Τεχνητή μήτρα: Η συσκευή που κρατά εν ζωή τα έμβρυα που γεννιούνται πρόωρα


Επιστήμονες ανέπτυξαν «τεχνητή μήτρα» φιλοδοξώντας να είναι περιβάλλον κατάλληλο να κρατά εν ζωή, έξω από την μήτρα της μητέρας τους, μωρά που γεννιούνται πρόωρα. Η συσκευή, που θυμίζει σακούλα, έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε μικρά αρνάκια. Πιστεύεται πως μπορεί να είναι διαθέσιμη για δοκιμαστική χρήση σε μωρά ανθρώπων που κινδυνεύουν πολύ σοβαρά σε περίπου τρία με πέντε χρόνια.

Τα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν φτάσει τελικά στα μαιευτήρια η νέα τεχνητή μήτρα που αναπτύχθηκε σε αμερικανικό νοσοκομείο: μια πλαστική σακούλα που γεμίζει με τεχνητό αμνιακό υγρό κράτησε ζωντανά πρόωρα αρνάκια για διάστημα μέχρι και τεσσάρων εβδομάδων.

Οι επιστήμονες, σημειώνει η Daily Mail, επιμένουν πως η συσκευή αυτή δεν έχει στόχο να τερματίσει τη διαδικασία της εγκυμοσύνης αλλά μόνο να παρέχει ασφαλές περιβάλλον για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα. Η διαφορά του συστήματος αυτού με τις γνωστές έως σήμερα θερμοκοιτίδες είναι πως επιχειρεί να μιμηθεί τις συνθήκες ζωής του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Το μωρό περιβάλλεται από υγρό που θυμίζει το αμνιακό, στο οποίο θα βρισκόταν κανονικά εάν δεν είχε γεννηθεί πρόωρα. Επιτρέπει επίσης στο μωρό να αναπνέει μέσω του ομφάλιου λώρου, ως εάν να βρισκόταν ακόμα μέσα στο σώμα της μητέρας του.

Στις θερμοκοιτίδες τα μωρά αναπνέουν μέσω των μικροσκοπικών και συχνά όχι πλήρως ανεπτυγμένων πνευμόνων τους. Το νέο σύστημα επιδιώκει να αποτρέψει λοιμώξεις του αναπνευστικού που είναι συχνό πρόβλημα και αιτία θανάτου στα πρόωρα μωρά. Είναι επίσης πιο εύκολο να παραμείνει αποστειρωμένο το υγρό περιβάλλον της μήτρας- σακούλας παρά η θερμοκοιτίδα.

«Το σύστημά μας μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα πολύ πρόωρα μωρά προσφέροντας ιατρική τεχνολογία που σήμερα δεν υπάρχει» σημειώνει ο Δρ Alan Flake, διευθυντής του Κέντρου Center for Fetal Research στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, στις ΗΠΑ.


«Αυτά τα βρέφη χρειάζονται επειγόντως μια γέφυρα ανάμεσα στη μήτρα της μητέρας τους και τον έξω κόσμο. Εάν μπορούμε να παρέχουμε ένα σύστημα εκτός μήτρας για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξή τους και την ωρίμανση των οργάνων τους για μερικές εβδομάδες, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη ζωή των πολύ πρόωρων μωρών».

Η συσκευή δοκιμάστηκε σε έξι πρόωρα αρνάκια, που ανέπνεαν και κατάπιναν κανονικά, άνοιγαν τα μάτια τους, ανέπτυξαν το μαλλί τους και λειτουργικά νεύρα και όργανα, σημειώνουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Nature Communications.

Τα αρνάκια έμειναν στην «τεχνητή μήτρα» για έως έναν μήνα. Στη συνέχεια κάποια θανατώθηκαν για να εξεταστούν ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και άλλα όργανά τους, για ερευνητικούς σκοπούς, και άλλα αφέθηκαν να μεγαλώσουν και να τραφούν με μπιμπερό.

«Φαίνεται να αναπτύσσονται κανονικά από όλες τις απόψεις» δηλώνει ο Δρ Flake όταν ένα από τα αρνάκια έγινε ενός έτους. Ο ίδιος σημειώνει πως δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση τεχνολογία που να μπορεί να υποκαταστήσει τη μήτρα της μητέρας στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου.


Δείτε τα παρακάτω βίντεο:

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου