Μονόγραμμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης


Στην εκπομπή "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" της ΕΡΤ, αποτελούμενη από δύο μέρη, αυτοσυστήνεται ο θεατρικός συγγραφέας ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ακαδημαϊκός, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, στιχουργός και δημοσιογράφος, γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου 1922 και πέθανε στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου 2011.


Μονόγραμμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης (Α μέρος)


Στο Α μέρος, ο συγγραφέας μιλά για τη διαδικασία δημιουργίας ενός θεατρικού έργου, για τους χαρακτήρες των έργων του και για τον τρόπο γραφής του. Ο συγγραφέας διηγείται την εμπειρία της πρώτης θεατρικής παράστασης που παρακολούθησε, μιλά για την επίδραση του Θεάτρου Τέχνης ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ και εξηγεί το πώς ξεκίνησε να γράφει κείμενα για το θέατρο. Αναφέρεται, επίσης, στις πρώτες του θεατρικές παραστάσεις το 1950 και το 1955 στο Εθνικό Θέατρο. Περιγράφει τα νεανικά του χρόνια στο Μεταξουργείο και τα ερεθίσματα των έργων του, και κάνει λόγο για το δημόσιο χαρακτήρα τους, όπως εκφράζονται μέσα από το πολυπρόσωπο θέατρο. Αναφέρεται επίσης, στην εμπειρία του των δυόμισι χρόνων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν και μιλά για τους Έλληνες που βρέθηκαν εκεί. Στη διάρκεια της εκπομπής, παρακολουθούμε πλάνα από προσωπικές φωτογραφίες, αφίσες και εξώφυλλα βιβλίων του, αλλά και αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις. Επίσης, προβάλλονται στιγμιότυπα από την ιστορική συναυλία του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ το 1988 στο Μαουτχάουζεν, με την ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, την ΕΛΙΝΟΑΡ ΜΟΑΒ και την Ανατολικογερμανίδα ΓΚΙΖΕΛΑ ΜΑΪ. Ακούγονται τα μελοποιημένα από τον ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ποιήματα του πεζογραφήματος "Μαουτχάουζεν" που έγραψε ο ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ.
Προλογίζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ.


Μονόγραμμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης (Β μέρος)

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το Β μέρος της εκπομπής "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" που είναι αφιερωμένη στον θεατρικό συγγραφέα ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ.

Στη συνέχεια της αφήγησής του ο Ι. ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ αναφέρεται στο θεατρικό είδος με το οποίο ασχολήθηκε και παρουσιάζει τις προσωπικές του απόψεις για τη διαδικασία της θεατρικής συγγραφής. Κατόπιν μιλάει για την περίοδο που ήταν Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και για τη δουλειά του σε σχέση με τις θεατρικές διασκευές έργων που παρουσιάζονταν στο ραδιόφωνο. Αφηγείται τη γνωριμία του με τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και πώς η προσωπικότητά της στάθηκε η αφορμή για να γράψει τη «Στέλλα», έργο που προοριζόταν για το θέατρο αλλά γνώρισε την επιτυχία μέσω της ταινίας του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Κάνει μνεία επίσης στη συνεργασία του με τον ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ στην ταινία «Ο Δράκος», καθώς και στα έργα του «Το Κανόνι και το Αηδόνι»(1968-1969) και «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» (1973). Στο τελευταίο μέρος, ο συγγραφέας αναφέρεται στις ρίζες της καταγωγής του και μεταφέρει μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στον γενέθλιο τόπο του τη Νάξο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε αποσπάσματα από τις ταινίες και τα θεατρικά του έργα.
Την εκπομπή προλογίζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ.





ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου