Πώς ζούμε τον πιο ειρηνικό αιώνα της σύγχρονης ιστορίας, όταν ο χάρτης της παγκόσμιας ειρήνης είναι τόσο αποκαρδιωτικός;
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης μετρά την ειρήνη σε 162 χώρες, σύμφωνα με 22 δείκτες που βασίζονται στην απουσία της βίας ή του φόβου της βίας. Από το 2008, τα επίπεδα ειρήνης σε 111 χώρες έχουν επιδεινωθεί, ενώ μόνο σε 51 χώρες έχουν αυξηθεί. Ο κόσμος έχει γίνει λιγότερο ειρηνικός κατά το τελευταίο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, του αριθμού των συγκρούσεων και του αριθμού των προσφύγων.
500 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες με κίνδυνο συγκρούσεων,ενώ 200 εκατομμύρια από αυτούς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν του φαίνεται και πολύ, όμως ζούμε στον πιο ειρηνικό αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας. Πάντως, από τις 162 χώρες που ερευνώνται από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης, μόνο 11 δεν έχουν εμπλακεί σε κάποιου είδους σύγκρουση.
Ακόμη χειρότερα, ο κόσμος στο σύνολό του γίνεται σταδιακά λιγότερο ειρηνικός κάθε χρόνο από το 2007 - σπάζοντας μια τάση απομάκρυνσης από τις συγκρούσεις που είχε παρατηρηθεί από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Η Ευρώπη διατηρεί τη θέση της ως η πιο ειρηνική περιοχή, με 14 από τις 20 πιο ειρηνικές χώρες.
Οι 11 πιο ειρηνικές χώρες είναι: 1) Ισλανδία, 2) Αυστρία, 3) Δανία, 4) Νέα Ζηλανδία, 5) Ελβετία, 6) Φινλανδία, 7) Καναδάς, 8) Ιαπωνία, 9) Βέλγιο, 10) Νορβηγία, 11) Τσεχία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 86η θέση.
Φέτος η Συρία αντικαθιστά το Αφγανιστάν, ως η λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο. Το Νότιο Σουδάν γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση στον Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης (16 θέσεις πιο κάτω) και κατατάχθηκε 160ό από τις 162 χώρες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου