Αντιδράσεις για την επανέκδοση βιβλίου για τον Χίτλερ


Ο επικεφαλής του ναζιστικού καθεστώτος είχε συγγράψει το βιβλίο κατά τη διάρκεια της...
διετούς φυλάκισής του, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία μετά το αποτυχημένο εθνικοσοσιαλιστικό πραξικόπημα που οργάνωσε στο Μόναχο το…1923.

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ιδεολογικού μανιφέστου, αυτοβιογραφίας, αναμεμειγμένων αποσπασμάτων, άλλων βιβλίων, και πολιτικών λιβέλων.
Η έκδοση του βιβλίου είναι απαγορευμένη στη Γερμανία. Θεωρείται αντισυνταγματική προπαγάνδα και μέσο πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής και ως εκ τούτου επιδιώκεται η αποτροπή της ενδεχόμενης κατάχρησης ή πολιτικής επιρροής επί των δυνητικών αναγνωστών. Ένα επιχείρημα που φαίνεται να αμφισβητείται μετά από τόσα χρόνια εμπεδωμένου δημοκρατικού βίου.

Ο Βρετανός ιστορικός Ίαν Κέρσο θεωρεί ότι η απόπειρα να λογοκρίνει κανείς το ανάγνωσμα μένει χωρίς νόημα την εποχή του ίντερνετ. Το βιβλίο είναι αποσπασματικά ή και εξ ολοκλήρου διαθέσιμο στο διαδίκτυο και διατίθεται στην αγορά χωρών του εξωτερικού.

Τα πνευματικά δικαιώματα είχαν παραδοθεί από τους Συμμάχους στην κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας μετά τον πόλεμο. Η τοπική κυβέρνηση απέτρεψε ως τώρα νομικά κάθε προσπάθεια έκδοσης του κειμένου στη Γερμανία. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και τώρα, αν και μετά την πάροδο 70 ετών από το θάνατο του συγγραφέα αίρεται βάσει του νόμου η ισχύ των αποκλειστικών πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Βρετανός εκδότης Μακ Γκι δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ότι είναι καιρός να έρθει μία ευρεία πληθυσμιακή μερίδα σε επαφή με το πρωτότυπο κείμενο του Γερμανού δικτάτορα. Πολλοί θεωρούν ότι τα κίνητρά του είναι αποκλειστικά εμπορικά.

Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου