Σπάνιο βίντεο από την κηδεία του Πιότρ Κροπότκιν το 1921


O Πιότρ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν γεννήθηκε ακούσια πρίγκιπας στις 9 Δεκεμβρίου 1842, έφυγε όμως απ’ τη ζωή εκούσια ως αναρχικός ακτιβιστής, επιστήμονας, φιλόσοφος, συγγραφέας και μελετητής στις 8 Φεβρουαρίου 1921 από πνευμονία. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως 13 Φεβρουάριου του 1921, και καταγράφηκε κινηματογραφικά από το “Παράρτημα κοινωνικών χρονικών του πανρωσικού σινεμά και φωτογραφίας”.

Μετά τη νεκρική πομπή στην πόλη της Ντμιτροφ της Ρωσίας, όπου και πέθανε, το σώμα του μεταφέρθηκε με τρένο στη Μόσχα για το τελικό αντίο στο Σπίτι των συνδικάτων, (όπου μπορείτε να δείτε στο βίντεο την Έμμα Γκολντμαν και τον Αλεξαντρ Μπέρκμαν) και στη συνέχεια τιμήθηκε από πομπή χιλιάδων αναρχικών στους δρόμους της Μόσχας.

Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή του ντοκιμαντέρ είναι τα στιγμιότυπα των αναρχικών πολιτικών κρατουμένων που μεταφέρουν μαύρα πανό στη Μόσχα και οι οποίοι απελευθερώθηκαν προσωρινά από τις φυλακές του κομμουνιστικού καθεστώτος, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξανάζησαν άλλη μέρα ελεύθεροι έξω απ΄τα κελιά των φυλακών στο υπόλοιπο της ζωής τους. O Πιότρ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν ετάφη στο νεκροταφείο Νοβοντέβιτσι.







ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου