Από τον Καραθεοδωρή στον Δασκαλάκη: Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους πρωτοπόρους Ελληνες μαθηματικούς!


Το 4ο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν» με τίτλο «Από τον Καραθεοδωρή στον Δασκαλάκη», που προβλήθηκε από την COSMΟΤΕ TV μας παρουσίασε τρία φωτεινά παραδείγματα Ελλήνων που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν στην επιστήμη των Μαθηματικών, από τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873-1950), στον Χρίστο Παπακυριακόπουλο (1914-1976) και τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (γεν. 1981).

Τα πορτραίτα επιφανών Ελλήνων που με το έργο τους τόλμησαν και άφησαν το στίγμα τους στην επιστήμη, την τέχνη και τη ζωή, παρουσιάζει η πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ του COSMΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν». Δείτε στο παρακάτω ντοκιμαντέρ τους τρεις Έλληνες μαθηματικούς που προώθησαν με τη σκέψη τους την επιστήμη των αριθμών. Από τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή το φίλο του Αϊνστάιν, τον Χρ. Παπακυριακόπουλο ή «Πάπα» όπως τον αποκαλούσαν στο Πρίνστον με σημαντική συνεισφορά στη γεωμετρική τοπολογία και ο Κων. Δασκαλάκης, που έλυσε το ‘θεώρημα του Νας'.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950) είναι ο Έλληνας μαθηματικός που καταπιάστηκε με την θερμοδυναμική, τις τηλεπικοινωνίες, έγραψε ιστορία με τις μελέτες του για τους κίονες του Παρθενώνα και διακρίθηκε διεθνώς, ενώ μέσα από το πολύπλευρο έργο του συντέλεσε στην εδραίωση των εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Ο Χρίστος Παπακυριακόπουλος (1914-1976) είναι ο επιστήμονας που «είδε» τα γεωμετρικά σχήματα με άλλη οπτική και ανέλυσε την πολυπλοκότητά τους μέσα από την επιστήμη της γεωμετρικής τοπολογίας. Γνωστός και ως «πάπα», ο Έλληνας μαθηματικός τιμήθηκε με το βραβείο Βέμπλεν, που αποτελεί ανώτατη διάκριση στον τομέα της γεωμετρίας.

Ο Κωσταντίνος Δασκαλάκης (γεν. 1981) είναι ο μαθηματικός με ειδίκευση στην Επιστήμη των Υπολογιστών, που στα 27 του έγινε επίκουρος καθηγητής στο MIT και στα 30 του έλυσε την εξίσωση Τζον Νας, την οποία επί 60 χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν μαθηματικοί από όλο τον κόσμο.


Δείτε το ντοκιμαντέρ:





ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
ΠΗΓΗ 3
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου