Ναόμι Ελίσουβ: Μουσικός χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο ενώ ήταν ξύπνια και έπαιζε βιολί

Η Ναόμι Ελίσουβ ήταν βιολίστρια στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λιθουανίας και την Ορχήστρα Δωματίου του Ισραήλ. Πριν από 20 χρόνια όμως αναγκάστηκε να σταματήσει την καριέρα της και να αφοσιωθεί στη διδασκαλία, καθώς το τρέμουλο από το οποίο έπασχε δεν της επέτρεπε να παίζει το αγαπημένο της μουσικό όργανο.

Η 60χρονη σήμερα Ισραηλινή μουσικός υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για να αντιμετωπίσει το τρέμουλο. Η είδηση όμως είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της λεπτής επέμβασης ήταν ξύπνια και έπαιζε βιολί.

Ο χειρουργός Γιτζάκ Φριντ, ο διευθυντής του τμήματος λειτουργικής νευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Σουράσκι του Τελ Αβίβ, είπε ότι η επέμβαση έγινε την Τρίτη ενώ η ασθενής ήταν ξύπνια ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια το σημείο όπου θα έπρεπε να τοποθετηθεί ένα ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλό της, χωρίς φυσικά να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Πρέπει να τοποθετούνται με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που χειρούργησα ασθενή ο οποίος έπαιζε μουσικό όργανο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ιδιωτική συναυλία από μια ταλαντούχα και αξιόλογη μουσικό» δήλωσε ο γιατρός.

Η Ναόμι Ελίσουβ δήλωσε: «Είναι κρίμα που έμαθα τόσο αργά για αυτήν την επέμβαση. Όμως τώρα, επιτέλους, επιστρέφω στη ζωή. Το μεγαλύτερο πάθος μου ήταν το βιολί. Το τρέμουλο με εμπόδιζε να παίζω επαγγελματικά και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα, αφού έπαιζα βιολί όλη μου τη ζωή. Ανυπομονώ να επιστρέψω σε μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να παίξω βιολί, να υπογράψω το όνομά μου και να πιω τσάι χωρίς να το χύνω».

Η επέμβαση έγινε μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στο κρανίο, από την οποία εισήχθη στον εγκέφαλο της γυναίκας ένα ηλεκτρόδιο 1,3 χιλιοστών. Ο χειρουργός ενεργοποιούσε τα κέντρα κίνησης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται θάλαμος και ζητούσε από την Ελίσουβ να του περιγράψει τα αποτελέσματα. Όταν ενεργοποιήθηκε το σωστό σημείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το τρέμουλο εξαφανίστηκε και η ασθενής συνέχισε να παίζει Μότσαρτ με μεγάλο πάθος, αλλά χωρίς να τρέμει.ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου