Ο τυραννόσαυρος είχε την πιο φονική... μασέλα


Ο φοβερός και τρομερός τυραννόσαυρος (Τ. Rex) είχε το πιο δυνατό δάγκωμα από όλα τα ζώα που έχουν περάσει μέχρι σήμερα από τη Γη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Καρλ Μπέιτς του τμήματος μυοσκελετικής βιολογίας του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βιολογικό περιοδικό «Biology Letters» της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας επιστημών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα μοντέλα προσομοίωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να ανακατασκευάσουν τους μυς στα σαγόνια του τυραννόσαυρου κι έκαναν τις σχετικές συγκρίσεις με άλλα πλάσματα, όπως ο άνθρωπος, ο αλιγάτορας, ο δεινόσαυρος Αλλόσαυρος κ.α.

Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο T. Rex είχε το ισχυρότερο δάγκωμα από οποιοδήποτε ζώο περπάτησε ποτέ στη Γη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν υπολογίσει ότι το δάγκωμά του τυραννόσαυρου είχε δύναμη 8.000 έως 13.400 Νιούτον, όμως η νέα μελέτη πιστεύει ότι ήταν ακόμα πιο δυνατό, από 30.000 έως 57.000 Νιούτον σε κάθε ένα από τα πίσω δόντια του, δύναμη που ισοδυναμεί με το βάρος ενός ελέφαντα να κάθεται πάνω σου. Συγκριτικά, οι άνθρωποι ασκούν δύναμη 70 ως 100 κιλών σε κάθε δόντι τους όταν δαγκώνουν.

Η ισχύς της δαγκωματιάς ενός ζώου εξαρτάται κυρίως, από το μέγεθος των μυών στα σαγόνια του, αν και στην περίπτωση του τυραννόσαυρου δεν είναι με βεβαιότητα γνωστό πόσο μεγάλοι ήταν οι μύες στο στόμα του και οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν εκτιμήσεις με βάση τα απολιθώματα του σκελετού του και μόνο.

Ο σαρκοφάγος τυραννόσαυρος είχε ένα κρανίο μήκους περίπου ενάμισι μέτρου και δεν δίσταζε να φάει άλλους δεινόσαυρους.

Το μόνο ζώο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί -και ίσως να ξεπεράσει- τον τυραννόσαυρο σε ισχύ δαγκώματος, ήταν ο τρομερός γιγάντιος καρχαρίας μεγαλόδοντας, ο οποίος ήταν ο βασιλιάς των αρχαίων θαλασσών.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου