Dennis Ritchie: Έφυγε ο δημιουργός της γλώσσας C και του UNIX

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τον Dennis Ritchie. Τον πρωτοέμαθα σήμερα όταν στο forum του Ubuntu διάβασα οτι πέθανε στα 70 του χρόνια. Διαβάζοντας στο wiki έμαθα οτι ο άνθρωπος αυτός είναι ο δημιουργός της γλώσσας C, η οποία είναι μια από τις πιο γνωστές στο χώρο του προγραμματισμού, αλλά και συνδημιουργός του UNIX το οποίο αποτέλεσε και τη βάση ανάπτυξης πολλών γνωστών λειτουργικών συστημάτων όπως του LINUX, του BSD αλλά και άλλων. Από αυτά κατάλαβα οτι ο εν λόγω άνθρωπος πραγματικά άλλαξε τον κόσμο με τις ιδέες του και την δουλειά του. Πέθανε από μια ασθένεια, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό από ποιά. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, σε ηλικία 70 ετών.





C και Unix
Ο Ρίτσι είναι γνωστός κυρίως ως ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού C και ως βασικός συντελεστής στην ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος UNIX. Είναι επίσης συγγραφέας του πλέον καθοριστικού βιβλίου για τη C, του Η Γλώσσα Προγραμματισμού C, που συχνά αναφέρεται και ως Κέρνιχαν-Ρίτσι (αναφορά στους συγγραφείς Μπράιαν Κέρνιχαν και Ρίτσι).

Η δημιουργία της C από τον Ρίτσι και ο ρόλος του στην ανάπτυξη του UNIX μαζί με τον Κεν Τόμσον, τον έχουν καθιερώσει ως σημαντικό πρωτοπόρο της σύγχρονης πληροφορικής. Η C χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων, γεγονός που οφείλεται στο ότι πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Linux, το οποίο βασίζεται στο UNIX. Εντούτοις η ανάπτυξη του μεταγλωττιστή της C βασίστηκε και αυτή με τη σειρά της σε ιδέες και αρχές άλλων γλωσσών, όπως η Pascal. Το δημοφιλές Linux και τα εργαλεία του αποτελούν απογόνους της δουλειάς του Ρίτσι, ενώ και η Microsoft συμπεριλαμβάνει εργαλεία συμβατότητας με UNIX στα Windows και παρέχει εκδόσεις μεταγλωττιστή της C.

Βραβείο Τιούρινγκ
Το 1983 οι Ρίτσι και Κεν Τόμσον έλαβαν από κοινού το βραβείο Τιούρινγκ “για την ανάπτυξη γενικής θεωρίας λειτουργικών συστημάτων και ειδικότερα για την υλοποίηση του λειτουργικού συστήματος UNIX”. Η ομιλία του Ρίτσι για την εκδήλωση είχε τίτλο “Reflections on Software Research”.

Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας
Στις 27 Απριλίου 1999, οι Τόμσον και Ρίτσι έλαβαν το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον “για την από κοινού ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος UNIX και της γλώσσας προγραμματισμού C που οδήγησαν σε σημαντικές εξελίξεις στο υλικό και λογισμικό υπολογιστών, σε δικτυακά συστήματα, και ώθησαν την ανάπτυξη μιας ολόκληρης βιομηχανίας, ενισχύοντας την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στην Εποχή της Πληροφορίας”

Ο Ρίτσι έχει πει ότι η δημιουργία της C του “φάνηκε καλή ιδέα” και ότι οποιοσδήποτε άλλος στον ίδιο χώρο και χρόνο θα έκανε το ίδιο, αν και ο συνεργάτης του στα Εργαστήρια Μπελ και δημιουργός της C++, Μπιάρνε Στρούστρουπ είπε ότι “αν ο Ντένις είχε αποφασίσει να περάσει την δεκαετία εκείνη με εσωτεριστικά μαθηματικά, το Unix θα ήταν θνησιγενές”. Μετά την επιτυχία του Unix, ο Ρίτσι συνέχισε την έρευνα σε λειτουργικά συστήματα και γλώσσες προγραμματισμού, με συνεισφορές στα λειτουργικά συστήματα Plan 9 και Inferno και στην γλώσσα προγραμματισμού Limbo.

Μιλάμε για έναν πραγματικά μεγαλο και ανιδιοτελή άνθρωπο. Κρίμα πάντως γι’ ανθρώπους σαν τον Dennis Ritchie, να γράφονται ελάχιστες γραμμές στο παγκόσμιο web, σαν φόρο τιμής, ενώ για άλλους αδίστακτους επιχειρηματίες, όπως ο Steve Jobs να έχουν γραφεί τόμοι. Αυτή είναι η υποκρισία των ανθρώπων και της εποχής μας. Καλό ταξίδι κύριε Ritchie, ο Παράδεισος σε περιμένει. Αυτό είναι βέβαιο.

-Και καποια αποφθέγματα του:
“I am not now, nor have I ever been, a member of the demigodic party.” (Δεν είμαι τώρα, ούτε έχω ποτέ υπάρξει, μέλος του κόμματος των ημίθεων.)
“Usenet is a strange place.” (Το Usenet είναι περίεργο μέρος.)
“UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.” (Το UNIX είναι βασικά ένα απλό λειτουργικό σύστημα, πρέπει όμως να είσαι ιδιοφυΐα για να καταλάβεις την απλότητα.)




ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου