Το άγαλμα του Απόλλωνα όμηρος της διπλωματίας!


Ο ανεκτίμητος Απόλλωνας παγιδευμένος στα δίχτυα της διπλωματίας. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί μόνον με τη Χαμάς.

Οκτώ μήνες αφότου βρέθηκε από έναν νεαρό Παλαιστίνιο σε αβαθή νερά μερικά μέτρα από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, η μοίρα του Απόλλωνα της Γάζας όπως ονομάστηκε, ενός άριστα διατηρημένου χάλκινου αγάλματος του θεού Απόλλωνα ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών, εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη.

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, για να σωθεί, ο γυμνός Απόλλωνας πρέπει να υποβληθεί αμέσως στις απαραίτητες για την αποκατάστασή του εργασίες τις οποίες έχουν ήδη προσφερθεί να εκτελέσουν πολλά μουσεία - της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και το Λούβρο, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

"Δεν μπορούν όμως να το κάνουν εξαιτίας της διεθνούς διπλωματίας", αναφέρει το δημοσίευμα.

Επίσημα, η Δύση δεν συνομιλεί με τη Χαμάς καθώς δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο ως τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά για να σώσει τον Απόλλωνα, ο οποίος κινδυνεύει να «εξαφανιστεί» ώστε να πουληθεί σε κάποιον ζάπλουτο συλλέκτη με στόχο να βγει η ισλαμιστική οργάνωση από την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει έπειτα από την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί μόνον με αυτήν.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τη Χαμάς είναι η πιθανή αξία του αγάλματος, η οποία όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί. Τα χάλκινα αγάλματα που έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας είναι σχετικά λίγα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μπρούντζινα αγάλματα του θεού Απόλλωνα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι μόλις τρία - ο Απόλλωνας του Πειραιά ο οποίος εντοπίστηκε το 1959, ο Απόλλωνας του Πιομπίνο που βρέθηκε στην ομώνυμη ιταλική πόλη το 1832 και σήμερα φιλοξενείται στο Λούβρο, και ο Απόλλωνας της Πομπηίας που ανακαλύφτηκε το 1977 - τότε η αξία αυτού του νέου Απόλλωνα της Γάζας δεν αποκλείεται να είναι ανεκτίμητη.

Εκτός από τη Χαμάς, για τον Απόλλωνα της Γάζας ενδιαφέρεται και η Παλαιστινιακή Αρχή. "Η κυβέρνηση της Χαμάς είναι παράνομη, δεν έχει καμία αρμοδιότητα αναφορικά με την πολιτισμική και αρχαιολογική κληρονομιά της Γάζας» τονίζει ο παλαιστίνιος υπουργός Πολιτισμού Ανουάρ Αμπού Εϊσέχ. Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην UNESCO Ελίας Σανμπάρ υπογραμμίζει από τη πλευρά του ότι οι επικεφαλής της Χαμάς «δεν μπορούν να το πουλήσουν γιατί με το που εμφανιστεί στη διεθνή αγορά θα κατασχεθεί".




ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου