Νήσος Χέντερσον: Το νησί του Ειρηνικού που έχει μετατραπεί σε χωματερή πλαστικών

Η Νήσος Χέντερσον ανήκει στο σύμπλεγμα των Νήσων Πίτκερν, ένα νησί κάπου ανάμεσα στο Περού και τη Νέα Ζηλανδία. Το απομακρυσμένο και ακατοίκητο νησί του Ειρηνικού πρώην παράδεισος τώρα πλέον καλυμμένο με πλαστικά εχει μετατραπεί σε χωματερή απορριμμάτων καθώς πάνω στο νησί βρίσκονται περίπου 35 με 40 τόνοι πλαστικού ενώ κάθε μέρα στις ακτές του ξεβράζονται 13.000 «καινούρια» σκουπίδια, σύμφωνα με το Euronews.

Το περιστροφικό ρεύμα του Νότιου Ειρηνικού έγινε ένα είδος θαλάσσιου μεταφορικού ιμάντα μεταφέροντας ατέλειωτα κύματα από πλαστικά σκουπίδια στις ακτές του Χέντερσον μετατρέποντας έτσι το νησί σε κόμβο σκουπιδιών και δικαίως το νησί έχει καθιερωθεί να λέγεται ως η «Χωματερή του Νότιου Ωκεανού».

Σκουπίδια και πλαστικά απορρίμματα έχουν πλημμυρίσει ένα απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού, που κάποτε θεωρούνταν ένα περιβαλλοντικό διαμάντι και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν ώστε να σωθεί όσο οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το φυσικό περιβάλλον ως "χωματερή". Όπως μάλιστα ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, το 68% των απορριμμάτων δεν είναι καν ορατό, καθώς είναι θαμμένο σε βάθος δέκα εκατοστών στην άμμο.

"Βρήκαμε απορρίμματα σχεδόν κάθε προέλευσης", λέει η Τζένιφερ Λέιβερς, μια ερευνήτρια με έδρα την Αυστραλία η οποία ηγήθηκε μιας αποστολής στο νησί τον περασμένο μήνα. "Βρήκαμε μπουκάλια και δοχεία, όλα τα είδη προϊόντων ψαρέματος και όλα τους είχαν προέλθει από παντού: Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Χιλή, Αργεντινή, Ισημερινό. Ήταν ένα πραγματικό μήνυμα ότι κάθε χώρα έχει ευθύνη να προστατεύει το περιβάλλον, ακόμη και σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές".

Η Νήσος Χέντερσον είναι μια ακατοίκητη κοραλλιογενής ατόλη που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού, υπερβολικά απομονωμένο εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης και των ρευμάτων του ωκεανού, το νησί έχει μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μόλυνσης από πλαστικά σε όλον τον πλανήτη. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Νήσων Πίτκερν και οι κοντινότερες σε απόσταση πόλεις από εκεί είναι σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα μακριά.












ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
ΠΗΓΗ 3
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου