Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων

Οι φούρνοι μικροκυμάτων μπήκαν στη ζωή μας πριν από περίπου 30 χρόνια και έκτοτε πολλοί τους χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν, να ξεπαγώσουν, ακόμη και να μαγειρέψουν. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς το ζέσταμα τους αποδεικνύεται επικίνδυνο και βλαβερό, δείτε παρακάτω μερικά από αυτά τα τρόφιμα τι μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διευκολύνοντας κατά πολύ την καθημερινότητα όλων, ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί την εύκολη λύση και χρησιμοποιείται τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι για το ζέσταμα του φαγητού στο πι και φι. Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν μαγειρεύει το φαγητό ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο ξαναζεσταμένο φαγητό θα επιβιώσουν.

Γνωρίζετε ήδη ότι δεν πρέπει να βάζετε πλαστικά σκεύη ή αλουμινόχαρτο στον φούρνο μικροκυμάτων, κάτι ανάλογο ισχύει και για συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες μπορεί να γίνουν τοξικές για τον οργανισμό.Αν συμβεί το τελευταίο, όχι μόνο θα χάσουν την διατροφική τους αξία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να υποστούν αλλοίωση.

Αυγά

Γενικότερα, η έκθεση των αυγών πολλές φορές στη θερμότητα είναι καλύτερο να αποφεύγεται. Το ζέσταμα τους στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει τις πρωτεΐνες τους, ενώ μπορεί να γίνουν και τοξικά για τον οργανισμό, προκαλώντας προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, η υγρασία στο εσωτερικό του φούρνου δημιουργεί μεγάλη συγκέντρωση ατμού, προκαλώντας ακόμη και την «έκρηξη» του κρόκου. Προσοχή, καθώς το αυγό δεν θα σκάει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά όταν το βγάλετε από αυτόν στο χέρι ή στο πιάτο σας.

Ρύζι

Το ρύζι περιλαμβάνει σπόρους από το βακτήριο Bacillus cereus και γι αυτόν το λόγο θα πρέπει να καταναλώνεται μόλις μαγειρευτεί, καθώς και να τοποθετείται στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα μετά το μαγείρεμά του (αφού βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει πρώτα).

Σ’ αυτήν την περίπτωση όση περισσότερη ώρα το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου αφού το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να αναπτυχθούν αυτά τα βακτήρια τα οποία παράγουν τοξίνες και προκαλούν διάφορα συμπτώματα στον οργανισμό όπως ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Κοτόπουλο

Από τις πιο πλούσιες πηγές σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο είναι καλύτερα να καταναλώνεται άμεσα μόλις μαγειρευτεί. Όταν ξαναζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων η σύνθεση των πρωτεϊνών του αλλάζει, καθώς διασπάται με διαφορετικό τρόπο και, έτσι, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης στομαχικών διαταραχών. Σημειώστε, επιπλέον, ότι με το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων χάνονται και κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του.

Ψάρι

Ο πιο γρήγορος και επιτυχημένος τρόπος για να «πειράξετε» τους συναδέλφους σας στη δουλειά να ζεστάνετε ψάρι στο φούρνο μικροκυμάτων. Εκτός του ότι η μυρωδιά του ψαριού δεν φεύγει εύκολα από τον φούρνο μικροκυμάτων, το ζέσταμά του σε αυτόν το στεγνώνει από τα όποια υγρά είχαν διατηρηθεί κατά το ψήσιμό του, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα έντονο στα λεπτά φιλέτα ψαριού.

Καφές

Η οξύτητα του καφέ αυξάνεται καθώς αυτός κρυώνει, προσδίδοντάς του μια πιο πικρή γεύση. Το ζέσταμά του στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει τα όποια εναπομείναντα αρωματικά συστατικά του, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια δυνατή γεύση. Για να αποφύγετε αυτό το «έγκλημα» στη γεύση του καφέ αποθηκεύστε τον σε ένα θερμός ή ακόμη καλύτερα φτιάξτε καινούριο από την αρχή.

Τροφές που έχετε ήδη ξαναζεστάνει

Η επαναθέρμανση ενός φαγητού που έχει ψυχθεί είναι κανόνας ότι γίνεται μόνο μία φορά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί όσες περισσότερες φορές θερμαίνετε ένα τρόφιμο, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτυχθούν διάφορα βακτηρίδια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και δηλητηρίαση.
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου