Ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποιεί Οδυσσέα Ελύτη για το Εθνικό Θέατρο το 1977

Το 1977 η χρονιά που γράφει τα πρώτα εφτά τραγούδια του «Σταυρού του Νότου» ο Θάνος Μικρούτσικος συνεργάζεται, για πρώτη φορά, με το Εθνικό Θέατρο για την επετειακή παράσταση «Η μεγάλη ώρα (28 Οκτωβρίου 1940)» με θέμα το έπος του '40, μέσα από τον λόγο του Οδυσσέα Ελύτη είναι γνωστό ότι ο Ελύτης πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Τα κείμενα της παράστασης στην επιλογή των οποίων είχε ενεργό ρόλο ο ίδιος ο ποιητής ήταν μία συρραφή ποιημάτων από τα έργα «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», «Άξιον Εστί», «Ήλιος ο πρώτος», «Το φωτόδενδρο και η 14η ομορφιά» αλλά και από την ημιτελή «Αλβανιάδα», θεατροποιημένα σε μορφή ορατορίου, σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Πρέπει να επισημάνουμε, εδώ, ότι πρόκειται για τη μοναδική, έως σήμερα, γνωστή συνεργασία του συνθέτη με τον Οδυσσέα Ελύτη.

Η σκηνοθεσία της παράστασης ήταν του Γιώργου Μεσσαλά, σε δραματουργική σύνθεση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, και συμμετείχε πλειάδα ηθοποιών: 

Νικήτας Τσακίρογλου, Θάνος Δαδινόπουλος, Λυδία Κονιόρδου, Κάκια Παναγιώτου, Φάνης Χηνάς, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Τζέση Παπουτσή, Ελένη Χατζηαργύρη, Χρήστος Πάρλας, Κώστας Καστανάς, Άννυ Πασπάτη, Μαρία Σκούντζου, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Χριστόφορος Καζαντζίδης, Θόδωρος Συριώτης, Δημήτρης Τσούτσης, Νόρα Κατσέλη, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Γαλανάκης, Τζένη Μιχαηλίδου, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Κώστας Τύμβιος, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Λία Πάρλα, Μαριαλένα Κάρμπουρη, Νινή Βοσνιάκου.







ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου