Αυτοψία: Εξάρχεια, γκέτο ή εναλλακτική γειτονιά;

Η εκπομπή ''Αυτοψία'' του Αντώνη Σρόιτερ μας παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τα Εξάρχεια, στην κάμερα της εκπομπής μιλούν ηγετικές μορφές του αναρχικού κινήματος για την ιστορία της επαναστατικής γειτονιάς του τότε και του σήμερα.

Τα Εξάρχεια ίσως η πιο ιδιαίτερη συνοικία της Αθήνας καθώς ανέκαθεν θεωρούνταν «επαναστατική» περιοχή με δικούς της κανόνες. Στην «χρυσή» εποχή τους τα Εξάρχεια θεωρούνταν μια γειτονιά μποέμ και κατοικούνταν από επιφανείς Έλληνες, εκφράζοντας ένα κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό ρεύμα. Πώς, όμως, τα Εξάρχεια των μεγάλων ηθοποιών, φιλοσόφων, ποιητών, τα Εξάρχεια του Νικόλα Άσιμου, του Παύλου Σιδηρόπουλου, της Κατερίνας Γώγου και της ροκ-ιδεολογικής επανάστασης έφτασαν να θεωρούνται, από πολλούς, «άβατο» και ορμητήριο κάθε λογής κακοποιών, από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι δουλεμπόρους και ληστές;

Ο Αντώνης Σρόιτερ και η «Αυτοψία» συναντούν θρυλικές μορφές κι ανθρώπους-σύμβολα των Εξαρχείων. Στην κάμερα της εκπομπής, ο Νώντας Σκυφτούλης, ο Θεόδωρος Πισιμίσης και ο Γιώργος Καραμπελιάς ηγετικες μορφες του αναρχικού κινήματος, μιλούν για τις συγκρούσεις της «επαναστατικής» γειτονιάς. Ακομα μιλούν γνωστοί καλλιτέχνες που μεγάλωσαν στα Εξάρχεια, ενώ κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν πώς είναι να ζει κάποιος τότε και σήμερα στα Εξάρχεια.


Δείτε την εκπομπή ''Αυτοψία'' με θέμα τα Εξάρχεια:


ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas13

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου