Πάπρικα: Οι ιδιότητες και τα οφέλη της στον οργανισμό μας


Η πάπρικα είναι ένα μπαχαρικό πλούσιo σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Με μια μόνο κουταλιά της σούπας σου παρέχει άφθονες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και ιδιαίτερα καροτενοειδών, τα οποία περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α. Δείτε παρακάτω τις ιδιότητες της πάπρικας, πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αλλά και τα οφέλη της για τον οργανισμο μας.

Η πάπρικα παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς της πιπεριάς τσίλι, του είδους Capsicum annuum. Η καταγωγή της από την Λατινική Αμερική και κυρίως από το Μεξικό μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, κατά το 16ο αιώνα. Το καρύκευμα, χρησιμοποιείται επίσης, για να προστεθεί χρώμα και γεύση, σε πολλούς τύπους πιάτων. Η πάπρικα μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως καυτερή, με την καψαϊκίνη να είναι υπεύθυνη για τη γεύση της.

Ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερη γεύση που μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά πιάτα. Οι ποικιλίες της γλυκές και καπνιστές, αποτελεί ιδανική γευστική προσθήκη σε πιάτα με κρέας, αυγά, ρύζι αλλα και σε πατατοσαλάτες. Αποδεδειγμένα η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον.

Οι θρεπτικές ουσίες της πάπρικας:

- Βιταμίνη Α και καροτενοειδή
Η πάπρικα έχει άφθονα καροτινοειδή, τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στο μπαχαρικό το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ωφελεί την όρασή σας εμποδίζοντας τις επιβλαβής ακτίνες του ήλιου να καταστρέψουν τον ιστών των ματιών σας, ενώ η βιταμίνη της Α ενισχύσει τη νυχτερινή σας όραση και παίζει ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 3.349 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, δηλαδή πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης. Καταναλώνοντας μόλις 12 mg πάπρικα ημερησίως, θα έχετε καλύτερη όραση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οπτικών. Κάθε μερίδα πάπρικας έχει 1,3 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που αντιστοιχούν στο 11% του ημερήσιου στόχου.

- Βιταμίνη Ε
Κάθε κουταλιά πάπρικας περιέχει 2 mg βιταμίνης Ε, ή 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για τους ενήλικες. Η βιταμίνη Ε βοηθά στον έλεγχο της πήξης του αίματος και συμβάλλει στην υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας την βλάβη στα κυτταρικά λιπίδια.

- Σίδηρος
Προσθέτοντας πάπρικα στη διατροφή σας θα σας βοηθά να πάρετε περισσότερο σίδηρο. Ο διαιτητικός σίδηρος υποστηρίζει τον κυτταρικό σας μεταβολισμό, δηλαδή επιτρέπει στα κύτταρα να πραγματοποιούν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος υποστηρίζει επίσης την λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, δύο πρωτεϊνών που είναι επιφορτισμένες με τη μεταφορά και την αποθήκευση του οξυγόνου που χρειάζονται οι ιστοί για να λειτουργήσουν. Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 1,4 mg σιδήρου, δηλαδή το 8% και 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.

Τα αποδεδειγμένα οφέλη της:

- Υψηλή θρεπτική αξία
Μια κουταλιά πάπρικας περιέχει μόνο 19 θερμίδες επισης περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, λιγότερο από 1 γραμμάριο λιπαρά, 4 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, Ε και Β6, καθώς και σίδηρο.

- Βοηθά στην υγιή όραση
Οι ουσίες της πάπρικας που φαίνεται να ενισχύουν την υγεία των ματιών μας είναι η βιταμίνη Ε, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Συγκεκριμένα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δρουν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν τη βλάβη στα μάτια.

- Μειώνει τη φλεγμονή
Συγκεκριμένες ποικιλίες πάπρικας, ειδικά οι καυτερές, περιέχουν την πολύτιμη ουσία καψαϊκίνη. Θεωρείται ότι η καψαϊκίνη προσδένεται στους υποδοχείς των νευρικών μας κυττάρων και μειώνει τη φλεγμονή. Γι’ αυτό και προστατεύει από μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών και αυτοάνοσων παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, νευρική βλάβη και πεπτικά προβλήματα.

- Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Η καψανθίνη, ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στο δημοφιλές μπαχαρικό ανεβάζει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα καροτενοειδή στην πάπρικα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση την επιπέδων της συνολικής και της LDL χοληστερόλης που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την απόδειξη αυτών των σχέσεων.

- Προστατεύει από κάποιους τύπους καρκίνου
Διάφορα καροτενοειδή της πάπρικας, όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων.

- Σημαντική για υγιές αίμα
Η πάπρικα είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Ε, δύο μικροθρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για υγιές κυκλοφορικό σύστημα.





ΠΗΓΗ 3
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου