Body Shaming: Τι σε κάνει να ντρέπεσαι για το σώμα σου;


Η σειρά #SocietyUncensored που μεταδίδεται μέσα από το κανάλι του Onassis Foundation στο Youtube ασχολείται με σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, αυτή τη φορά ανοίγουμε συζήτηση για το θέμα του Body Shaming και για το πώς θα καταφέρουμε να χωράμε στα σώματά μας απενοχοποιημένα.

Στη ζωή σου κάποια στιγμή θα έχεις ακούσει τα σχόλια αυτά να τα λένε απευθείας σε σένα, είτε να τα λένε πίσω από την πλάτη σου, πόσο θλιβερό είναι να σου ασκούνε ψυχολογική θλίψη οι άνθρωποι όταν δεν ξέρουν τι έχεις περάσει, τι έχεις βιώσει, τα προβλήματα σου, την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι ή βρισκόσουν. Γιατί πάντα κάποιος έχει λόγο στο δικό σου σώμα; Το καλοκαιρι πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανασφαλείς στο να εκθέσουν το σώμα τους στα βλέμματα των άλλων, ανοίγουμε συζήτηση για το body shaming όχι μόνο με αφορμή την παραλία, αλλά κυρίως για να μιλήσουμε για το πώς θα καταφέρουμε να χωράμε στα σώματά μας απενοχοποιημένα.

Mε τον όρο Body Shaming εννοούμε την τακτική να κρίνουμε αρνητικά τα άτομα βάση με την εικόνα του σώματος τους, με αποτέλεσμα αυτής της πράξεις το άτομο να νιώθει πολύ άσχημα και μειονεκτικά για την εικόνα του εαυτού του. Πιο συχνά τέτοια κριτική δέχονται τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή υπερβολικά αδύνατα. Οι απόψεις αυτές σου καλλιεργούν την ιδέα πως η αποδοχή του εαυτού μας και η αποδοχή από τους άλλους θα έρθει μόνο αν καλυτερεύσουμε την εικόνα του σώματος μας, θωρώντας το ιδανικό ως μέτρο σύγκρισις και όχι το υγιές.

Κάνοντας body shame σε έναν άνθρωπο δε σημαίνει ότι θα τον προτρέψεις να αλλάξει τις συνήθεις και τον τρόπο ζωής του ώστε να χάσει βάρος, συνήθως οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ντροπή ακούγοντας σχόλια μη θετικά για την εμφάνιση τους, έχοντας ως αποτέλεσμα να απομονώνονται από τον περίγυρό τους και από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες για να μην ακούνε τέτοιου είδους σχόλια. Ζούμε σε μια εποχή που το φαίνεσθαι είναι σημαντικότερο του είναι, τα κοινωνικά δίκτυα συνεχώς προωθούν λάθος τρόπους για το πώς θα βελτιωθεί η εξωτερική σου εικόνα και για το πώς να μοιάσεις σε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς.

Δείτε το βίντεο του Onassis Foundation για το Body Shaming:










Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου