Ελον Μασκ: Παρουσίασε εμφύτευμα εγκεφάλου για τον έλεγχο του υπολογιστή με τη σκέψη!


Ο Έλον Μασκ ο διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX και της Tesla, ιδρυτής της The Boring Company και συνιδρυτής του OpenAI παρουσίασε ένα νέο πρωτοποριακό εμφύτευμα το οποίο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και μπορεί και συνδέει ασύρματα μόνο με τη σκέψη, τον εγκέφαλο με τον υπολογιστή. Δείτε παρακάτω στα βίντεο ολόκληρη την επίδειξη λειτουργίας του εμφύτευματος αυτού που έγινε ζωντανά χρησιμοποιώντας ένα γουρούνακι αλλά μελλοντικός στόχος είναι σίγουρα ο άνθρωπος.

Ο Έλον Μασκ οραματίζεται εδώ χρόνια να δημιουργήσει εμφυτεύματα εγκεφάλου για την ασύρματη διασύνδεση ανθρώπων με τις ηλεκτρονικές συσκευές και από ότι φαίνεται πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον στόχο αυτο, κατι που κάποτε φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Tο πρωτοποριακό αυτό εμφύτευμα κρανίου είναι πραγματικοτητα και θα μπορεί να επικοινωνεί με τα εγκεφαλικά κύτταρα, η επίδειξη της λειτουργίας του σε αρχικό στάδιο έγινε χρησιμοποιώντας τρία γουρούνια.

«Σας παρουσιάζω με μεγάλο ενθουσιασμό αυτό που έχουμε αναπτύξει. Νομίζω ότι θα σας πάρει τα μυαλά», είπε στην αρχή της παρουσίας ο Ελον Μασκ ενω στη συνέχεια προχώρησε στην επίδειξη του εμφυτευματος σε τρία γουρουνάκια, στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν το εμφύτευμα της Neuralink να μπορει και διαβάζει σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική δραστηριότητα του ζώου. Η συσκευή είχε τοποθετηθεί προηγουμένως και αφαιρέθηκε από ένα δεύτερο γουρούνι, πράγμα που αποδεικνύει κατά τον Μασκ ότι μπορεί να συνεχίσει κάποιος «υγιής και χαρούμενος» τη ζωή του μετά την αφαίρεση του εμφυτεύματος, ενώ στο τρίτο γουρούνι δεν είχε τοποθετηθεί συσκευή. 

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία με καταγωγή από τη Νότια Αφρική η συσκευή της εταιρείας νευροτεχνολογίας Neuralink της οποίας είναι συνιδρυτής, θα μπορεί κάποια μέρα να θεραπεύει ένα ευρύ φάσμα «σημαντικών εγκεφαλικών προβλημάτων και παθήσεων της σπονδυλικής στήλης», περιλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και όρασης, των εγκεφαλικών επεισοδίων, ακόμη και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά.


Η τελευταία εκδοχή του Neuralink έχει πλέον μέγεθος «μεγάλου νομίσματος» κι είναι αρκετή λεπτή για χωρέσει κάτω από την επιδερμίδα του κρανίου. «Είναι αόρατο και το μόνο που βλέπει κανείς μετά την τοποθέτησή του είναι μια μικρή ουλή. Αν το σημείο είναι κάτω απ’ το τριχωτό της κεφαλής, δεν διακρίνεται τίποτε», πρόσθεσε. Είναι νωρίς για να φτάσουν στο σημείο που επιθυμούν αλλα παρόλα αυτά η Neuralink κατάφερε να πάρει έγκριση από τον FDA στις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν δοκιμές των εμφυτευμάτων και σε εθελοντές - ανθρώπους!

Ο Musk δήλωσε πως θα μπορούσε ήδη να έχει τοποθετημένο το εμφύτευμα στο κεφάλι του και να μην το παίρναμε χαμπάρι και στάθηκε στην ασύρματη φόρτιση του, επισης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε θέματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας για τις πληροφορίες που θα στέλνει το εμφύτευμα στον υπολογιστή: θα είναι κρυπτογραφημένες και συμπιεσμένες, ενώ ήδη συνεργάζονται με ειδικούς ασφαλείας για να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία από hackers.

Η εταιρεία του ελπίζει κάποια στιγμή το εμφύτευμα να διαβάζει τα εγκεφαλικά σήματα να αναλύει ταχύτατα τις πληροφορίες και μέσω Bluetooth να τις στέλνει σε κινητά με ειδικές εφαρμογές με στόχο τη θεραπεία σοβαρών ψυχικών και σωματικών προβλημάτων. Ο Μασκ πιστεύει ότι το εμφύτευμα θα είναι δυνατό να τοποθετηθεί σε διάστημα μικρότερο της ώρας: «Βασικά θα μπορεί κανείς να πάει στο νοσοκομείο το πρωί και να φύγει το απόγευμα και η διαδικασία μπορεί να γίνει χωρίς να υποβληθεί σε γενική νάρκωση».

Η εταιρια Neuralink συνιδρυτής της οποίας είναι ο Μασκ, έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο και ιδρύθηκε το 2016 με στόχο την ανάπτυξη ασύρματων εμφυτευμάτων ικανών να συνδέουν τον εγκέφαλο σε Η/Υ και σε προηγμένο στάδιο θα μπορούν να συνδέουν τους ανθρώπους με την τεχνητή νοημοσύνη. Στο εγχείρημα απασχολούνται περίπου 100 άτομα, και έχουν επενδυθεί κάπου 158 εκατ. δολάρια τα 100εκ των οποίων έβαλε ο mr Tesla.


Δείτε το βιντεο:

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση:






Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου