Βιταμίνη Β12: Τροφές που την περιέχουν και τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Η βιταμίνη Β12 βοηθά το σώμα σου να παράγει DNA και ερυθρά αιμοσφαίρια, ενισχύει το ανοσοποιητικό και ενθαρρύνει την υγιή νευρική λειτουργία. H μεγαλύτερη και πιο δομικά περίπλοκη βιταμίνη από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειναι η βιταμίνη Β12, υπάρχει στις ζωικές πρωτεΐνες και η βασική της πηγή είναι το συκώτι, το μοσχάρι, αρνί, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ανεπάρκειά της οδηγεί σε αναιμία, μυϊκή αδυναμία, κόπωση, τρέμουλο, υπόταση, κατάθλιψη και κακή μνήμη.

Η βιταμίνη Β12 ονομάζεται επίσης κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών επίσης εμπλέκεται σε πολυάριθμες ζωτικής σημασίας λειτουργίες στον οργανισμό, όπως η σύνθεση του DNA, η ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και των κυττάρων του αίματος και η παροχή οξυγόνου στα όργανα.

Τα επίπεδα της βιταμίνης τυπικά δεν ελέγχονται κατά την εξέταση αίματος ρουτίνας, η έλλειψη μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για μήνες ή και για χρόνια. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κατ’ εξοχήν σε τροφές ζωικής προέλευσης, επομένως η έλλειψη είναι ιδιαίτερα συχνή στους χορτοφάγους.Tα άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια, καθώς ο οργανισμός δεν απορροφά επαρκώς τη βιταμίνη Β12.

Η πολύτιμη Βιταμίνη Β12:

«Λίφτινγκ» στα κύτταρα: Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της είναι το γεγονός ότι η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και την ανανέωση των κυττάρων του οργανισμού. Από αυτά που ανανεώνονται πιο συχνά, τα σημαντικότερα είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μαζί με την αιμοσφαιρίνη «τροφοδοτούν» με οξυγόνο όλο τον οργανισμό.

Σωματοφύλακας του νευρικού συστήματος: Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της στην προστασία του νευρικού συστήματος, αφού ο οργανισμός τη χρησιμοποιεί για να συνθέσει τη μυέλινη, μια βασική ουσία που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα.

Δίνει ενέργεια:
Ονομάζεται και όχι άδικα και «βιταμίνη της ενέργειας», καθώς η βιταμίνη Β12 μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, δίνοντας έτσι ενέργεια στον οργανισμό, ενώ συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης.

Ενισχύει την καλή διάθεση: Εξαιτίας της εμπλοκής της στο νευρικό σύστημα, δε θα μπορούσε να μη συνδέεται και με την καλή διάθεση. Η βιταμίνη Β12 έχει βρεθεί ότι απαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και καταπραΰνει το άγχος.

Προστατεύει το πεπτικό σύστημα: Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Γερή καρδιά: «Ασπίδα προστασίας» από καρδιαγγειακές παθήσεις φαίνεται ότι υψώνει η Βιταμίνη Β12, ιδιότητα πολύ σημαντική, καθώς τα καρδιακά επεισόδια αποτελούν την Νο1 αιτία θανάτου παγκοσμίως. Χάρη σε αυτή μειώνονται οι τιμές της ομοκυστεΐνης, βασικού παράγοντα για την εμφάνιση κάποιας καρδιακής πάθησης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, τα επίπεδα του οποίου εξαρτώνται από τα αντίστοιχα επίπεδα του συμπλέγματος βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης Β12.

«Ρίχνει» την πίεση: Ακριβώς επειδή παίζει ρόλο στον καθορισμό των τιμών της ομοκυστεΐνης, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αφού ρίχνει την πίεση.

Για μνήμη ελέφαντα: Πρόσφατη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων απέδειξε πως η βιταμίνη Β12 μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές όταν διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που πήραν βιταμίνη Β12 και συμπληρώματα φυλλικού οξέος για περίοδο 2 ετών, παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στα τεστ μνήμης, συγκριτικά με συνομήλικούς τους που δεν ακολουθούσαν καμία αγωγή.

Γερά Οστά: Όσοι έχουν εκδηλώσει οστεοπόρωση εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic συνιστούν στους πάσχοντες να ελέγχουν με μια απλή αιματολογική εξέταση τα επίπεδα της βιταμίνης Β12.

Μεγαλώνει γερά παιδιά: Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη και στα παιδιά, καθώς η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, διαταραχές της κίνησης και δυσκολίες στην ανάπτυξη (ύψος και βάρος). Συνήθως το πρόβλημα αυτό συμβαίνει, εάν το παιδί δεν τρώει κρέας και ζωικά προϊόντα ή όταν η μητέρα είναι χορτοφάγος και το μωρό θηλάζει.


Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2,4 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Β12 την ημέρα, ποσότητα που μπορούν εύκολα να καλύψουν με τις παρακάτω τροφές:

Αχιβάδες: 84,1 mcgανά 85 γραμμάρια
Στρείδια: 21,84 mcg ανά 85 γραμμάρια
Μύδια: 20.4 mcg σε 90γραμμάρια μαγειρεμένων μυδιών
Κάβουρας: 10,3 mcg ανά 85 γραμμάρια
Σαρδέλες: 7,6 mcg ανά 85 γραμμάρια
Σολομός: 4,8 mcg ανά 85 γραμμάρια
Τόνος: 2,5 mcg ανά 85 γραμμάρια
Μπακαλιάρος: 1,8 mcg ανά 85 γραμμάρια
Βοδινό κρέας: 1,3 mcg ανά 85 γραμμάρια
Γάλα: 1,2 mcg ανά φλιτζάνι
Γιαούρτι: 1,1 mcg ανά 225 γραμμάρια
Αυγά: 0,6 mcg ανά αυγό
Κοτόπουλο: 0,3 mcg ανά 85 γραμμάρια

Εναλλακτικοί τρόποι πρόσληψης

Αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να πάρετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης B12 μέσω συμπληρώματος διατροφής. Για τα άτομα με τροφικές δυσανεξίες ή γαστρεντερικές διαταραχές ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χορήγηση Β12 , καθώς με την ένεση «παρακάμπτεται» το έντερο ώστε η βιταμίνη να πάει απευθείας στους μυς και να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Όσοι ακολουθούν vegan διατροφή και δεν καταναλώνουν ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης Β12 από τα εξής προϊόντα:
- ενισχυμένο φυτικό γάλα (π.χ. γάλα αμυγδάλου)
- ενισχυμένα δημητριακά
- διατροφική μαγιά




ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
ΠΗΓΗ 3
ΠΗΓΗ 4
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου