Δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν τον ήχο του Ήλιου

Πώς ακούγεται ο ήχος του ηλιακού ανέμου. Ένας ερευνητής της NASA μετέτρεψε δεδομένα που αφορούν τον Ήλιο σε… ήχους, με τη βοήθεια μιας διαδικασίας που λέγεται «sonification».

Χρησιμοποίησε δεδομένα από το διαστημόπλοιο Wind της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, προκειμένου να «ακούσει» το ηλιακό, μαγνητικό πεδίο.

Καθώς αλλάζει η ένταση του ηλιακού ανέμου, μπορεί να ακουστεί ένα κρουστικό κύμα, το οποίο περνά επάνω από το διαστημικό αεροσκάφος.

Τη διαδικασία αυτή εκτέλεσε ο υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Robert Alexander. Ο ίδιος είναι ειδικός στους υπερήχους και εκπαιδεύει ηλιοφυσικούς (heliophysicists) στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Μέριλαντ.

«Η διαδικασία αυτή (sonification) παρέχει ένα πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα στις τυπικές τεχνικές οπτικής ανάλυσης» εξήγησε ο ίδιος.

Ο δορυφόρος Wind, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, καταγράφει τις ηλεκτρομαγνητικές διακυμάνσεις που μπορούν να μετατραπούν απευθείας σε δείγματα ήχου.

Ο Alexander και η ομάδα του χρησιμοποίησαν αλγόριθμους υπολογιστών για να μετατρέψουν αυτές τις ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες σε ήχους, αναφέρει η MailOnline σε δημοσίευμά της.

«Ακούστε» τον ήχο του Ήλιου:ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου