BFI: Βίντεο έκλειψης ηλίου από το μακρινό 1900!


Το παρακάτω βίντεο που φυλάσσεται στα αρχεία της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας περιέχει τις παλαιότερες σωζόμενες κινούμενες εικόνες μιας ηλιακής έκλειψης του 1900, το σπάνιο αυτό φαινόμενο κατάφερε να απαθανατίσει ο Βρετανός μάγος John Nevil Maskelyne.

Οι ηλιακές εκλείψεις όταν συμβαίνουν εμπνέουν τρόμο και δέος στους ανθρώπους εδώ και αιώνες, ένα βίντεο από το μακρινό 1900 της British Astronomical Association (BFI) μας δείχνει την πρώτη καταγραφή κινούμενης εικόνας ενός αστρονομικού γεγονότος. Σήμερα οι εκλείψεις είναι γεγονότα με πλήρη κάλυψη με βίντεο και φωτογραφία αλλά πριν από έναν αιώνα η βιντεοσκόπηση απαιτούσε προσεκτικό σχεδιασμό και δύσκολο εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα η καταγραφή της έκλειψης ηλίου εγινε από τον διάσημο Βρετανό μάγο Nevil Maskelyne, ο οποίος συμμετείχε σε μία αποστολή της British Astronomical Association (BFI) στη Βόρεια Καρολίνα. Ο Nevil Maskelyne μαζί με τον David Devant διαχειριζόταν το διάσημο Egyptian Hall, το παλαιότερο θέατρο μαγείας στο Piccadilly του Λονδίνου και ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν το νέο μέσο, την κάμερα, εισάγοντας ταινίες «τρικ» στα σόου τους.

Όταν μια ηλιακή έκλειψη επρόκειτο να εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1900, ο Nevil Maskelyne πήγε στη Βόρεια Καρολίνα για να προσπαθήσει να καταγράψει το φαινόμενο. Το έργο του στέφθηκε με επιτυχία και το κλιπ ενός λεπτού πιθανότατα προβλήθηκε στο μαγικό θέατρο Egyptian Hall που διηύθυνε στο Λονδίνο. Η ταινία φυλάσσεται από τότε στα αρχεία της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Αφού ανακάλυψε εκ νέου το ιστορικό υλικό, η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία συνεργάστηκε με συντηρητές στο Εθνικό Αρχείο του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για να το ψηφιοποιήσει και να το αποκαταστήσει. Το βίντεο έχει ανέβει στη συλλογή βικτωριανών ταινιών του BFI Player και είναι επίσης διαθέσιμο για προβολή στο YouTube.

Ο Nevil Maskelyne μπορεί να ήταν το πρώτο άτομο που μαγνητοσκόπησε το γεγονός και το έδειξε σε ένα ευρύτερο κοινό. Σύμφωνα με την Royal Astronomical Society (RAS), αυτό είναι το μόνο βίντεο του Maskelyne που έχει επιβιώσει γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο πολύτιμο, επίσης είχε καταγράψει και την έκλειψη ηλίου του 1898 στην Ινδία, αλλά το βίντεο εκείνο χάθηκε λόγω κλοπής.


Δείτε το βίντεο:




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου