Στα σκαριά η επαναστατική Apple-τηλεόραση εντός του 2012;


Μια από τις μεγαλύτερες αγάπες του Steve Jobs ήταν η τηλεόραση.
Σε αρκετές συνεντεύξεις που παραχώρησε, στο πέρας των τριών δεκαετιών δραστηριότητάς του στο τεχνολογικό τοπίο, είχε εκφράσει επανειλημμένα θαυμασμό για το άριστο επιχειρηματικό μοντέλο των προ-παππούδων μας.

Ήταν οι πρώτοι που επινόησαν την τηλεόραση ως ηλεκτρονική συσκευή, συνάμα με το μοντέλο του «επιχειρείν» της, μέσω των τηλεοπτικών διαφημίσεων και τους «δρόμους» συναλλαγής εμπορικά / οικονομικά με τις επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Μια μέθοδος, που κατά τον Steve Jobs, έχει αποδειχθεί πολλές φορές ανθεκτική, παρά τις πολλές δεκαετίες που υφίσταται αλλά και τις διάφορες προσπάθειες μετάλλαξης / βελτίωσης / εξέλιξής της, που έλαβαν χώρα μετά τη δεκαετία των 80s, όπως τα διάφορα Set Top Box (STB – συσκευές αποκλειστικά για αναπαραγωγή βίντεο / εγγραφή εκπομπών) και την αποτυχημένη ιδέα της IPTV (τηλεόραση μέσω Διαδικτύου) των 90s.

Εντούτοις, ο Steve Jobs μελετούσε έντονα την ιδέα της μεταμόρφωσης της TV σε μια εξελιγμένη, πολύ πιο εύκολη και προσιτή στον χειρισμό συσκευή, η οποία θα ενσωμάτωνε στο ήδη υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο τις νέες μεθόδους και εξυπηρετήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας (πχ. Internet, χρήση εφαρμογών μέσω της τηλεόρασης, καινοτομικός χειρισμός μέσω φωνής, Διαδικτυακές αγορές / ηλεκτρονικά καταστήματα, κ.λπ.).

Όμως, είχε δηλώσει ξανά και ξανά ότι ακόμα δεν έχει ανακαλύψει την «τέλεια ιδέα» ή, όπως ο ίδιος έλεγε, «τον άρτιο τρόπο υλοποίησης της ιδέας και ταυτόχρονα ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, καθότι αυτό των προ-παππούδων μας είναι ακόμα ό,τι καλύτερο» και πως δεν θα παρουσίαζε τίποτα στο καταναλωτικό κοινό η Apple, αν δεν κατάφερνε ο ίδιος να βρει τη λύση.


Μια λύση, που μέχρι τη στιγμή που απεβίωσε πριν από δύο μήνες περίπου, δεν είχε ανακοινωθεί – βρίσκεται όμως στα σκαριά να ανακοινωθεί εντός ολίγων μηνών και εντός του 2012;

Αυτό φαίνεται να ισχυρίζεται η ιστοσελίδα «DigiTimes», όπου βάσει δικών της πηγών εντός της κατασκευαστικής βιομηχανίας η Apple ήδη έχει πραγματοποιήσει παραγγελίες τεχνικών μερών στις εταιρείες Samsung και Sharp (εσωτερικά τσιπ η πρώτη, οθόνη η δεύτερη), για την επερχόμενη Apple-τηλεόραση (άνευ γνωστής ονομασίας).

Χωρίς να αναφέρεται κάτι περαιτέρω, τα τεχνικά μέρη «αποκαλύπτουν» ότι οι νέες συσκευές θα είναι στις διαστάσεις των 32 και 37 ιντσών, ενώ η εμφάνισή τους στη λιανική αγορά μπορεί να είναι αρκετά κοντά μας: περί το καλοκαίρι του 2012 (αρχές έως τέλη).

Βέβαια, τίποτε δεν είναι σίγουρο, καθώς με την Apple κανείς δεν μπορεί να βάλει το «χέρι» του στη φωτιά, όταν περιεργάζεται διάφορες φημολογίες, για παράδειγμα, πριν εμφανιστεί το iPhone, εποχές 2005-2006, αρκετές «Κασσάνδρες» έκαναν λόγο για ένα σωρό διαφορετικές εικασίες, για το πώς θα είναι η συσκευή και ποιος θα είναι ο «επαναστατικός» τρόπος χειρισμού της, αλλά εν τέλει καμία δεν απεδείχθη εύστοχη, πλην απειροελάχιστων, αλλά ακόμα κι αυτές ήταν κατά προσέγγιση ακριβείς.

Πάντως, στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ του Steve Jobs και του Walter Isaacson (ο συγγραφεύς που έγραψε πρόσφατα τη βιογραφία του Jobs), είχε γίνει αναφορά στην Apple-τηλεόραση και πού βρίσκεται / αν βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης: η τοποθέτηση του Steve Jobs ήταν ότι «είμαστε πολύ κοντά», αλλά τα πάντα είναι σε θεωρητικό στάδιο ακόμα…


Από το «θεωρητικό στάδιο» στις δηλώσεις του Steve Jobs μέχρι τους ισχυρισμούς περί υφιστάμενης κατασκευής τεχνικών μερών από την ιστοσελίδα «DigiTimes», όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Τέλος, πρέπει να πούμε ότι, αν υπάρχει έστω και μια περίπτωση στο εκατομμύριο, όντως η Apple να «μαγειρεύει» εντελώς μυστικά εντός των εργαστηρίων της τη μετεξέλιξη του μεγαλύτερου για πολλές και συνεχόμενες δεκαετίες μέσου του πλανήτη, τότε σίγουρα δεν πρόκειται να αφήσει να διαρρεύσει οποιαδήποτε πληροφορία – ή τουλάχιστον ό,τι «ξεφύγει» και μαθευτεί, θα είναι «ελεγχόμενο» από την ίδια την Apple, ουσιαστικά δηλαδή η εταιρεία θα έχει αρχίσει να «χτίζει» το λεγόμενο «hype» για την επερχόμενη έλευση της Apple-τηλεόρασης.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.digitimes.com/news/a20111227PD204.html
http://news.cnet.com/8301-27076_3-20124778-248/isaacson-jobs-was-eager-to-talk-exercise-no-control-q-a/
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου