Τσάκρα: Τα 7 βασικά ενεργειακά κέντρα του σώματος μας


Ψάχνετε τρόπους να βελτιώσετε τη ζωή και την υγεία σας; Mάθετε τι είναι το αρχαίο ινδικό σύστημα των τσάκρα και πώς μπορεί να ενισχύσει την πνευματική, σωματική και νοητική σας ενέργεια. Πηγή ενεργειακής κίνησης, η λέξη τσάκρα στα σανσκριτικά σημαίνει τροχός. H έννοια των τσάκρα εμφανίζεται στο περίφημο σανσκριτικό κείμενο για τη γιόγκα «Siva Samhita». Aιώνες αργότερα, η θεωρία των τσάκρα διαδίδεται στο δυτικό κόσμο και κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Πανάρχαιες δοξασίες της Ινδίας ορίζουν ότι το να ανοίγουμε τα τσάκρα οδηγεί στην αρμονία του σώματος και του πνεύματος.

Είναι μύθος ή πραγματικότητα; Τι εκπροσωπούν πραγματικά τα τσάκρα; Μπορούν να επηρεάσουν το σώμα μας, το πνεύμα μας ή ακόμη και την ψυχή μας, κάνοντας ορισμένα μέρη του σώματος να πάλλονται;

Μεταφρασμένο από τα σανσκριτικά, «τσάκρα» σημαίνει «ρόδα». Ένα τσάκρα είναι μία περιοχή στο σώμα που συνδέεται με την ενέργεια της ζωής. Υπάρχουν επτά τσάκρα στο σώμα - το καθένα είναι μία διεπαφή για τη ροή της ενέργειας της ζωής. Ένα τσάκρα ζωογονεί ένα φυσικό σώμα και σχετίζεται με τις αλληλεπιδράσεις μίας σωματικής, ψυχικής φύσεως.

Τα επτά κύρια τσάκρα περιγράφονται ότι υπάρχουν σε μία ανιούσα στήλη από τη βάση της σπονδυλικής στήλης προς το κεφάλι. Τα τσάκρα συνήθως συνδέονται με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Κάθε τσάκρα συνδέεται επίσης με κάποιο μέρος της συνείδησης.

Τα επτά τσάκρα έχουν το καθένα έναν διαφορετικό ρόλο που επηρεάζει άμεσα τη φυσιολογία μας, το νευρικό μας σύστημα, τη συμπεριφορά μας και τα συναισθήματά μας. Αναπαριστώνται από τις νότες της μουσικής και από τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Για να κυκλοφορήσει σωστά η ενέργεια και για να ζούμε αρμονικά, θα πρέπει τα τσάκρα να είναι ανοιχτά και σε τέλεια συνέργεια.

Τα επτά τσάκρα


-Το τσάκρα «ρίζα» εκπροσωπεί το αίσθημα να είμαστε σωματικά ενταγμένοι στο περιβάλλον μας
-Το «ιερό» τσάκρα εκπροσωπεί τη σεξουαλικότητα και το αίσθημα
-Το τσάκρα «αφαλός» μαρτυρά τη θέση μας σε μια ομάδα
-Το τσάκρα της «καρδιάς» αφορά την αγάπη, την καλοσύνη και την τρυφερότητα
-Το τσάκρα του «λαιμού» αφορά τη λεκτική επικοινωνία και έκφραση
-Το τσάκρα του «τρίτου ματιού» αφορά την ευφυία
-Το τσάκρα της «κορόνας» εκφράζει την ανθρώπινη σοφία

Για μια τέλεια αρμονία, θα πρέπει το καθένα από αυτά τα τσάκρα να λειτουργεί στον καλύτερο βαθμό.

Το πρώτο τσάκρα βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στους μηρούς και σχετίζεται με τη ζωτική ενέργεια και τη νότα Ντο. Αντιπροσωπεύει τη σύνδεσή μας με τις ρίζες μας και τους οικογενειακούς δεσμούς... Έχει άμεση σχέση με τη θέλησή μας να ζήσουμε και με τη ζωτικότητά μας. Τα αρχέγονα ένστικτα της επιβίωσης έχουν σχέση με το πρώτο τσάκρα. Η αρετή που σχετίζεται με αυτό το ενεργειακό το κέντρο είναι η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση και το σφάλμα η υποταγή στις επιθυμίες. Το χρώμα που το αντιπροσωπεύει είναι το κόκκινο και το άρωμα που το ενεργοποιεί είναι του κέδρου και του γαρίφαλου

Το δεύτερο τσάκρα βρίσκεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και σχετίζεται με τη δημιουργική δύναμη και τη νότα Ρε. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τη σεξουαλική μας ενέργεια, το χρήμα και την επιρροή μας πάνω στους άλλους δείχνει αν λειτουργεί αρμονικά ή έχει μπλοκαριστεί. Το τσάκρα αυτό σχετίζεται και με τους εθισμούς. Η εκδικητική διάθεση αντλεί την ενέργειά της από αυτό αλλά επίσης και η δημιουργικότητά μας καθώς και η ικανότητά μας να ενθουσιαζόμαστε με ένα σχέδιο ή μια προοπτική. Το πορτοκαλί είναι το χρώμα που το αντιπροσωπεύει ενώ ενεργοποιείται από το άρωμα του ιλάνγκ-ιλάνγκ και του σάνδαλου.

Το τρίτο τσάκρα είναι κοντά στον αφαλό στην περιοχή που ονομάζεται ηλιακό πλέγμα και σχετίζεται με τη συλλογική συνείδηση, τους αδένες των επινεφριδίων, το στομάχι, το ήπαρ, τη χολή, το πάγκρεας και το σπλήνα και τη νότα Μι. Συνδέεται με την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα κυριαρχίας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας αυτού του τσάκρα, το ίδιο και η ντροπή, η ταπείνωση ή η αυταρχική και τυραννική στάση προς τους άλλους. Είναι το σημείο της δύναμής μας και ο προσωπικός μας κώδικας τιμής.Καθορίζει την ποιότητα των συναισθημάτων μας όπως διαμορφώνονται από τους πόθους και τις επιθυμίες μας, το πώς συνδεόμαστε με τους άλλους –οι δυο ακραίες μορφές είναι ο υποτελής ή ο σατράπης- και τον τρόπο που φροντίζουμε τον εαυτό μας. Το χρώμα που αντιπροσωπεύει το τρίτο τσάκρα είναι το κίτρινο και το άρωμα που το ενεργοποιεί είναι της λεβάντας, του δεντρολίβανου και του περγαμόντου.

Το τέταρτο τσάκρα βρίσκεται στην περιοχή της καρδιάς και σχετίζεται με το πνευμονογαστρικό νεύρο το θύμο αδένα και το πάνω μέρος της πλάτης. Σε εσωτερικό επίπεδο σχετίζεται με την παγκόσμια αγάπη και τη νότα Φα. Αντιστοιχεί στην ανώτερη διάνοια αλλά και στην κρίσιμη επιλογή ανάμεσα στο εγώ και στο εμείς. Η αρετή σ’ αυτό το κέντρο είναι η προσφορά υπηρεσίας και η συμπόνια και το σφάλμα η εκπόρνευση των ταλέντων και των αρετών. Η διάθεση για προσφορά που ξεπερνά τα στενά πλαίσια των κοντινών ανθρώπων ή του εαυτού πηγάζει από την ενέργεια αυτού του τσάκρα. Τα χρώματα που το αντιπροσωπεύουν είναι το πράσινο και το ροζ ενώ ενεργοποιείται από το άρωμα του ρόδου.

Το πέμπτο τσάκρα βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού και σχετίζεται με τη θέληση, τον θυρεοειδή αδένα και τη νότα Σολ. Σχετίζεται με τον τρόπο που εκφραζόμαστε λεκτικά και με τη δύναμη της θέλησής μας. Όταν υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις το αποτέλεσμα μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή των φωνητικών χορδών. Επίσης όταν δίνουμε το λόγο μας το τσάκρα αυτό ενεργοποιείται έντονα.Το μέταλλο της φωνής, το τραύλισμα, η φλυαρία, η ευχάριστη ομιλία ή οι χυδαίες εκφράσεις εκδηλώνουν την κατάσταση αυτού του τσάκρα. Ένας κόμπος στο λαιμό ή προβλήματα σ’ αυτή την περιοχή δείχνουν μπλοκάρισμα της ενέργειας του 5ου τσάκρα που αντιπροσωπεύεται από το μπλε χρώμα και ενεργοποιείται από το άρωμα του φασκόμηλου και του ευκαλύπτου.

Το έκτο τσάκρα βρίσκεται στο μέτωπο ανάμεσα στα φρύδια και συχνά το ονομάζουν Τρίτο Μάτι. Θεωρείται υπεύθυνο για την ανάπτυξη της ενόρασης, σχετίζεται με τη νότα Λα με την Θεία Αρμονία και το Κάλλος. Δίνει ενέργεια στην υπόφυση, στο αριστερό μάτι, τα αυτιά, τη μύτη και το νευρικό σύστημα. Το τσάκρα αυτό είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για τη διαίσθησή μας και για ένα είδος εσωτερικής γνώσης που πηγάζει από το βαθύτερο εαυτό μας. Δίνει ικανότητα για συγκεντρωμένη σκέψη, ανώτερες διανοητικές λειτουργίες και ενδιαφέρον για τη γνώση και τις φιλοσοφικές αλήθειες. Το χρώμα που το ενεργοποιεί είναι το λουλακί και το άρωμα του δυόσμου και του γιασεμιού.

Το έβδομο τσάκρα βρίσκεται στη κορυφή του κεφαλιού και σχετίζεται με το δεξί μάτι και την επίφυση. Η νότα που το χαρακτηρίζει είναι η Σι. Συνδέεται με την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας μέσω της πνευματικότητας. Όσο περισσότερο ανοιχτό είναι αυτό το τσάκρα τόσο διευρύνει την επικοινωνία με τον υπερβατικό κόσμο και δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ενότητας με τα πάντα. Το χρώμα που το ενεργοποιεί είναι το μοβ, το λευκό και το χρυσό και το άρωμα του λιβανιού.

Γιατί ανοίγουμε τα τσάκρα

Από την ώρα που γεννιόμαστε, ζούμε σε επικοινωνία με το περιβάλλον μας και αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του. Τα τσάκρα μας είναι εντελώς ανοιχτά και μας δίνουν ένα αίσθημα αρμονίας. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας φόβων, πόνων, απειλών, άγχους, το σώμα και το πνεύμα έχουν τάση να κλείνονται, να εσωτερικεύουν τα πάντα και να κόβουν τη σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα απομονώνουν το σώμα από το πνεύμα.

Ανοίγοντας τα τσάκρα επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αποκαταστήσουμε την ισορροπία, να σπάσουμε τα εμπόδια και να ξαναβρούμε το αίσθημα ευτυχίας και ηρεμίας που σχεδόν έχουμε ξεχάσει.


Δείτε ασκήσεις για να ανοίξουν τα τσάκρα, σεμινάρια Tai Chi από τον δάσκαλο Shao-Bin, πρωταθλητή Ευρώπης 2002. 
Το βίντεο γυρίστηκε το 2011 με τίτλο «Η φωνή της ενέργειας»:








ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου