα δοκιμάσετε και δωρεάν δείγματα σοκολάτας ή αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο και χειροποίητο, επισκεφτείτε ένα από τα ιστορικά καταστήματα Sprüngli (http://www.spruengli.ch/ ), που διατηρούν την παράδοση στην σοκολατοποιία από το 1836.

Γρενάδα, Καραϊβική

Στο ερημητήριο του Αγίου Πατρικίου στα ορεινά δάση της Γρενάδας, παράγεται η καλύτερη -για κάποιους- σοκολάτα του κόσμου. Το μικροσκοπικό εργοστάσιο παρασκευάζει βραβευμένη σοκολάτα με τον πιο βιολογικό και ηθικό τρόπο: καλλιεργούνται οι σπόροι του κακάο, συλλέγονται, επεξεργάζονται και πακετάρονται στην οικογενειακή επιχείρηση ( http://www.grenadachocolate.com/ ). Χρησιμοποιείται ηλιακή ενέργεια και η επιχείρηση είναι τοπική, ωφελώντας πρώτα τους ντόπιους και σε δεύτερο επίπεδο, όσους έχουν την τύχη να γευθούν αυτή τη σπάνιας ποιότητας σοκολάτα.

Παρίσι, Γαλλία

Στη χώρα που ανήγαγε τη γαστρονομία σε τέχνη, δεν θα απουσίαζαν τα μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε σοκολάτα υψηλών προδιαγραφών. Φροντίστε να κάνετε μια στάση διαρκείας στα διάσημα καταστήματα «Maison du Chocolat» (http://www.lamaisonduchocolat.com/fr/index.php#/home ) και αν θέλετε να πάρετε την «τέχνη» μαζί σας, φροντίστε να έχετε το χρόνο και το χρήμα να παρακολουθήσετε τα σχετικά ειδικευμένα μαθήματα μαγειρικής σε μια από τις πολλές σχολές γαστρονομίας της πόλης. Τέλος, υπάρχει και το ετήσιο «Σαλόνι Μόδας της Σοκολάτας» (http://www.salonduchocolat.fr/accueil.aspx ), στο οποίο θα απολαύσετε επιδείξεις παρασκευής σοκολάτας, μέχρι και επιδείξεις μόδας με ρούχα φτιαγμένα από σοκολάτα και πολλά ακόμα σοκολατένια γλυπτά.

Διαβάστε περισσότερα...

Στην Μπάγερν το Σούπερ Καπ

0 σχόλια

Η Μπάγερν κατέκτησε το Super Cup Ευρώπης, καθώς επικράτησε της Τσέλσι με 5-4 στα πέναλτι. Μοιραίος ο Λουκακού για τους "μπλε". Πλούσιο θέαμα σε κανονική διάρκεια και παράταση, με τους Βαυαρούς να ισοφαρίζουν σε 2-2 στο 120'+1.

Το πρώτο ευρωπαϊκό Super Cup της ιστορίας της κατέκτησε η Μπάγερν Μονάχου, που επικράτησε της Τσέλσι με 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι, μετά από ένα χορταστικό ματς σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Το σκορ στο "Eden Stadium" της Πράγας άνοιξε μόλις στο 8ο λεπτό για τους Λονδρέζους, με τον Σίρλε να σεντράρει από δεξιά και τον Τόρες με εξαιρετικό σουτ στην κίνηση να νικάει τον Νόιερ για το 1-0. Ωστόσο, με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (47'), ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη για την περασμένη σεζόν, Φρανκ Ριμπερί, με ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έφερε το παιχνίδι στα ίσα.

Οι δύο ομάδες συνέχισαν να χάνουν εκατέρωθεν ευκαιρίες για να προηγηθούν, με σημαντικότερη την κεφαλιά του Ιβάνοβιτς στο 78ο λεπτό, που σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Νόιερ. Επτά λεπτά αργότερα, οι ισορροπίες του αγώνα άλλαξαν, όταν ο Ραμίρες αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα κι εν συνεχεία την κόκκινη του διαιτητή για ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Γκέτσε.


Το 1-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος του 90λέπτου και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, ο Εντέν Αζάρ χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά για να κάνει το 2-1 για την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο, όταν απέφυγε με ωραίο τρόπο τους Λαμ και Μπόατενγκ και με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νόιερ.

Η πίεση των Βαυαρών εντάθηκε στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, αλλά ο Τσεχ έλεγε διαρκώς "όχι" στους αντιπάλους του, αποκρούοντας τις κεφαλιές των Μάντζουκιτς και Μαρτίνεθ. Τελικά, όμως, στην τελευταία φάση του αγώνα, ο Ισπανός ήταν αυτός που λύτρωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, όταν μετά από πάσα του Ντάντε πλάσαρε εύστοχα από κοντά και οδήγησε το παιχνίδι στα πέναλτι.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον Αλάμπα να ευστοχεί και να τον ακολουθούν κατά σειρά οι Λουίζ, Κρος, Οσκάρ, Λαμ, Λάμπαρντ, Ριμπερί, Κόουλ και Σακίρι, για να διαμορφωθεί το σκορ σε 5-4 υπέρ της γερμανικής ομάδας. Το τελευταίο πέναλτι της Τσέλσι εκτέλεσε ο Ρομελού Λουκακού, ο οποίος πλάσαρε αδύναμα, με συνέπεια ο Νόιερ να μπλοκάρει την μπάλα και να χαρίσει στην ομάδα του το τρόπαιο.Έτσι, η Μπάγερν μπήκε στο γκρουπ των ομάδων που έχουν κατακτήσει όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς τίτλους (Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών, Κύπελλο Κυπελλούχων, Europa League/Κύπελλο UEFA, Super Cup) μαζί με τις Γιουβέντους, Άγιαξ, Μπαρτσελόνα και Τσέλσι.

Όσον αφορά στην κόντρα των προπονητών των δύο ομάδων, ο Πεπ Γουαρδιόλα σημείωσε την 7η νίκη του επί του Ζοζέ Μουρίνιο, με τον Πορτογάλο να έχει τρεις στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΜΠΑΓΕΡΝ (Γουαρδιόλα): Νόιερ, Ραφίνια (56' Μαρτίνεθ), Ντάντε, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Λαμ, Ρόμπεν (96' Σακίρι), Μίλερ (71' Γκέτσε), Κρος, Ριμπερί, Μάντζουκιτς

ΤΣΕΛΣΙ (Μουρίνιο): Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Λουίζ, Κόουλ, Ραμίρες, Λάμπαρντ, Σίρλε (87' Μίκελ), Οσκάρ, Αζάρ (113' Τέρι), Τόρες (98' Λουκακού)
ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε ο Ιρλανδός νομπελίστας ποιητής Σέιμους Χίνι

0 σχόλια

Σε ηλικία 74 ετών πέθανε ο ιρλανδός ποιητής, Σέιμους Χίνι, ο οποίος θεωρείτο από πολλούς ως ο καλύτερος ιρλανδός ποιητής από την εποχή του Γέιτς.

O Σέιµους Χίνι γεννήθηκε το 1939 σε μια οικογένεια αγροτών, στην επαρχία Μόσμπον, στην κομητεία του Ντέρι. Σπούδασε - και αργότερα δίδαξε - στο Πανεπιστήμιο Queen's στο Μπέλφαστ. Το 1972 αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στο Δουβλίνο και τη Βοστόνη, όπου δίδασκε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Διετέλεσε Καθηγητής ποίησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1989 ως το 1994, ενώ το 1995 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η είδηση της βράβευσης τον βρήκε σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρκαδία στην οποία, όπως δήλωνε ο ίδιος, επέστρεφαν τόσο αυτός όσο και τα ποιήματά του.

Διαβάστε περισσότερα...

Winston Churchill: Ο βρετανός ηγέτης

0 σχόλια

Ο νικητής του Β' Παγκοσμίου με τον πολυτάραχο βίο! Η μεγαλύτερη συνεισφορά του σερ Τσόρτσιλ στην παγκόσμια Ιστορία είναι η δράση του στα αιματηρά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο βρετανός πρωθυπουργός θα συνέβαλε στην πετυχημένη συμμαχική στρατηγική κατά της ναζιστικής λαίλαπας, από κοινού με τον αμερικανό πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ και τον σοβιετικό γενικό γραμματέα Ιωσήφ Στάλιν.

Η πολυσχιδής προσωπικότητά του δεν εξαντλήθηκε βέβαια στην πολιτική, με τον ίδιο να είναι στρατιωτικός και να λειτουργεί ταυτοχρόνως ως δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας, την ίδια στιγμή που το λογοτεχνικό του έργο τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953!

Ο δαιμόνιος πολιτικός άφησε κληρονομιά τη νίκη των Συμμάχων στον πόλεμο που άλλαξε τον κόσμο, με τις επικρίσεις φυσικά να μη λείπουν για τη συχνά αμφιλεγόμενη δράση του...

Πρώτα χρόνια


Ο Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσόρτσιλ γεννιέται στις 30 Νοεμβρίου 1874 ως γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας του πολιτικού και λόρδου Randolph Churchill και της νεοϋρκέζας της καλής κοινωνίας Jeannie Jerome. Ο νεαρός Τσόρτσιλ μεγαλώνει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, με τον παππού του να διατηρεί τη θέση του αντιβασιλέα και τον πατέρα του να βρίσκεται στο πλευρό του ως γραμματέας. Στην Ιρλανδία θα γεννηθεί λίγο αργότερα και ο μικρότερος αδερφός του.

Στα σχολικά του χρόνια, ο Τσόρτσιλ ήταν πνεύμα ανεξάρτητο και επαναστατικό, αλλάζοντας συνεχώς σχολικά περιβάλλοντα. Τον Απρίλιο του 1888 θα σταλεί από την οικογένειά του εσώκλειστος στο ιδιωτικό σχολείο Harrow School, όπου και θα αποφασίσει να ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού, προσχωρώντας στη στρατιωτική ακαδημία της σχολής.

Η στρατιωτική καριέρα δεν φάνηκε ωστόσο να είναι η ιδανική επιλογή, καθώς ο έφηβος Τσόρτσιλ αποτυγχάνει δύο φορές να μπει στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία της Βρετανίας, γίνεται ωστόσο δεκτός με την τρίτη και αποφοιτεί μάλιστα με επαίνους. Σε ηλικία 21 ετών, χάνει τον πατέρα του και ρίχνεται με τα μούτρα στην καριέρα, στην περίοδο μάλιστα της στρατιωτικής ακμής της Βρετανίας.

Η σύντομη πορεία του στον στρατό θα προλάβει να μετρήσει μια σειρά από περιπέτειες: το 1895 βρίσκεται να υπηρετεί στα βορειοδυτικά σύνορα της Ινδίας, ενώ λίγο αργότερα θα πάρει μέρος στις εχθροπραξίες του Σουδάν (1898). Όντας στον στρατό, λειτουργεί ως πολεμικός ανταποκριτής για μια σειρά από βρετανικές εφημερίδες, την ίδια στιγμή που συντάσσει και τα πρώτα του ιστορικά συγγράμματα (το «The Story of the Malakand Field Force» το 1898 και το «The River War» το 1899).

Το 1899 θα εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα και θα εργαστεί ως πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό της καθημερινής συντηρητικής εφημερίδας «Morning Post». Οι δημοσιογραφικές ανάγκες θα τον φέρουν στη Νότια Αφρική, για να καλύψει τον Πόλεμο των Μπόερς (Βρετανοί εναντίον Ολλανδών), όπου και θα πιαστεί όμηρος των ολλανδών αποίκων (Μπόερς).

Η απόδρασή του θα απαθανατιστεί στους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων, με τον ίδιο να ταξιδεύει σε μια τεράστια απόσταση μέχρι να βρεθεί στην υπό πορτογαλική κατοχή Μοζαμβίκη. Επιστρέφοντας στη Βρετανία, περιγράφει την εμπειρία του στο βιβλίο «London to Ladysmith» (1900)...

Πρώιμη καριέρα σε κυβέρνηση και στρατό


Το 1900, ο Τσόρτσιλ γίνεται μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου με το κόμμα των Συντηρητικών, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Αυτομάτως αρχίζει να καλεί σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όταν ωστόσο διαπιστώνει ότι οι Συντηρητικοί δεν είχαν κατά νου την κοινωνική δικαιοσύνη μεταπηδά στο Φιλελεύθερο Κόμμα (1904). Το 1908 συμμετέχει στη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση ως υπουργός Εμπορίου. Την ίδια χρονιά παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του Clementine Ogilvy Hozier, έπειτα από σύντομο φλερτ.

Ως επικεφαλής του βρετανικού εμπορίου, αντιτίθεται σθεναρά στην περαιτέρω επέκταση του Βρετανικού Ναυτικού, εγκαινιάζοντας ταυτοχρόνως μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα. Παράλληλα, διασφαλίζει για πρώτη φορά με νόμο τις απολαβές του κατώτατου μισθού, παίρνοντας και μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας.

Τον Ιανουάριο του 1911, ένα αμφιλεγόμενο μέχρι σήμερα περιστατικό έλαβε χώρα με πρωταγωνιστή τον Τσόρτσιλ: η αστυνομία είχε αποκλείσει δύο εγκληματίες σε ένα σπίτι, κι όταν αυτό έπιασε φωτιά ο υπουργός παρεμπόδισε την πυροσβεστική να κατασβήσει την πυρκαγιά, αφήνοντας τους ληστές να καούν ζωντανοί για να μη ριψοκινδυνεύσουν τις ζωές τους οι πυροσβέστες. Ο βαθμός εμπλοκής του Τσόρτσιλ στο ζοφερό περιστατικό ερευνάται ακόμα.

Το 1911 θα μετακινηθεί στο Επιτελείο του Ναυτικού, συντελώντας καθοριστικά στον εκμοντερνισμό του βρετανικού στόλου, καθώς στα νέα πολεμικά που παραγγέλνει επιμένει πως ο κινητήρας οφείλει να δουλεύει με πετρέλαιο. Ο ίδιος υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την εισαγωγή των αεροσκαφών στην υπηρεσία του πολέμου και ίδρυσε την Πολεμική Αεροπορία του Βασιλικού Ναυτικού. Ακόμα και μαθήματα πιλότου έκανε για να κατανοήσει από πρώτο χέρι τη δυναμική του νέου μέσου!

Στα φονικά γεγονότα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου πλέον, μετά την καταστροφική για τους Συμμάχους Μάχη της Καλλίπολης (1915), ο Τσόρτσιλ παραιτείται από τη θέση του παρά το γεγονός ότι δεν συνδεόταν ευθέως με την πανωλεθρία. Ένιωσε ωστόσο υπεύθυνος ως εμπνευστής της εκστρατείας.

Για μια σύντομη περίοδο, επιστρέφει στον Βρετανικό Στρατό και γίνεται διοικητής διμοιρίας στο Δυτικό Μέτωπο, παίρνοντας μέρος στις εχθροπραξίες του πολέμου. Το 1917 ωστόσο τοποθετείται εσπευσμένα στη θέση του υπουργού Πυρομαχικών για τον τελευταίο χρόνο του Μεγάλου Πολέμου, επιβλέποντας από κοντά την κατασκευή αρμάτων μάχης, αεροπλάνων και πολεμοφοδίων.

Από το 1919-1922, ο Τσόρτσιλ υπηρετεί ως υπουργός Πολέμου, Αεροπορίας και Αποικιών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ. Ως επικεφαλής των αποικιών, εμπλέκεται σε άλλο ένα αμφιλεγόμενο γεγονός, όταν διέταξε αεροπορική επιδρομή κατά των εξεγερμένων Κούρδων στο Ιράκ, το οποίο τελούσε υπό βρετανικό ζυγό.

Οι προστριβές στους κόλπους των Φιλελεύθερων θα καταλήξουν ωστόσο στην εκλογική ήττα του Τσόρτσιλ το 1922, με τον ίδιο να εγκαταλείπει τον σχηματισμό και να επιστρέφει στους Συντηρητικούς. Υπηρετεί ως Θησαυροφύλακας της Βρετανίας και αφήνει έργο την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της συγκέντρωσης αποθεμάτων χρυσού, ενώ του πιστώνεται και το γεγονός της πετυχημένης διαχείρισης της γενικευμένης απεργίας που λίγο έλειψε να υπονομεύσει τη βρετανική οικονομία.

Με την ήττα των Συντηρητικών ωστόσο το 1929, ο Τσόρτσιλ βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πολιτική του καριέρα εκτός κυβέρνησης. Ο ίδιος αφιερώνει τα επόμενα χρόνια στη συγγραφή και δημοσιεύει το ιστορικό βιβλίο «A History of English Speaking Peoples»...

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος


Παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος απέτυχε να διακρίνει αρχικά το μέγεθος της απειλής που συνιστούσε ο Χίτλερ όταν ανήλθε στην εξουσία το 1933, ο Τσόρτσιλ θα αρχίσει προοδευτικά να καλεί σε άμεση βρετανική απάντηση. Μέχρι το 1938 που η ναζιστική Γερμανία άρχισε να προσαρτά γειτονικά εδάφη, ο Τσόρτσιλ είχε μετατραπεί σε σφοδρό επικριτή της Πολιτικής Κατευνασμού που ακολουθούσε ο βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσαμπερλέιν σε σχέση με τη ναζιστική απειλή.

Κι έτσι στις 3 Σεπτεμβρίου 1939, την ημέρα που η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, ο Τσόρτσιλ θα τοποθετηθεί και πάλι υπουργός Ναυτικού, συμμετέχοντας στα ανώτατα πολεμικά συμβούλια της χώρας. Μέχρι τον Απρίλιο του 1940, ο Τσόρτσιλ είναι ήδη πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολέμου, ενώ τον Μάιο που η ναζιστική λαίλαπα έφτασε μέχρι τη Νορβηγία και οδήγησε στην πτώση του πρωθυπουργού, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' διορίζει τον Τσόρτσιλ πρωθυπουργό και υπουργό Πολέμου. Μέσα σε λίγες ώρες από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο χιτλερικός στρατός εισέβαλε σε Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, ενώ δύο μέρες αργότερα προέλασε στα γαλλικά εδάφη, αφήνοντας τη Βρετανία μόνη στη μάχη.

Ο Τσόρτσιλ σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τους ηγέτες των Εργατικών, των Φιλελεύθερων και των Συντηρητικών, τοποθετώντας σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους εγνωσμένης ικανότητας. Στις 18 Ιουνίου 1940 κάνει μια από τις μνημειώδεις εμφανίσεις του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι η «Μάχη της Βρετανίας» ήταν έτοιμη να ξεκινήσει. Ο Τσόρτσιλ κράτησε τη βρετανική αντίσταση στους Ναζί ζωντανή, την ίδια ώρα που καθέλκυσε τα θεμέλια για την αποφασιστική συμμαχία με τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, που θα έκρινε εν πολλοίς την τύχη του πολέμου. Η προσωπική του φιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Ρούζβελτ ήδη από τη δεκαετία του '30 απέδωσε καρπούς, μέσω της οικονομικής βοήθειας που στάλθηκε από τις ΗΠΑ στη Βρετανία τον Μάρτιο του 1941.

Όταν η Αμερική μπλέχτηκε στα φονικά γεγονότα του πολέμου τον Δεκέμβριο του 1941, ο Τσόρτσιλ ήταν πια αισιόδοξος για την πορεία των συμμαχικών στρατευμάτων. Στους μήνες που ακολούθησαν, εργάστηκε πυρετωδώς για τη σφυρηλάτηση των συμμαχικών σχέσεων, συνεργαζόμενος στενά με τον Ρούζβελτ και τον Στάλιν στη μάχη κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Παρά τη νικητήρια έκβαση του πολέμου, τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε στη δημιουργία του ΟΗΕ και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που πρόλαβε να περάσει στη Βρετανία καταμεσής του πολέμου, ο ίδιος χάνει τις εκλογές του Ιουλίου του 1945, με τον λαό της Αγγλίας να τον περιορίζει έτσι στη θέση του «πρωθυπουργού εν καιρώ πολέμου».

Για τα επόμενα 6 χρόνια, ο Τσόρτσιλ θα υπηρετήσει ως ηγέτης της Αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας ωστόσο να επηρεάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις. Τον Μάρτιο του 1946, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, έκανε την περίφημη ομιλία του για το «Σιδηρούν Παραπέτασμα», προειδοποιώντας τους Δυτικούς για τον σοβιετικό έλεγχο της Ανατολικής Ευρώπης. Ο ίδιος ήθελε τη Βρετανία ανεξάρτητη και μακριά από τους ευρωπαϊκούς συνασπισμούς.

Στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1951, ο Τσόρτσιλ επιστρέφει στην κυβέρνηση για τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, διατηρώντας ταυτοχρόνως τη θέση του υπουργού Άμυνας (μέχρι τον Ιανουάριο του 1952). Το 1953 γίνεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', με τον τίτλο «σερ» να φιγουράρει πλέον στο όνομά του. Επικεφαλής και πάλι της χώρας, ο Τσόρτσιλ θα εισάγει βαθιές κοινωνικές αλλαγές, βελτιώνοντας δραστικά τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία και ορίζοντας νέες προϋποθέσεις για τη στέγαση των πολιτών.

Οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις επισκιάστηκαν ωστόσο από σωρεία κρίσεων στην εξωτερική πολιτική της χώρας, με τον Τσόρτσιλ να διατάζει άμεση στρατιωτική επέμβαση στις βρετανικές αποικίες που ξεσπούσαν αυτονομιστικά κινήματα, όπως στην Κένια. Παρά την πετυχημένη καταστολή των εξεγέρσεων, έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι η Βρετανία δεν ήταν πια σε θέση να διατηρήσει την αποικιοκρατική της αυτοκρατορία...

Κατοπινά χρόνια και θάνατος


Ο Τσόρτσιλ είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια εύθραυστης υγείας ήδη από το 1941, όταν υπέστη ένα ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο, το οποίο θα επαναληφθεί το 1943, την ώρα που ανάρρωνε από πνευμονία. Τον Ιούνιο του 1953, σε ηλικία 78 ετών, υπέστη μια σειρά από εγκεφαλικά επεισόδια όντας στο πρωθυπουργικό γραφείο της οδού Ντάουνινγκ, με το γεγονός να αποκρύπτεται ωστόσο μαεστρικά από τον Τύπο.

Μέχρι τον Οκτώβριο, είχε αναρρώσει πλήρως και είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του, αν και πλέον δεν ήταν σε καλή φυσική και νοητική κατάσταση, γεγονός που αναγνώριζε και ο ίδιος. Το 1955 θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, παραμένοντας ωστόσο απλός βουλευτής μέχρι τις εκλογές του 1964, όταν δεν θα κατέβαινε πια υποψήφιος.

Παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, ο Τσόρτσιλ παρέμεινε ενεργός στη δημόσια ζωή, παίρνοντας θέση στα παγκόσμια γεγονότα μέσα από το σπίτι του στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. Στις 15 Ιανουαρίου 1965 ωστόσο υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, από το οποίο δεν θα ανάρρωνε ποτέ: πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο 9 μέρες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου, σε ηλικία 90 ετών. Η Βρετανία πένθησε τον χαμό του για περισσότερο από μία εβδομάδα...Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο γρήγορα χατ τρικ της Premier League

0 σχόλια

Ο Ρόμπι Φάουλερ στις 28 Αυγούστου του 1994, το πιο γρήγορο χατ τρικ της Premier League και με αυτή την αφορμή σας παραθέτουμε χατ τρικ που έμειναν στην ιστορία. Δείτε ποιος ισχυρίζεται ότι έχει πετύχει το ταχύτερο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ένας από τους παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στα γήπεδα της Ευρώπης είναι ο Ρόμπι Φάουλερ. Τα επιτεύγματα του "Θεού", όπως τον αποκαλούν στο "Άνφιλντ", είναι πολλά και εντυπωσιακά και ένα εξ αυτών είναι το περιβόητο χατ τρικ που σημείωσε κόντρα στην Άρσεναλ, το οποίο παραμένει το πιο γρήγορο στην ιστορία της Premier League.

Με αυτή την αφορμή σας παραθέτουμε μερικά από τα πιο γρήγορα χατ τρικ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, τα οποία έχουν μείνει παρά το πέρας των ετών. Δείτε τα εντυπωσιακά βίντεο και ακούστε τη ραδιοφωνική περιγραφή στο χατ τρικ του Τζέιμς Χέιτερς

Ζερμέιν Ντεφόε (Τότεναμ – Γουίγκαν, 22 Νοεμβρίου 2009)

Δραματικό ήταν εκείνο το απόγευμα για τη Γουίγκαν, η οποία γνώρισε τη συντριβή με 9-1. Η Τότεναμ πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της σε επίπεδο Premier League, ο Ντεφόε βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα πέντε φορές, ενώ κατάφερε να κάνει χατ τρικ μέσα επτά λεπτά!

Ρόμπι Φάουλερ (Λίβερπουλ - Άρσεναλ, 28 Αυγούστου 1994)

Ακόμη πιο γρήγορος από τον Ντεφόε ήταν ο συμπατριώτης του Φάουλερ, ο οποίος εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του το ρεκόρ του πιο γρήγορου χατ τρικ στην ιστορία της Premier League. Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ είχε σκοράρει κόντρα στην Άρσεναλ σε τέσσερα λεπτά και 33 δευτερόλεπτα, κάτι που μοιάζει αδιανόητο δεδομένης της δυναμικότητας και του αντιπάλου.

Τζέιμς Χέιτερ (Μπέρνμουθ – Ρέξαμ, 24 Φεβρουαρίου 2004)


Μπορεί το χατ τρικ του Φάουλερ να ήταν εντυπωσιακό, όμως, έχουν υπάρξει και ταχύτερα. Ένα από τα παραδείγματα αποτελεί ο Τζέιμς Χέιτερ, ο οποίος σε αγώνα της League One έστρεψε πάνω του όλα τα βλέμματα. Μπήκε αλλαγή στο 84ο λεπτό και 140 δευτερόλεπτα μετά είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα τρεις φορές! Το εντυπωσιακό είναι πως οι γονείς του Χέιτερ και ο αδερφός του είχαν φύγει από το γήπεδο λίγο πριν για να προλάβουν το πλοίο με αποτέλεσμα να μη δουν το επίτευγμα του.

Τζίμι Ο’Κόνορ (Σέλμπορν – Μποέμιανς, 19 Νοεμβρίου 1967)


Μπορεί να σκόραρε μόνο 26 φορές σε 109 αγώνες με τη Σέλμπορν, όμως, ο Ο’Κόνορ κατάφερε να περάσει στην ιστορία του συλλόγου. Πώς; Πετυχαίνοντας τρία γκολ σε διάστημα δύο λεπτών και 13 δευτερολέπτων. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι που έχει διασωθεί βίντεο από το εντυπωσιακό του κατόρθωμα.

Εδουάρδο Μαλιόνι (Ιντεπεντιέντε – Χιμνάσια λα Πλάτα, 18 Μαρτίου 1973)

Το όνομά του μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες για ένα χρονικό διάστημα, αφού είχε καταφέρει κάτι αδιανόητο σε αγώνα αργεντίνικου πρωταθλήματος, να σκοράρει τρία γκολ σε λιγότερο από δύο λεπτά (1.50)! Βίντεο δεν υπάρχει, ωστόσο, μπορείτε να δείτε τον ίδιο χρόνια μετά να μιλάει για το κατόρθωμά του.

Τόμι Ρος (Ρος Κάουντι – Νερν Κάουντι, 28 Νοεμβρίου 1964)

Για πολλά χρόνια στο Νησί πίστευαν πως το πιο γρήγορο χατ τρικ στην ιστορία ήταν εκείνο του Τζίμι Ο’Κόνορ. Ωστόσο, ανακαλύφθηκε σε ανύποπτη στιγμή πως ο Ρος είχε καταφέρει να βάλει σε ηλικία 18 ετών τρία γκολ σε 90 δευτερόλεπτα. "Έχουν περάσει 40 χρόνια. Βλέπω άλλους να πετυχαίνουν χατ τρικ και γνωρίζω ότι εγώ το είχα κάνει σε 90 δευτερόλεπτα. Είμαι πολύ χαρούμενος που κρατάω ακόμα το ρεκόρ" είχε δηλώσει.

Άλεξ Τορ (Ρόουσον Σπρινγκ – Γουίν Γκάρντενς, 28 Απριλίου 2013)


Λίγους μήνες πριν ο Άλεξ Τορ, ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής έγινε γνωστός σε όλη την Αγγλία με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν πως έσπασε κάθε ρεκόρ. Ο Τορ πέτυχε τρία γκολ σε 70 δευτερόλεπτα (11’, 11’ και 30’’, 12’ και 10’’) και με αυτόν τον τρόπο βοήθησε την ομάδα του να πάρει την άνοδο στην Division One. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρόουσον Σπρινγκ στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter αναφέρει πως είναι η ομάδα που έχει το ρεκόρ του πιο γρήγορου χατ τρικ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε περισσότερα...

Whistleblowers: Αυτοί που γνώριζαν μυστικά

0 σχόλια

Τι συμβαίνει όταν εκείνοι που έχουν κληθεί να προστατέψουν τα μυστικά του κράτους ανακαλύπτουν ότι αυτά στηρίζονται σε παράνομες ενέργειες; Τι συμβαίνει όταν ανακαλύπτουν πως οι κυβερνήσεις τους δε διστάζουν να πουν ψέματα στην κοινή γνώμη για να πετύχουν το στόχο τους, κάτι που συχνά έχει καταστροφικές συνέπειες;

Με αφορμή τις αποκαλύψεις του WikiLeaks και τη δίωξη του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ ενα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Whistleblowers: αυτοί που γνώριζαν μυστικά». Οι πρωταγωνιστές ιστορικών γεγονότων που σε ορισμένες περιπτώσεις άλλαξαν την πορεία των διεθνών εξελίξεων, καταθέτουν τη μαρτυρία τους στο φακό της εκπομπής.

Ο Στέλιος Κούλογλου μιλάει με ανθρώπους που γνώριζαν μυστικά, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει το ρου των γεγονότων ασχολείται. Στο επόμενο επεισόδιο του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», ο δημοσιογράφος εστιάζει στις υποθέσεις του Ντάνιελ Έλσμπεργκ, του Μορντεχάι Βανούνου και άλλων που βρέθηκαν με απόρρητα έγγραφα στο χέρι και γνώσεις που τελικά τους ενέπλεξαν σε απίστευτες περιπέτειες.

Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ έχει στην κατοχή του απόρρητα αρχεία του Πενταγώνου που έδειχναν ότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ δεν μπορεί να κερδηθεί και ότι η κυβέρνηση του ψευδόταν ασυστόλως. Ο Μορντεχάι Βανούνου εργάζεται στο μυστικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ισραήλ και φοβάται ότι στον επόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Από τη δουλειά τους στο FBI, Από τη δουλειά τους στο FBI, η Κόλιν Ράουλι και η Σιμπέλ Έντμοντς γνώριζαν ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί. Οι πραγματικές ιστορίες επτά ανθρώπων που καλούνται να πάρουν την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής τους.

Δηλώνουν στη διάρκεια των συνεντεύξεων για το ντοκιμαντέρ:


«…Ήξερα πως μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν… Τους είχα προκαλέσει… Αλλά ήμουν αποφασισμένος να δημοσιοποιήσω τις πληροφορίες και δεν θεωρούσα τόσο σημαντική τη ζωή μου όταν αποφάσισα να το κάνω, επειδή θεωρούσα πολύ πιο σημαντικό να ενημερώσω τον κόσμο…» – Mordecai Vanunu

«Δε θα μπορούσα να το φανταστώ, είναι σαν μυθιστόρημα του Κάφκα ή του Όργουελ το να βρεθείς σε αυτόν τον εφιάλτη… Οι άνθρωποι μου λένε: “Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω αυτό που έκανες”. Η απάντησή μου είναι: “Δεν ξέρω πώς θα μπορούσες να μην το κάνεις”» – Jesselyn Radack

«Οι άνθρωποι πρέπει ν’ απαιτούν την υπευθυνότητα και την αλήθεια. Θα το έκανα ξανά και ελπίζω όλοι οι άλλοι το ίδιο. Ότι θα βοηθήσουν να φανεί η αλήθεια, ότι αν γνωρίζουν πόσα καλύπτονται ή ότι καλύπτονται οι εγκληματικές ενέργειες… » –Sibel Edmonds

«Στην περίπτωσή μας, έχουμε μια υψηλότερη ‘νομιμοφροσύνη’ απέναντι στο Σύνταγμα, καθώς και στον Νόμο και την Τάξη. Πιστεύω ότι αυτά, οι άνθρωποι… δεν τα σκεφτόμαστε σε καθημερινή βάση. Όμως, επειδή βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση τώρα, νομίζω ότι είναι σημαντικό να μιλήσω γι’ αυτό.» – Colleen Rowley

«Ή δε θα έκανα τίποτα, ή θα το πολεμούσα. Κι αποφάσισα να πολεμήσω…» -Katherine Gun

«Δεν μπορούσα να ζήσω ξέροντας ότι έχω πληροφορίες…» – Frank Grevil

«Το μήνυμα που έμαθα από τον Γκάντι ήταν ότι ‘αυτός που σιωπά στο κακό έχει μέρος της ευθύνης γι’ αυτό’. Αυτό που είπε ο Λούθερ για τον πόλεμο του Βιετνάμ, ένα χρόνο πριν πεθάνει ήταν ότι ‘η σιωπή σημαίνει συνενοχή’… Ένα από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι υπάλληλοι της κυβέρνησης είναι αυτό που έκανα εγώ, η Katherine στην Αγγλία και ο Frank Grevil, δηλαδή να μιλήσουν για την αλήθεια με την ελπίδα ότι θα προφυλάξουμε την Δημοκρατία και θα σώσουμε πολλές ζωές.» – Daniel Ellsberg


Δείτε το ντοκιμαντέρ:

ΠΗΓΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζετε τη θλίψη;

0 σχόλια

Ενώ έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι το να αποσπάμε την προσοχή από τα συναισθήματά μας όταν είμαστε πληγωμένοι, είναι η καλύτερη και λιγότερο οδυνηρή επιλογή, δεν είναι ωστόσο ο μόνος τρόπος να αισθανθούμε καλύτερα.

Πράγματι, το να παραδοθούμε στον πειρασμό να βυθιστούμε στα συναισθήματά μας ίσως να είναι και το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη.

Ο χαμός του προσώπου που αγαπάμε, τα προσωπικά τραύματα και οι εθνικές τραγωδίες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας, ταράζοντας τις πεποιθήσεις μας για το πώς λειτουργεί ο κόσμος και μεταβάλλοντας το όραμά μας για τους άλλους και τον εαυτό μας.

Μετά από μια τέτοια εμπειρία, το 90% των ανθρώπων αφιερώνει σημαντικό χρόνο στο να συλλογίζεται αυτό το γεγονός. Αναζητούμε νοήματα, απαντήσεις και εξηγήσεις.

Εγκεφαλικές αντιδράσεις


Μια από τις σημαντικότερες ικανότητες του εγκεφάλου μας είναι μια υπερευαισθησία στην έλλειψη κατανόησης, την ασυνέπεια ή την αντίφαση. Ένα σημαντικό αρνητικό γεγονός αποτελεί ένα πραγματικό σύνολο αντιφάσεων. Το να βυθιστούμε στα συναισθήματά μας είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης που βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν σταδιακά τη θλίψη τους.

Μετά από ένα αρνητικό επεισόδιο, η πρώτη μας αντίδραση είναι ένα συναίσθημα μοναξιάς που ακολουθείται από την ανάγκη να είμαστε σε επαφή με τους αγαπημένους μας. Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε όσο πιο έντονη είναι η θλίψη, τόσο περισσότερο θέλουν να την ξεφορτωθούν στους φίλους τους και παίρνει περισσότερο χρόνο να τα βγάλουν όλα από μέσα τους.

Ακόμη όμως και οι πιο υπομονετικοί φίλοι μπορούν να αφιερώσουν μόνο ένα συγκεκριμένο χρόνο για υποστήριξη, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αντιμετωπίσουμε τη θλίψη.

Εναλλακτικές μέθοδοι


Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την προτίμησή μας για αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν ταύτιση της διάθεσης με αισθητικά ερεθίσματα, τα οποία είναι στενάχωρα βιβλία, ταινίες ή τραγούδια.

Σε μια συγκεκριμένη έρευνα 233 συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μέσα από 12 αρνητικά σενάρια όπως ο χωρισμός, η ανακάλυψη ενός εντόμου μέσα στο φαγητό τους ή η αποτυχία σε ένα διαγώνισμα. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη συνέχεια επέλεξαν, αν θα ήθελαν να μιλήσουν με έναν αστείο φίλο, που θα τους αποσπάσει την προσοχή από το αρνητικό σενάριο ή με ένα φίλο, που θα τους κατανοήσει και με τον οποίο θα μοιραστούν τα συναισθήματά τους. Το άλλο μισό επέλεξε αν θα ήθελε να ακούσει ένα χαρούμενο ή στενάχωρο τραγούδι μετά το συμβάν.

Σε καταστάσεις που σχετίζονταν με απώλεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι περισσότεροι προτιμούσαν να μιλήσουν με ένα φίλο που θα δείξει κατανόηση ή να ακούσουν στενάχωρη μουσική που ταιριάζει με τη διάθεσή τους. Το ίδιο ισχύει και με λυπητερά βιβλία, δακρύβρεχτες ταινίες ή συγκινητικά έργα τέχνης.

Η δύναμη της μουσικής


Όταν όμως οι φίλοι δεν είναι γύρω μας ή έχουν κουραστεί να μιλάνε για το χωρισμό μας, η δημιουργία μιας playlist με στενάχωρα τραγούδια μπορεί να παρέχει μια ισοδύναμη αίσθηση συναισθηματικής ανταλλαγής. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα τραγούδια και τα βιβλία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους φίλους, αφού η υποστήριξη που λαμβάνουμε από αυτούς είναι σημαντική.

Ακριβώς επειδή όμως οι άνθρωποι έχουν την τάση να βυθίζονται στη θλίψη, δε σημαίνει ότι αυτό είναι μια καλή ιδέα. Ο υπερβολικός συλλογισμός αρνητικών σκέψεων συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες τείνουν να εισχωρήσουν στην πνευματική ζωή του ατόμου και πολύ εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί ένας φαύλος κύκλος.

Η χρυσή τομή


Ο συγχρονισμός μπορεί να είναι το κλειδί για να ισορροπήσετε ανάμεσα στον παραγωγικό προβληματισμό και την επικίνδυνη εσωστρέφεια. Έχει αποδειχθεί, πως εκείνοι που σταθεροποίησαν τη στενάχωρη κατάσταση όπως και αυτοί που απλά απέσπασαν την προσοχή τους από τα προβλήματά τους, δεν είχαν καλή κατάληξη σε μακροπρόθεσμη βάση.

Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι που πρώτα αποσπούν τους εαυτούς τους από τα αρνητικά συναισθήματα και στη συνέχεια τα αντιμετωπίζουν άμεσα, έτειναν να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις περιστάσεις και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους.Διαβάστε περισσότερα...

Κάτω από τη χρυσόσκονη

0 σχόλια

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου με την απόκτηση του Γκάρεθ Μπέιλ. Το ισπανικό πρωτάθλημα θεωρείται συχνά πιο δυνατό από την Premier League, με τη Bundesliga μα βρίσκεται επίσης σε ανοδική πορεία. Παρόλα αυτά, η οικονομική κρίση είχε ευρείες επιπτώσεις στην Primera Division και γενικά το ισπανικό ποδόσφαιρο…

Τουλάχιστον 30 παίκτες έφυγαν από τη μεγάλη κατηγορία φέτος το καλοκαίρι, αριθμός – ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος. Κι όμως, αυτή η μετακίνηση ποδοσφαιριστών θεωρείται βήμα… εξυγίανσης του εγχώριου ποδοσφαίρου.

Για να διατηρήσουν το status τους, οι ισπανικοί σύλλογοι δαπανούσαν υπέρογκα ποσά, δημιουργώντας σταδιακά αλόγιστα χρέη. Μέχρι πριν λίγο καιρό, αυτό θεωρούταν σύνηθες φαινόμενο, με τις τοπικές ή εθνικές κυβερνήσεις να βοηθούν συχνά με υπόγειες ενισχύσεις τις ομάδες να συνεχίσουν να υφίστανται παρά τα χρέη.

Πλέον, όμως, η «κάνουλα» έκλεισε και το Financial Fair Play, με το συνολικό χρέος για τις ομάδες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας να αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αναγκάζει τους συλλόγους να πουλήσουν παίκτες και να ακυρώσουν τα μεγαλόπνοα σχέδια για νέα γήπεδα.

Κι όμως, παρά τις πρόσφατες προσπάθειές τους, 18 πρωτοκλασάτες ομάδες μπήκαν σε καθεστώς οικονομική διαχείρισης τα τελευταία 4 χρόνια, με ιστορικούς συλλόγους όπως η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και η Μπέτις να είναι ανάμεσα σε αυτές.

Ο Χαβιέρ Τέμπας ανέλαβε να νοικοκυρέψει το ισπανικό ποδόσφαιρο, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας. Όπως εξηγεί, αυτό που συμβαίνει στο δημοφιλές άθλημα, αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει και στην κοινωνία:

«Υπήρξε κορεσμός. Όλα αναπτύχθηκαν μέσα στα χρέη. Μετά ήρθε η κρίση κι έβαλε τέλος σε όλα αυτά τα χρήματα και μας γονάτισε οικονομικά».

Η δουλειά αποδίδει ήδη. Τα χρέη των 200 εκατομμυρίων ευρώ τη σεζόν 2010-11 έπεσαν στα 40 εκατομμύρια πέρυσι και η ελπίδα είναι να ανέλθουν στα 10 του χρόνου.

Ο Τέμπας θα είναι επικεφαλής μόνο φέτος. Έχει επιβάλλει αυστηρό καθεστώς για τους συλλόγους, αναγκάζοντάς τους να μειώσουν τα χρέη τους, να ξεπληρώσουν τα εκατομμύρια ευρώ των απλήρωτων φόρων και να σταματήσουν να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για παίκτες – αστέρια.

Μέτρα αποτελεσματικά, που αποτέλεσαν, όμως, μαχαιριά στην καρδιά των οπαδών: η Ατλέτικο Μαδρίτης αναγκάστηκε να αποχωριστεί το μεγάλο της όνομα, τον Ρανταμέλ Φαλκάο, έναντι των 60 εκατομμυρίων ευρώ που της προσέφερε η Μονακό, η «σημαία» της Βαλένθια, Ρομπέρτο Σολδάδο, έφυγε για τη Τότεναμ για 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και η Σεβίλλη πούλησε δύο από τους παίκτες-κλειδιά του παιχνιδιού της, τους Χεσούς Νάβας και Άλβαρο Νεγρέδο, που πήραν μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σιτι έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

Η Μάλαγα αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα «θύματος» του πλουτισμού, αλλά και της κρίσης. Δαπάνησε πολλά χρήματα, έφερε ονόματα, αλλά σε κάποια φάση την περσινή σεζόν αδυνατούσε να πληρώσει τους μισθούς των παικτών της. Έτσι, έγινε μία από τις πρώτες ομάδες που τιμωρήθηκαν, μην μπορώντας να ανταποκριθεί στους νέους κανόνες του Financial Fair Play της UEFA. Αν και είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αποκλείστηκε για έναν χρόνο.

Οι συνέπειες στο έμψυχο δυναμικό της ήταν επίσης ραγδαίες. Έχασε τον σταθερό προπονητή της, Μανουέλ Πελεγκρίνι, καθώς και τον Ίσκο από τη Ρεάλ Μαδρίτης για 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παίκτες της σκορπίστηκαν επίσης σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, όπως ο Χαβιέρ Σαβιόλα.

Οι μόνες που δείχνουν κάπως να τη γλιτώνουν, αν και το πραγματικό του χρέος είναι επίσης πολύ υψηλό, είναι οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Κι αυτό γιατί μοιράζονται περίπου το 60% της «πίτας» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τις 20 ομάδες της πρώτης κατηγορίας, ένα κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που διατίθεται στα «βαριά χαρτιά» άλλων κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Στα πλάνα είναι σε λίγα χρόνια να υπάρξει μία πιο ισορροπημένη κατανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ώστε να επωφελούνται όσο το δυνατόν ισότιμα όλοι οι σύλλογοι.

Το θέμα είναι ότι, όσο κι αν οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι προσπαθούν να διατηρήσουν το status τους με ηχηρές μεταγραφές, η κρίση έχει… φυσήξει μέρος της χρυσόσκονης που στόλιζε την Primera Division…


Διαβάστε περισσότερα...

Elvis Presley: Ο Βασιλιάς του rock n roll

0 σχόλια

Ο Βασιλιάς του rock ‘n’ roll, όπως έμεινε για πάντα γνωστός ο Elvis Presley έζησε μια πολυτάραχη ζωή, από την κορυφή του κόσμου και την λατρεία των θαυμαστών του έως την κατάρρευση του και τον εθισμό του στα φάρμακα.

Ο θρύλος που άφησε το σημάδι του στη μουσική ο Elvis Presley, έγινε αιώνιο σύμβολο της μουσικής με εκατομμύρια θαυμαστές, που θα τον λατρεύουν όσα χρόνια κι αν περάσουν από τον θάνατό του.

Πρώτα χρόνια


O Elvis Presley γεννήθηκε στο Tupelo του Μισισιπή και μεγάλωσε σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας και ήταν ένα αρκετά μοναχικό παιδί, που του άρεσε να παίζει κιθάρα. Σε ηλικία 12 ετών εμφανίστηκε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό, σε ένα πάρτι του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Οι οικογένεια μετακόμισε στο Memphis του Tennessee λίγα χρόνια αργότερα. Ο Presley ήταν ακόμα πιο ντροπαλός μεγαλώνοντας και οι συμμαθητές του δεν εκτιμούσαν το είδος της μουσικής που τραγουδούσε, χαρακτηρίζοντας τον ως «white trash» ή «hillbilly» ή ακόμα και «παιδί της μαμάς», λόγω της πολύ στενής σχέσης που είχε αναπτύξει με τη μητέρα του.

H μουσικά στη ζωή του
 To 1950 άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με την κιθάρα και μαζί με τα αδέρφια Dorsey και Johny Burnette, έφτιαξαν μια rockabilly μπάντα. Άλλαξε επίσης και την εμφάνισή του, φτιάχνοντας τα μαλλιά του με το στιλ που τον αγαπήσαμε, με άφθονη μπριγιαντίνη και ντυνόταν με ρούχα των Lansky Brothers, ενός τοπικού ραφτάδικου στο Memphis, που απέκτησαν τεράστια φήμη στην πορεία χάρη στη συνεργασία τους με τον Presley. Μουσικά επηρεάστηκε από τη μαύρη μουσική, τα gospel και τα blues, ενώ παρ’ ότι δεν είχε μάθει να διαβάζει νότες, μπορούσε να παίξει κομμάτια εξ’ ακοής.

Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες συνεργασίας με δισκογραφικές εταιρίες, ο Presley άρχισε να δουλεύει ως οδηγός φορτηγών. O διευθυντής της Sun Records Sam Phillips αναζητούσε τότε έναν λευκό με φωνή και σκηνική παρουσία νέγρου, που όπως δήλωνε, θα ήταν σαν να ανακάλυπτε χρυσωρυχείο. Ο Presley πέρασε από οντισιόν, αλλά η απόδοσή του ήταν απογοητευτική. Παρ’ όλα αυτά λίγο καιρό αργότερα, ο Phillips τον ξαναφώναξε στο studio και ο Elvis τραγουδώντας το bluegrass κομμάτι «That’s All Right» toy Arthur Crudup, τον εντυπωσίασε. Ο Phillips τον ενέταξε σε ένα bluegrass τρίο. Στην πρώτη τους εμφάνιση, ο Presley από το άγχος κούναγε νευρικά τα γόνατα του, κάτι που αργότερα έγινε η χαρακτηριστική του κίνηση…

 Την πρώτη του ηχογράφηση έκανε ο Presley στο Nashville το 1958. Το πρώτο single του ήταν το «Heartbreak Hotel», ενώ τo πρώτο του album με τίτλο το όνομά του, περιείχε στοιχεία rockabilly και r&b. Στη συνέχεια, έγινε το πρώτο rock ‘n’ roll album που έφτασε στο Νο 1 του Billboard.

 Στις ζωντανές του εμφανίσεις, οι θαυμάστριες εκστασιάζονταν με τη μοναδική του κίνηση και την απαλή φωνή του. Σιγά σιγά έχτιζε το μύθο του ειδώλου και όλοι -από τους έφηβους μέχρι τους μεγαλύτερους- άρχισαν να τον λατρεύουν. Όπως θυμούνται οι βιογράφοι του, επικρατούσε χάος όταν o Presley ξεκινούσε να τραγουδά τα πρώτα λόγια του «Hound Dog», ενώ όπως δήλωσαν πολλοί δημοσιογράφοι αργότερα, ο Presley κατάφερε να εντάξει το rock ‘n’ roll στην mainstream κουλτούρα.

Ντεμπούτο στον κινηματογράφο

Το 1956 έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το «Love Me Tender». Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε τα πασίγνωστα singles του «All Shook Up» , «Too Much» και «Let Me Be Your Teddy Bear».

Ανάμεσα σε κινηματογραφικά γυρίσματα στα οποία κρατούσε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο και σε ζωντανές εμφανίσεις, αγόρασε και μια έπαυλη 18 δωματίων στο Memphis, τη Graceland. Εκείνη την εποχή γύρισε και το «Jailhouse Rock», που έγινε τεράστια επιτυχία και ως ταινία αλλά και ως soundtrack. Τα επόμενα χρόνια ο Presley αφοσιώθηκε στην κινηματογραφική του καριέρα, γυρίζοντας αρκετές ταινίες όπως το «Flaming Star» και το «Wild in The Country».

Ο στρατός και η οικογένεια

To τέλος της δεκαετίας τον βρήκε στον στρατό, κάτι που συγκέντρωσε την προσοχή των media, όπως και το γεγονός του θανάτου της πολυαγαπημένης του μητέρας από ηπατίτιδα. Ενώ υπηρετούσε τη θητεία του στο Friedberg της Γερμανίας, γνώρισε την 14χρονη τότε Priscilla Beaulieu, με την οποία παντρεύτηκαν επτά χρόνια μετά.

Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, επέστρεψε στο Nashville όπου ηχογράφησε το 5ο του album με τίτλο «Elvis is Back!», το οποίο περιείχε τις τεράστιες επιτυχίες του «Are You Lonesome Tonight?» και «It’s Now Or Never». Ο Τύπος έγραψε ότι ο τρόπος που τραγουδούσε ο Elvis δεν ήταν ερωτικός, αλλά σχεδόν πορνογραφικός.

To 1968 γεννήθηκε η κόρη του Lisa Marie, σε μια περίοδο που ήταν ιδιαίτερα δυστυχισμένος με την καριέρα του, μιας και οι πωλήσεις των τραγουδιών του δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Έχοντας να εμφανιστεί ζωντανά από το 1960, το comeback του διοργανώθηκε στην Καλιφόρνια και έγινε γνωστό ως «The ’68 Comeback Special», με μια σειρά περιορισμένων εμφανίσεων. Ο Presley ντυμένος με μαύρο δερμάτινο παντελόνι και πουκάμισο, τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα, φάνταζε αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Με αυτές του τις εμφανίσεις, ο Presley κατάλαβε ότι είχε αναλωθεί σε πράγματα που δεν τον αντιπροσώπευαν και είχε χάσει τον εαυτό του. Όπως είχε δηλώσει άλλωστε, οι εμφανίσεις αυτές ήταν από τα πιο σημαντικά κομμάτια στην καριέρα του. Από τις συγκεκριμένες μάλιστα εμφανίσεις του, εμπνεύστηκαν οι Texas, για το videoclip «Inner Smile».

To 1969 κυκλοφόρησε το «From Elvis in Memphis», που χαιρετίστηκε από κριτικούς και κοινό. Αφήνοντας πίσω του τα soundtracks, επέστρεψε στον παλιό καλό του εαυτό και έβγαλε πολλά ακόμα hits, ανάμεσα τους το «Suspicious Minds». Παράλληλα, άρχισε και τις εμφανίσεις του στο Las Vegas. Σε μια συνέντευξη Τύπου, ένας δημοσιογράφος τον αποκάλεσε «Βασιλιά» και ο Elvis γυρνώντας προς το μέρος του Fats Domino, είπε ότι αυτός ήταν ο αληθινός βασιλιάς του rock n ‘roll.

Οι εμφανίσεις του στο Vegas του εξασφάλισαν ένα πενταετές συμβόλαιο. Σε αυτές τις εμφανίσεις ηχογραφήθηκε το album «On Stage» και γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Elvis: That’s The Way It Is». Στις ζωντανές του εμφανίσεις φορούσε πλέον, τη θρυλική του λευκή φόρμα, που έγινε το σήμα κατατεθέν του.

To album «That’s The Way It is» που συνόδευε το ομώνυμο ντοκιμαντέρ ήταν σύμφωνα με κριτικούς, μια αλλαγή στον ήχο και το προφίλ του Presley, που από τις επιρροές του από τη μαύρη μουσική και τη σκηνή του Memphis, μεταπήδησε σε μια πιο καλογυαλισμένη, λευκή pop, ιδανική για το κοινό του Las Vegas. To 1970 γνώρισε τον Πρόεδρο Nixon. Στη συνάντηση του μίλησε για τον πατριωτισμό του και για την ανησυχία του για την κουλτούρα των hippies.

Πολλές ήταν οι επόμενες ηχογραφήσεις του από συναυλίες, που όλες είχαν τεράστια επιτυχία, ανάμεσα τους αυτή στο Madison Square Garden. Παράλληλα όμως, ο γάμος του με την Priscilla κατέληξε σε διαζύγιο, ύστερα από απανωτές εξωσυζυγικές σχέσεις και των δύο. Στη διάρκεια ενός show, τέσσερις άντρες του επιτέθηκαν επί σκηνής. Αυτή η επίθεση του δημιούργησε την εμμονή ότι άντρες του Mike Stone, ενός δασκάλου καράτε που είχε σχέση με τη γυναίκα του, θα τον σκότωναν…

Η κατάρρευση και ο εθισμός του στα φάρμακα
To διαζύγιο του Presley τον έκανε ράκος. Δύο φορές πήρε υπερβολική δόση βαρβιτουρικών και έπεσε σε κώμα για τρεις μέρες. O εθισμός του στα συνταγογραφούμενα φάρμακα μεγάλωνε και ο ίδιος, όπως αργότερα δήλωσε ο γιατρός του, ένιωθε ότι παίρνοντας φάρμακα με συνταγή γιατρού, διέφερε από το κάθε τυχαίο ναρκομανή. Στα shows του κατέρρεε επί σκηνής και δε θύμιζε σε τίποτα τον παλιό του εαυτό, μοιάζοντας μια καρικατούρα, με πολλά παραπανίσια κιλά, δυσκολία στην ομιλία και ένα απλανές βλέμμα. Τα προβλήματα στην υγεία του ήταν επίσης πολλά, καθώς έπασχε από γλαύκωμα, πίεση και προβλήματα στο συκώτι.

Ο θάνατος και κληρονομιά


Στις 16 Αυγούστου του 1977, ο Elvis θα πετούσε από το Memphis για να ξεκινήσει μια ακόμη περιοδεία. Εκείνο το απόγευμα, η τότε φιλενάδα του Ginger Alden τον βρήκε αναίσθητο στο μπάνιο. Καθώς οι προσπάθειες να τον επαναφέρει στη ζωή δεν απέδωσαν, ο Elvis πέθανε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο της περιοχής σε ηλικία 42 ετών. Η κηδεία του έγινε στην Graceland και η φωτογραφία του νεκρού «Βασιλιά» στο τεύχος του National Enquirer έδωσαν στο περιοδικό τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία του. Περίπου 80.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήμα, ένα αμάξι έπεσε πάνω σε μια ορδή θαυμαστών, σκοτώνοντας δύο γυναίκες.

Μετά τον θάνατό του και μέχρι και σήμερα, άπειρες εικασίες έχουν γίνει για το κατά πόσο ο ίδιος σκηνοθέτησε το τέλος του και αν είναι ακόμη ζωντανός. Ανάμεσα στις θεωρίες που αιωρούνται, οι θαυμαστές έχουν βρει ανακρίβειες στο πιστοποιητικό θανάτου ή ακόμα, θεωρούν ότι στη θέση του πτώματος του Elvis βρίσκεται μια κέρινη κούκλα. Κάθε χρόνο από το 1977, κόσμος από όλον τον πλανήτη συγκεντρώνεται στην τελευταία κατοικία του Εlvis για να αποδώσει φόρο τιμής στον «Βασιλιά».
 H κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Elvis άλλαξε για πάντα τον χάρτη της μουσικής και της pop κουλτούρας. Με τη μίξη διαφορετικών μουσικών ειδών, έφερε το rock ‘n’ roll σε κάθε αμερικανικό σπίτι και έγινε αγαπητός από όλους. Αυτό που πολλοί θεωρούν ότι έκανε ο Presley ήταν μια κοινωνική επανάσταση, με την ανεμελιά, την ερμηνεία του και την κίνησή του. Όλα όσα άφησε τον έχρισαν σύμβολο του αμερικανικού τρόπου ζωής, μια φιγούρα αναγνωρίσιμη σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, όσα χρόνια κι αν περάσουν.


Elvis Presley In Concert From Hawaii 1973
Διαβάστε περισσότερα...

Μοunt41N Gathering 2013 στο Σέλι!

0 σχόλια

H Διοργάνωση του 41Ν Festival αποτελούμενη από τα labels Movement Recordings, Movement Dark Roasted, FMU & Fmedia ΕΠΕ - παρουσιάζουν ένα μοναδικό 3ήμερο (υπαίθριο) event για τους λάτρεις της Ηλεκτρονικής Dance Σκηνής (Trance / Techno / Progressive / Ambient / Chillout) στο καταφύγιο ‘Χρυσό Ελάφι’ που βρίσκεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου Ημαθίας, 20 χιλιόμετρα μόλις από την πρωτεύουσα του Νομού, την όμορφη πόλη της Βέροιας, με έναρξη την Παρασκευή 30 Αυγούστου (15:00) έως το βράδυ της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου!

18 Αναγνωρισμένοι Καλλιτέχνες της Ηλεκτρονικής Dance Σκηνής παρουσιάζουν LIVE τις τελευταίες τους δουλειές αλλά και κορυφαίες παραγωγές που τους καταξίωσαν ανά τον πλανήτη, μαζί με περισσότερους από 38 κορυφαίους DJs του χώρου δίνοντας ένα μοναδικό ηχόχρωμα ανά πάσα στιγμή στο καταπράσινο πανέμορφο ''Χρυσό Ελάφι'' !

Περισσότεροι από 50 Καλλιτέχνες από Ελλάδα, Σερβία, Σκόπια, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία και Γερμανία θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό σε μία μοναδική διοργάνωση για την χώρα και την περιοχή!

Το "ΧΡΥΣΟ ΕΛΑΦΙ" είναι το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο. Λειτουργεί από το 1980 κοντά στο γραφικό χωριό Σέλι (1,5km), σε υψόμετρο 1540-1700μ, δίπλα στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο. Το Χρυσό Ελάφι βρίσκεται στο χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου. Τοποθετείται στη μέση ενός ειδυλλιακού τοπίου που είναι ένα φιλόξενο καταφύγιο για τους λάτρεις του βουνού που ψάχνουν τις χαρές του σκι και του χιονιού κατά τους χειμερινούς μήνες είτε τις πολλές απολαύσεις του καλοκαιριού.

Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα απο τη Ναουσα, 95 χιλιομετρα απο τη Θεσσαλονικη και 74 χιλιομετρα απο τη Κοζανη. Για το Μοunt41N Gathering η διοργανωση εξασφαλισε χωρο φιλοξενίας / camping για τουλαχιστον 700 επισκεπτες, καθως και ολα τα απαραιτητα facilities για την διαμονη/διατροφη/ασφαλεια/υγιεινη των επισκεπτων!


Προπώληση: Mount41N 3day Pass 30 ευρώ (από 01/07 έως 20/08)

Είσοδος: 40 ευρώ (μέχρι Παρασκευή 23:59) για το τριήμερο.
Παρασκευή 20 ευρώ (μέχρι Σάββατο 12:00am).
Σαββατοκύριακο 25 ευρώ (μέχρι Κυριακή 17:00pm).

Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφοντας από κώμα!

0 σχόλια

Είναι φορές που ακούς γύρω σου κλισέ φράσεις όπως «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου», «Ζω και αναπνέω για αυτό το άθλημα», «Χωρίς το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσα να ζήσω» και αυτόματα έρχεται στο μυαλό σου η ερώτηση «Το εννοεί αυτό; Πως μπορεί ένα άθλημα από τρόπος διασκέδασης και ψυχαγωγίας να μεταμορφωθεί σε τρόπο ζωής;»…


Οι απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα δεν μπορεί παρά να έρθουν μέσα από πραγματικά γεγονότα τα οποία στιγματίζουν την ζωή ενός ανθρώπου. Γεγονότα όπως αυτό που συνέβη στον 33χρονο Γουέιν Θόρν, προπονητή της ερασιτεχνικής Λάρκχαλ Αθλέτικ που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Δυτικής Λίγκας της Αγγλίας.

Περίπου πριν από τρεις εβδομάδες ο Θόρν επέστρεφε σπίτι του από την δουλειά όταν το αυτοκίνητο του ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με ένα άλλο όχημα. Η τύχη ήταν εν μέρει με το μέρος του καθώς τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη μπορούσαν να τον οδηγήσουν στον θάνατο.

Με τη μεταφορά του στο νοσοκομείο οι γιατροί τον οδήγησαν απευθείας στο χειρουργείο αφού είχε υποστεί ρήξη αρτηρίας και διάτρηση πνεύμονα, έχοντας σπάσει 16 πλευρά, το στέρνο, το ισχίο, την λεκάνη και το πόδι του.

Αφού υποβλήθηκε σε μια σειρά επεμβάσεων ο Θόρν έπεσε σε κώμα, με τους γιατρούς να συμβουλεύουν την οικογένεια του να του μιλάει συχνά σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τις αισθήσεις του.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της γυναικάς και του αδερφού του ο Θόρν δεν μπορούσε να επανέλθει από το κώμα μέχρι την στιγμή που η «κουβέντα» ήρθε στο ποδόσφαιρο.

Στις 10 Αυγούστου και ημέρα Σάββατο η γυναικά του, Μάντυ, του ανακοίνωσε την νίκη της ομάδας του στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος εναντίον της Μπρίτπορτ με σκορ 4-3 και μάλιστα ενώ η αγαπημένη του Λάρκχαλ ήταν πίσω στο σκορ με 3-1.

Στο άκουσμα αυτής της είδησης ο Θόρν άνοιξε τα μάτια του σκορπίζοντας χαρά σε συγγενείς και φίλους.

«Ξέρω ότι έρευνες έχουν δείξει ότι (ο ασθενής) μπορεί να ακούσει και ο αδερφός του πίστευε πραγματικά ότι μας άκουσε. Είναι απίστευτο να το βλέπεις, επειδή (ο Θόρν) αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο και είναι τόσο αφοσιωμένος στην Λάρκχαλ Αθλέτικ», δήλωσε η κυρία Θόρν στην Daily Mail, λίγες ώρες αφού πόσταρε στο twitter «Είπαμε στον Γουέιν το σκορ και όταν ο Γκαζ είπε ότι ο Λίνο σκόραρε άνοιξε τα μάτια του.»

Ο ίδιος αφού επανήλθε από το κώμα θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσους του συμπαραστάθηκαν κάνοντας ειδική μνεία στην οικογένεια του αλλά και σε όσους τον στήριξαν από τον χώρο του ποδοσφαίρου. «Έχω συγκλονιστεί από τις καλύτερες ευχές (που προήλθαν) όχι μόνο από όλους στην Λάρκχαλ αλλά και από όλες τις ομάδες και τους ανθρώπους που έχουν σχέση με τον κόσμο του ποδοσφαίρου σε όλη την Νοτιοδυτική Αγγλία.»

Ο πρόεδρος της ομάδας Πολ Ράνκιν δήλωσε ότι όλη η ομάδα είναι μαζί με τον Θόρν και τον περιμένει κοντά της μετά την ανάρρωση του.

Και πως να μην τον περιμένει από την στιγμή που ο 33χρονος προπονητής απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως η ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να συνδεθεί άμεσα με ένα παιχνίδι, δείχνοντας ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένας τρόπος ψυχαγωγίας. Για πολλούς είναι κάτι παραπάνω από δύο ώρες στην τηλεόραση ή στο γήπεδο. Είναι κάτι που τους γεμίζει την ζωή….Διαβάστε περισσότερα...

Αποτοξινωθείτε με τρόπο

0 σχόλια

Δεν χρειάζεται να λιμοκτονήσετε πίνοντας για ένα 3ήμερο χυμούς, προκειμένου να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας. Υπάρχουν μερικές σημαντικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας και την διατροφή που ακολουθείτε, που θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς πολύ κόπο.

Το σώμα μας μοιάζει με μια... καλοφτιαγμένη μηχανή. Βασικά όργανα, όπως το συκώτι, τα νεφρά μας, το εντερικό σύστημα, οι πνεύμονες και το δέρμα, εργάζονται συνεχώς για να αποτοξινώσουν τον οργανισμό μας και να εξαλείψουν το στρες που υφίσταται σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, όσο περισσότερες τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μας, τόσο πιο δύσκολη κάνουν αυτή τη διαδικασία και δυσκολεύουν το έργο αυτών των οργάνων. Καλό θα είναι λοιπόν να κάνουμε κι εμείς κάτι για να την διευκολύνουμε.

Σχεδόν όλοι έχουμε καθημερινά μερικές… κακές διατροφικές συνήθειες: Είτε πρόκειται για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ, είτε για ένα ακόμα κομμάτι πίτσας το βράδυ, είτε για μερικά παραπάνω ποτήρια μπίρας τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού…

Τι γίνεται όμως μετά; Οι περισσότεροι νιώθουμε άσχημα και δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δύσκολης καθημερινότητας.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: δε χρειάζεται να ακολουθήσετε ακραίες λύσεις για να αποτοξινωθείτε και να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια. Φυσικά θα πρέπει να κάνετε κάποιες διαιτητικές αλλαγές στο πρόγραμμά σας, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα στη ζωή σας και το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί σύντομα.

Περιορίστε το κρέας και τα γαλακτοκομικά

Κάντε το για κάποια διαστήματα, προκειμένου να δώσετε στο σώμα σας λίγο χρόνο να επανακτήσει τις… δυνάμεις του. Το κρέας, τα τυριά και κάποια άλλα τρόφιμα, δημιουργούν όξινο περιβάλλον που επιβραδύνει το μεταβολισμό μας και μας απορροφά ενέργεια. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εμποδίζουν τον οργανισμό να αποτοξινωθεί, ιδιαίτερα στα άτομα που υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Διάλειμμα από την καφεΐνη και το αλκοόλ


Η καφεΐνη, έχει συνδεθεί με τα προβλήματα του ήπατος. Συστατικά του καφέ μπορεί να παρέμβουν στον σωστό μεταβολισμό των φαρμάκων και την αποτοξίνωση στο ήπαρ.

Όταν γεμίζουμε το σώμα μας με τοξίνες που δημιουργούν π.χ. το αλκοόλ και η καφεΐνη, ο μεταβολισμός μας τους δίνει προτεραιότητα για να τις καταστήσει αβλαβείς. Έτσι, το σώμα δεν μπορεί να ακολουθήσει τους κανονικούς ρυθμούς, προκαλείται υπερκόπωση του ήπατος και των νεφρών και η απόδοση του οργανισμού μειώνεται.

Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα


Αν θέλετε να περιορίσετε τις τοξίνες, καταναλώστε βιολογικά προϊόντα και αποφύγετε τα επεξεργασμένα. Μερικές από τις τροφές με τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων είναι το σπανάκι, τα μούρα και οι πατάτες. Μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων βρίσκονται στα γκρέιπφρουτ και τα σπαράγγια. Προτιμήστε κρέατα ζώων που έχουν μεγαλώσει με βιολογικό τρόπο και δεν περιέχουν τόσο πολλά αντιβιοτικά και στεροειδή.

Καταναλώστε φυτικές ίνες


Ό,τι εισέρχεται στον οργανισμό μας, θα πρέπει και να εξέρχεται, αλλά μερικές φορές το σώμα μας δυσκολεύεται να απελευθερωθεί από τη συσσώρευση αποβλήτων στο έντερο. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, οι άνδρες κάτω των 50, θα πρέπει να καταναλώνουν 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι άνδρες άνω των 50, τουλάχιστον 31 γρ.

Οι φυτικές ίνες, εκτός του ότι βοηθούν το έντερό μας να είναι σε καλή κατάσταση και στην αποτοξίνωση του οργανισμού, συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου, των καρδιακών παθήσεων και της εμφάνισης διαβήτη στους ενήλικες. Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή προσθέστε μια-δυο μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Λεμονόνερο το… θαυματουργό


Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι σημαντικό στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Αλλά πόσο χρειαζόμαστε; Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, καθώς υποστηρίζει τα κύτταρα, τα νεφρά μας και το έντερο. Προσπαθήστε να ξεκινάτε την ημέρα σας στύβοντας ένα λεμόνι σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Η βιταμίνη C του λεμονιού, αυξάνει τη γλουταθειόνη, μια σημαντική ένωση που αποτοξινώνει και προστατεύει το ήπαρ.

Καυτερή πιπεριά τσίλι και άλλα πικάντικα βότανα και μπαχαρικά


Περιβαλλοντικοί και ατμοσφαιρικοί ρύποι, εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να αποθηκεύονται στον ιστό των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα παχύ επίστρωμα βλέννας και να εμποδίζει τη βέλτιστη μεταφορά του οξυγόνου στους πνεύμονες. Η καυτερή πιπεριά (και άλλα πικάντικα βότανα και μπαχαρικά) βοηθά στη διάσπαση αυτής της βλέννας, δίνοντάς της μια πιο υγρή μορφή και βοηθώντας έτσι τους πνεύμονες να αποβάλλουν ευκολότερα τις εκκρίσεις έτσι ώστε να μη φράζουν την αναπνοή.Διαβάστε περισσότερα...

Οι 5 πατρίδες της μπίρας και τα αριστουργήματά τους

0 σχόλια

Πόλεις με μεγάλη ιστορία και παράδοση στην τέχνη παρασκευής της μπίρας, πρωτεύουσες με φημισμένες ζυθοποιίες και πολυσύχναστες μπιραρίες, είναι μερικοί προορισμοί άρρηκτα συνδεδεμένοι με μεγάλα φεστιβάλ μπίρας και μερικές από τις σημαντικότερες ετικέτες μπίρας της Ευρώπης.

Η μπίρα από μόνη της ως προϊόν μπορεί να αποτελεί σημαντικό οικονομικό στήριγμα για μια χώρα. Πέραν των εσόδων που αποφέρει στα ταμεία της όμως, οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών αυτών χωρών δείχνουν να αγαπούν ιδιαίτερα τη μπίρα και να νιώθουν περήφανοι γι’αυτή.

Ανάλογα με το τι μπίρα προτιμάτε -ξανθιά ή μαύρη, βαρελίσια ή εμφιαλωμένη, παγωμένη ή όχι- 5 πόλεις της Ευρώπης περιμένουν να σας… «κεράσουν» μπίρα και να σας μυήσουν στα μυστικά της.

Μόναχο: Η πρωτεύουσα της μπίρας


Από τις πλέον ζωντανές πόλεις του κόσμου, το Μόναχο είναι η πατρίδα της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής μπίρας. Το φημισμένο Oktoberfest, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών, ενώ τα αστικά πάρκα του Μονάχου ανοίγουν για να υποδεχτούν ντόπιους και τουρίστες, που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης. Με διάρκεια δύο περίπου εβδομάδων (16 μέρες για την ακρίβεια), το Oktoberfest, ξεκινάει στα τέλη του Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται στις αρχές του Οκτώβρη. Όλη η εορταστική δράση και ατμόσφαιρα μετατοπίζεται κάτω από τις 14 ή και περισσότερες υπαίθριες σκηνές, που στήνονται στην πόλη και φιλοξενούν η καθεμία 2.000-3.000 συμμετέχοντες. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως η κατανάλωση μπίρας, των συνοδευτικών, η αγορά των εισιτηρίων για τις τοπικές παρελάσεις και η προμήθεια των αναγκαίων σουβενίρ μάλλον θα σας αναγκάσουν να βάλετε για τα καλά το χέρι στην τσέπη. Η γιορτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1811, όταν έλαβαν χώρα οι μεγάλες εκδηλώσεις για τους γάμους του Βασιλιά της Βαυαρίας, του Λουδοβίκου του Α’.

Κατά τη βαυαρική λαϊκή παράδοση οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Μονάχου καταφεύγουν στα αστικά πάρκα της πόλης για να νιώσουν την απλότητα, το συναίσθημα της ζεστασιάς και της συντροφικότητας. Τα αυτοσχέδια πικ νικ, ξεκινούν απαραιτήτως με ένα ποτήρι από την αγαπημένη βαυαρική μπίρα, η οποία συνοδεύεται με αλμυρά ραπανάκια, τα τυπικά γερμανικά pretzels και την «obatzda», ένα επίσης αλμυρό έδεσμα με τυριά, κρεμμύδια και μπαχαρικά.

Ο πρώτος φημισμένος «biergarten» (κήπος μπίρας), «ξεπήδησε» κατά μήκος της όχθης του ποταμού Isar. Η συγκεκριμένη τοποθεσία θεωρήθηκε ως δροσερό και κατάλληλο μέρος για να φυλαχθούν τα αποθέματα μπίρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όλα αυτά συνέβαιναν την περίοδο, που η ζυθοποιία απαγορευόταν από τους νόμους περί καθαρότητας της μπίρας στη Γερμανία.

Οι ζυθοποιίες του Μονάχου, εφαρμόζουν μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της μπίρας, που χρονολογείται ήδη από τον 15ο αιώνα. Έτσι τα συστατικά της μπίρας -το κριθάρι, ο λυκίσκος και το νερό- παραμένουν μέχρι σήμερα το ίδιο αγνά και φυσικά.

Από τις πιο φημισμένες μπυραρίες της πόλης, είναι το Hofbrauhaus (www.hofbraeuhaus.de/en/index_en.html) και η Augustiner Bräu (http://www.augustiner-braeu.de/augustiners/html/en/ )γνωστή κυρίως για το σήμα Helles-που αντιπροσωπεύει τις ξανθές Lager.

Άμστερνταμ: Η πατρίδα της «αγαπημένης ξανθιάς»


Η ολλανδική πρωτεύουσα δε φημίζεται μόνο για τις τουλίπες, τους ποδηλατοδρόμους και τα γραφικά κανάλια της. Στο Άμστερνταμ βρίσκεται και η ιστορική ζυθοποιία της μπίρας Heineken. Το Άμστερνταμ δεν είναι μόνο η χώρα παραγωγής της «αγαπημένης ξανθιάς» με σήμα κατατεθέν το πράσινο μπουκάλι, αλλά τα τελευταία 25 χρόνια στην περιοχή λειτουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζυθοποιίες, που παρασκευάζουν ποικίλα είδη μπίρας.

Αν βρεθείτε στο Άμστερνταμ επισκεφθείτε μερικές από τις πιο γνωστές pubs, που λειτουργούν στις παλιότερες γειτονιές της πόλης, για να νιώσετε το εύθυμο κλίμα και να δείτε τους ντόπιους να πίνουν μονορούφι ατέλειωτες ποσότητες μπίρας. Εκεί περιμένουν τους επισκέπτες να τους μυήσουν στα μυστικά της μπίρας και να τους «διδάξουν» την τέχνη του snooker (κάτι ανάλογο με το δικό μας μπιλιάρδο).

Όταν ο καιρός το επιτρέπει, οι νεαροί της περιοχής μαζεύονται τα απογεύματα στην πλατεία Leidseplein. Πολυσύχναστη και ιδιαίτερα ζωντανή, η συγκεκριμένη πλατεία αποτελεί την «καρδιά» της κοινωνικής ζωής. Τι καλύτερο λοιπόν, από έναν απογευματινό περίπατο στην περιοχή και μια στάση για ξεκούραση στα παραταγμένα… τραπεζάκια για μπιροποσία;

Βρυξέλλες: Η ανεξερεύνητη «Μέκκα» της μπίρας
Οι ειδικοί της μπίρας, μας συστήνουν πάντως ανεπιφύλακτα την μικρή ζυθοποιία «Brouwerij 't IJ» (αντιστροφή του αγγλικού «The IJ Brewery»). Στην ανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης, το ζυθοποιείο βρίσκεται εγκατεστημένο στα πάλαι ποτέ δημόσια λουτρά της πόλης και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους δυσαρεστημένους πελάτες των μεγάλων εταιριών παραγωγής μπίρας. Έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας και θα δείτε από νωρίς να συρρέουν πλήθη για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «ελιξίριο». Αν δεν το προλάβετε ανοικτό, κανένα πρόβλημα, περάστε μια βόλτα από τη γειτονιά Jordaan, κατά μήκος των καναλιών και καθίστε να απολαύσετε την αγαπημένη σας μπίρα.

Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως το Κοινοβούλιο ή η Επιτροπή, εδρεύουν στις Βρυξέλλες. Στη συνείδηση των περισσότερων οι Βρυξέλλες, αποτελούν τον κατεξοχήν τόπο λήψης των σημαντικότερων αποφάσεων για την πορεία της Ευρώπης. Υπάρχει όμως και το άλλο «πρόσωπο» της πόλης, λιγότερο γνωστό και σίγουρα πολύ πιο απολαυστικό, αφού έχει να κάνει με τη μπίρα.

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι πριν από μερικούς αιώνες οι Βρυξέλλες ήταν η «Μέκκα» της ζυθοποιίας, με ιδιαίτερη μάλιστα φήμη για τις μπίρες Lambic, που παρασκευάζονται μόνο στην επαρχία Pajottenland του Βελγίου, νοτιοδυτικά των Βρυξελλών; Για την παραγωγή των μπιρών Lambic δεν χρησιμοποιείται πρόσθετη μαγιά για τη ζύμωση των σακχάρων, αλλά η ζύμωση γίνεται με ειδικού τύπου αερομύκητες. Αυτή είναι και η βασική τους διαφορά με τις υπόλοιπες κατηγορίες μπίρας.

Αν και το σημερινό προφίλ των Βρυξελλών διαφοροποιείται κατά πολύ από την εικόνα της επαρχίας του παρελθόντος, οι λάτρεις της μπίρας μπορούν να βρουν περισσότερες από 600 ποικιλίες, από ξανθιές βελγικές μέχρι τις πλούσιες μοναστηριακές (Trappist beer), να «ευδοκιμούν» στην περιοχή.

Ενώ οι μπίρες Lambic δεν έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος, σήμερα επικρατεί μια στροφή και προτίμηση στις μπίρες με εκχυλίσματα φρούτων. Για παράδειγμα οι μπίρες Kriek χρησιμοποιούν ως βάση την μπίρα Lambic, ενώ προστίθενται σε αυτές ολόκληρα μαύρα κεράσια για να ενισχυθεί η γεύση τους.

Δουβλίνο: Η «έδρα» της Guinness


Τα στέκια για να την απολαύσετε είναι αρκετά: ξεκινάμε από τη ζυθοποιία Guinness με μια περιήγηση στην έκθεση που λειτουργεί στον χώρο (τα εκθέματα μας αποκαλύπτουν μια ιστορία 2,5 αιώνων, από τότε δηλαδή που άρχισε η παραγωγή της πιο διάσημης ιρλανδικής μπίρας). Συνεχίζουμε με μια στάση στον έβδομο όροφο, όπου στεγάζεται το φημισμένο Gravity Bar, στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε όλες τις εκδοχές της μπίρας Guinness, αλλά και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της πόλης.Στην Ιρλανδία θα βρείτε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες μπίρας. Καμία όμως δεν κατάφερε να κερδίσει περισσότερο την αγάπη των δουβλινέζων, από την μαύρη μπίρα Guinness, με τη χαρακτηριστική λεπτή γεύση και την κρεμώδη υφή της.

Για μια δεύτερη δοκιμή μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις 800 περίπου pubs στα πέριξ των λιθόστρωτων δρόμων της περιοχής Temple Bar. Η περιοχή φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της και τους ξέφρενους ρυθμούς διασκέδασης.

Πράγα: Υπεροχή στην ποσότητα


Εδώ τα μαγαζιά σερβίρουν μόνο ένα είδος μπίρας, αυτό που διαφημίζεται και στην εξωτερική πινακίδα τους. Στις πιο πολυσύχναστες μπιραρίες επικρατεί μεγάλος συνωστισμός, είναι όμως και μια καλή ευκαιρία για γνωριμίες, αλλά και να συνομιλήστε με τους ντόπιους. Αν αρχικά σας φανούν κάπως απόμακροι, φέρτε τη συζήτηση γύρω από τη μπίρα και θα τους δείτε να αλλάζουν αμέσως διάθεση…Η μπίρα είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Τσέχων. 

Με μπίρες όπως η Budweiser (Budvar στην τοπική διάλεκτο), η αυθεντική Pilsner Urquell, αλλά με πρωταγωνίστρια την Staropramen, η Πράγα έχει να επιδείξει μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες.Διαβάστε περισσότερα...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks