Οι 7 νάνοι στο s/s Cyrenia: Tο ιστορικό πλοίο της μετανάστευσης που έγινε ποίημα από τον Καββαδία και τραγούδι από τον Θάνο Μικρούτσικο


Ο Θανος Μικρούτσικος μελοποίησε το ποίημα του Νίκου Καββαδία "οι 7 νάνοι στο s/s Cyrenia" και το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό, το τραγούδι για πρώτη φορά ερμήνευσε η Χαρούλα Αλεξίου το 1986 αλλά το τραγούδι έγινε γνωστό απο την φωνη του Θάνου Μικρούτσικου. Το ποίημα γράφτηκε το 1951 στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα στο Κολόμπο και είναι αφιερωμένο στην ανιψιά του την Έλγκα. Εφτά σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις...

Η Έλγκα η ανιψιά του ποιητή Νίκου Καββαδία ηταν αυτη του έδωσε το έναυσμα για να γράψει το συγκεκριμένο ποίημα. Μία μέρα η Έλγκα του ζήτησε να δώσει ονόματα στους νάνους που είχε κρεμασμένους πάνω από το κρεβάτι της. Ο Καββαδίας που της είχε ιδιαίτερη αδυναμία δεν της χάλασε το χατήρι, όπως αναφέρει και στο ποίημα. «Μπορώ ποτέ να σου χαλάσω το χατίρι; Κόρη ξανθή και γαλανή που όλο εμελέτα ποιός ρήγα γιός θε να την πιει σ” ένα ποτήρι;» Ο Σημ, ο Ρεκ, ο Γκόμπυ, ο Χαράμ, ο Ραμάν, ο Τοτ, ο Σάλαχ είναι τα ονόματα που έδωσε ο Καββαδίας στους νάνους.

Η μια εκδοχή είναι ότι πρωταγωνιστές του ποιήματος δεν είναι οι εφτά νάνοι αλλά εφτά άνθρωποι που επέβαιναν στο επιβατηγό πλοίο «Κυρήνεια». Η άλλη εκδοχή και μάλλον η επικρατέστερη είναι ότι ο Καββαδίας, διάλεξε τα ονόματα στην τύχη και παιδεύτηκε μέχρι να βγει το μέτρο. Το ποίημα όπως τα περισσότερα του Καββαδία είναι εμπνευσμένα από τα ταξίδια που έκανε ως ναυτικός.

Το «Κυρήνεια» ήταν από τα πρώτα επιβατηγά πλοία με το οποίο ταξίδεψαν οι μετανάστες στην στην Αυστραλία. Το ιστορικό πλοίο είχε συμμετάσχει και στους δύο παγκόσμιους πολέμους και τα επόμενα χρόνια είχε αναλάβει το ταξίδι της ξενιτιάς για χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Ο Καββαδίας έκανε μερικά ταξίδια με το «Κυρήνεια» και στο ποίημα εξιστορεί τις εμπειρίες του. Το ταξίδι διαρκούσε ένα μήνα και στο διάστημα αυτό ο ποιητής είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι αναφέρονται στους στίχους των ποιημάτων του.


«Εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia»

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas13

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου