Τιτανικός: Kατάδυση στο κουφάρι του θρυλικού ναυαγίου 15 χρόνια μετά!


Οι πρώτοι δύτες που πλησίασαν το σκουριασμένο κουφάρι του θρυλικού υπερωκεάνιου μετά από σχεδόν 15 χρόνια διαπίστωσαν ότι ο «Τιτανικός» αποσυντίθεται. Ο ιστορικός πλοίων Παρκς Στέφενσον που μίλησε στο BBC και έλαβε μέρος στο εγχείρημα καταγραφής του ναυαγίου δήλωσε πως «Ο Τιτανικός επιστρέφει στην φύση»!

Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν πέντε υποβρύχιες καταδύσεις για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ του BBC με θέμα τον τιτανικό, οι εξερευνητές παρακολούθησαν από κοντά το ναυάγιο του βυθισμένου πλοίου το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Οι δύτες είδαν να λείπουν από το πλοίο ολόκληρα κομμάτια. «Ίσως το πιο σοκαριστικό σημείο αποσύνθεσης να είναι το δωμάτιο του καπετάνιου. Η διάσημη μπανιέρα του καπετάνιου δεν υπάρχει πια. Όλη αυτή η πλευρά του καταστρώματος καταρρέει», λέει στο βίντεο ένας από τους δύτες.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1985 στον Βόρειο Ατλαντικό σε βάθος περίπου 3,2 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. Τότε βρισκόταν σε καλή κατάσταση παρά την παραμονή του, επί 73 χρόνια, στο παγωμένο σκοτάδι. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις καταδύσεις στο ναυάγιο. Το κουφάρι είναι ο μοναδικός μας μάρτυρας για το τι συνέβη σε αυτό το πλοίο, στους επιβάτες του», λέει ο Ρόμπερτ Μπλάιθ του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου της Βρετανίας.

Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, η διάβρωση από το αλάτι και τα βακτήρια που τρώνε τα μέταλλα είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην αποσύνθεση του Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο εδώ και πάνω από 100 χρόνια, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 600 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών του Νιουφάουντλαντ του Καναδά.

Το κρουαζιερόπλοιο ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του, στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπροντ με προορισμό την Νέα Υόρκη το 1912 προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο με αποτέλεσμα να βυθιστεί και από τους 2.200 επιβάτες και πλήρωμα, να χαθούν περισσότερα από 1.500 άτομα.

Το παρακάτω βίντεο της κατάδυσης του Τιτανικού θα αποτελέσει μέρος ενός νέου ντοκιμαντέρ από την βρετανική Atlantic Productions.









ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
ΠΗΓΗ 3
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου