Liberland: Η νέα μικρότερη χώρα του κόσμου

Ιδρύθηκε επίσημα στις 13 Απριλίου 2015. Καταλαμβάνει μόλις εφτά τετραγωνικά χιλιόμετρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια έκταση μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, σε μία όχθη στα δυτικά του Δούναβη. Δεν υπάρχουν φόροι, ούτε κρατικές υπηρεσίες. Έχει τον δικό της ύμνο και τη δική της σημαία.

"Η Ελεύθερη Δημοκρατία της Λίμπερλαντ'' ή αλλιως Λίμπερλαντ δεν αποτελεί φανταστικό μέρος είναι ένα κυρίαρχο κράτος, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Κροατίας και της Σερβίας, στη δυτική όχθη του Δούναβη".

Ο Τσέχος φιλελεύθερος πολιτικός, που συντάσσεται με τους Ευρωσκεπτικιστές, Vit Jedlicka, ανακάλυψε ένα κομμάτι γης, μεγέθους 4,34 τετραγωνικών χιλιομέτρων που δεν ανήκει τυπικά σε καμία χώρα και εκεί ίδρυσε την Λίμπερλαντ που είναι η μικρότερη χώρα στον πλανήτη πλέον.

Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος αυτού του μικρού κομματιού γης που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη, το οποίο πιθανότατα ξεχάστηκε όταν η βαλκανική χερσόνησος, χωρίστηκε σε νέες χώρες μετά από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990.

Στην πραγματικότητα, όλο αυτό ξεκίνησε ως ένα πολιτικό "παιχνίδι" με αποδέκτες στο εσωτερικό της Τσεχίας, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που φαίνεται ότι κάτι διαφορετικό γεννιέται εδώ.
Για του λόγου το αληθές, οι "αρχές" της Λίμπερλαντ έχουν ήδη δεχθεί περισσότερες από 160 χιλιάδες αιτήσεις, από άτομα από όλο τον κόσμο τα οποία επιθυμούν να λάβουν τη νέα υπηκοότητα! Από αυτούς, περίπου 4 χιλιάδες τυχεροί θα μπορούν να αποκαλούν εαυτούς πολίτες της Λίμπερλαντ και να απολαμβάνουν όσα υπόσχεται ο Jedlicka.

Αν αναρωτιέστε πόσο σοβαρά είναι τα παραπάνω, να σας ενημερώσουμε ότι η Λίμπερλαντ όχι μόνο έχει δική της ιστοσελίδα, αλλά και ότι διαθέτει σημαία, εθνόσημο, σύνταγμα και νόμους. Το επίσημο μότο του νέου κράτους είναι το "To Live and Let Live", που σε ελεύθερη απόδοση μεταφράζεται στο "Για να ζούμε και να αφήνουμε να ζουν".

Στην επίσημη ιστοσελίδα του κράτους, πληροφορούμαστε ότι η Λίμπερλαντ "περηφανεύεται για την προσωπική και οικονομική ελευθερία του λαού της, η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, το οποίο περιορίζει σημαντικά τη δύναμη των πολιτικών, ώστε να μην μπορούν να παρεμβαίνουν υπερβολικά στις ελευθερίες του έθνους της Λίμπερλαντ".

Σε κάθε περίπτωση, αν ενδιαφέρεστε να γίνεται ένας από τους πρώτους πολίτες ενός νεογέννητου κράτους, πρέπει να γνωρίζετε ότι αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας μπορούν να υποβάλουν όσοι:

  • σέβονται τους συνανθρώπους τους και τις γνώμες τους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή προσανατολισμού 
  • σέβονται την ιδιωτική ιδιοκτησία, η οποία είναι απαράβατη 
  • δεν έχουν κομμουνιστικό, ναζιστικό ή άλλο εξτρεμιστικό παρελθόν 
  • δεν έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα 


Δείτε το βίντεο:







ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου