Tα Μάρμαρα του Παρθενώνα μέσα από το βρετανικό μουσείο σ' ένα απίθανο βίντεο 360°

Βίντεο διάρκειας 2 λεπτών από τις αίθουσες του βρετανικού μουσείου απαθανατίζει σε 360 μοίρες τη μαγεία των Παρθενώνειων Γλυπτών.

Οσο μπορεί να «κλείσει» ένα βίντεο τη μαγεία παγκόσμιας σημασίας αριστουργημάτων της τέχνης οι, διάρκειας 2 λεπτών, λήψεις από τις αίθουσες του βρετανικού μουσείου απαθανατίζουν σε 360 μοίρες τα Παρθενώνεια Μάρμαρα που αποσπάστηκαν και εκλάπησαν, από τον Βρετανό λόρδο Ελγιν.

Με τον όρο «Ελγίνεια Μάρμαρα» ορίζεται η συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά,αετώματα, μετόπες, μέρη της ζωφόρου του Παρθενώνα, ναού της θεάς Αθηνάς, στην Ακρόπολη των Αθηνών που αποσπάστηκαν κι αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα, που σώζεται σήμερα.

Από τους 97 σωζόμενους λίθους από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες, οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 15 στο Λονδίνο. Από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι αυθύπαρκτα έργα τέχνης. Δημιουργήθηκαν ως αρχιτεκτονικά και συμβολικά μέρη του ναού της Αθηνάς, που χτίστηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα, «στιγμή» απόλυτης ακμής της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Δείτε το βίντεο:






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου