Ρίγανη: H θρεπτική αξία και οι ευεργετικές ιδιότητες της


Η ρίγανη αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και σίγουρα το πιο λατρεμένο μυρωδικό της Ελληνικής κουζίνας. Οι ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας είναι αρκετές καθώς δεν είναι μόνο μυρωδικό βότανο αλλά και… θεραπευτικό!  

Η ρίγανη είναι ένα αρχαίο φαρμακευτικό φυτό το οποίο χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως «λειτουργικό τρόφιμο» για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και την πρόληψη σε πολλές ασθένειες επίσης είναι άφθονη πηγή για πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο, καροτένια, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη. Επίσης περιέχει πινένιο, λιμονένιο, οκιμένιο, καρυοφυλλένιο (ενεργά συστατικά του αιθέριου ελαίου της ρίγανης), ουρσολικό οξύ (διατηρεί υγιή την μυϊκή μάζα και αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους), καφεϊκό οξύ (πολυφαινόλη που αναστέλλει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των όγκων) και ροσμαρινικό οξύ (αντιοξειδωτικό με αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση).

Τα οφέλη της ρίγανης στην υγεία μας αρκετά, μας προσφέρει καταπραϋντική και σπασμολυτική δράση σε πόνους των μυών και σε νοσήματα των πνευμόνων. Δρα κατά των αερίων, του τυμπανισμού, σε εντερικές διαταραχές και τους πόνους στην κοιλιά. Έχει αναλγητική δράση σε οξείς ή χρόνιους ρευματισμούς και σε πόνους των δοντιών. Έχει αποχρεμπτική δράση καθώς ρευστοποιεί τα φλέματα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε χρόνια βρογχίτιδα και κοκίτη επίσης εχει αντισηπτική δράση στους πνευμονικούς οδούς, στη φυματίωση των πνευμόνων και στο άσθμα.

Περιέχει πολυάριθμα φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων της θυμόλης και του ροσμαρινικού οξέος, που λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτρέποντας το οξειδωτικό στρες στις κυτταρικές δομές σε ολόκληρο το σώμα. Έχει σαράντα δύο φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, τριάντα φορές μεγαλύτερη από τις πατάτες, δώδεκα φορές μεγαλύτερη από τα πορτοκάλια και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τα βατόμουρα.
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου