Η πιο βραχύβια χώρα στην Αφρικανική ήπειρο ήταν η Δημοκρατία του Μπενίν στη Νιγηρία. Δημιουργήθηκε το 1967 κατά τη διάρκεια του νιγηριανού εμφυλίου πολέμου και η διάρκεια ζωής αυτού του νέου κράτους ήταν για λιγότερο από μια ημέρα. Η χώρα των λίγων ωρών δεν έχει καμιά σχέση με τη σημερινή Δημοκρατία του Μπενίν, πρώην βασίλειο της Δαχομέης. Η σημαία της είχε τα χρώματα μαύρο και πράσινο και στο κέντρο έναν ήλιο να ανατέλλει, ήταν καθαρά εμπνευσμένη από τη σημαία της Μπιάφρα μόνο που σε αυτή απουσίαζε το κόκκινο χρώμα.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Νιγηρία ήταν μία βίαιη και αιματηρή διαμάχη που ξεκίνησε το 1967 και τελείωσε το 1970. Αφορμή ήταν η επιθυμία της φυλής Ίγκμπο να ανεξαρτητοποιηθεί και να φτιάξει την Δημοκρατία της Μπιάφρα, στα ανατολικά της χώρας. Οι στρατιωτικές τους δυνάμεις κατέλαβαν περιοχές στα κεντροδυτικά της χώρας.
Ο γιατρός Άλμπερτ Οκόνκουο ανέλαβε την ηγεσία της κατεχόμενης περιοχής και ξεκίνησε προπαγάνδα υπέρ της Μπιάφρα. Οι νιγηριανές δυνάμεις αντέδρασαν και ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις. Ο Οκόνκουο για να παραμείνει στην εξουσία, κήρυξε στις 20 Σεπτεμβρίου 1967 την ίδρυση της Δημοκρατίας του Μπενίν.
Ουσιαστικά ήθελε να δημιουργήσει ένα κράτος ανεξάρτητο από τη Νιγηρία και την Μπιάφρα, που όμως θα βοηθούσε όμως στις στρατιωτικές ενέργειες των αυτονομιστών της Μπιάφρα.
Η σημαία της Δημοκρατίας του Μπενίν ήταν εμπνευσμένη από τη σημαία της Μπιάφρα, μόνο που σε αυτή έλειπε το κόκκινο χρώμα. Το σχέδιο όμως του Οκόνκουο για διεθνή αναγνώριση απέτυχε σε λιγότερο από 12 ώρες μετά τη σύσταση του νέου κράτους. Το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου, ο νιγηριανός ομοσπονδιακός στρατός με την βοήθεια αγγλικών δυνάμεων εισέβαλαν στην πόλη του Μπενίν και κατάργησαν τη νεοσύστατη Δημοκρατία του Μπενίν, καθιστώντας την ως την πλέον βραχύβια χώρα στην αφρικανική ιστορία.
Έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου, το 1970 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες πέθαναν κυρίως λόγω του λιμού, ο οποίος προκλήθηκε από τον πλήρη αποκλεισμό της περιοχής από την κυβέρνηση της Νιγηρίας. Στη δεκαετία του ’70 η Μπιάφρα έγινε συνώνυμο των παιδιών που λιμοκτονούσαν και στην περιοχή δόθηκε διεθνής βοήθεια.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου