Brexit: Η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ


Η Ευρώπη έπεσε για ύπνο το βράδυ της Πέμπτης ενωμένη και ξύπνησε ακρωτηριασμένη. Η Βρετανία σε ένα από τα σημαντικότερα δημοψηφίσματα στην ιστορία της Ευρώπης είπε ένα συντριπτικό “ναι” στην έξοδό της από την ΕΕ. Οι Βρετανοί ψήφισαν μαζικά στο δημοψήφισμα, με τη συμμετοχή, παρά την κακοκαιρία, να φθάνει στο 72.2%. Το ολονύχτιο θρίλερ που τελικά «έβγαλε» έξοδο.

Brexit επέλεξαν, τελικά, η πλειοψηφία των περισσότερων από 33 εκατομμύρια Βρετανών που προσήλθαν στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων υπέρ του Brexit τάχθηκαν 17.410.742 ή το 51,9% των ψηφισάντων ενώ υπέρ του Bremain τάχθηκαν 16.141.242 ή το 48,1% των ψηφισάντων.


Περιπου 17,4 εκατ. Βρετανοί κυρίως από Ουαλία και το συντριπτικό κομμάτι της Αγγλίας προτίμησαν έξοδο από την ΕΕ. Παραμονή στην ΕΕ επέλεξαν 16,1 Βρετανοί από Σκωτία, Β. Ιρλανδία και Λονδίνο.

Ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής της εκστρατείας του Leave, στις 6 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) πανηγύρισε για τη νίκη του Brexit, λέγοντας: «Αυτή την αυγή τολμούμε να ονειρευτούμε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, αυτό θα είναι μια νίκη για τους πραγματικούς ανθρώπους, για τους απλούς ανθρώπους, για τους αξιοπρεπείς ανθρώπους. Αγωνιστήκαμε ενάντια στις πολυεθνικές. Παλέψαμε ενάντια στο ψέμα και στην εξαπάτηση».

Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ψήφισαν Σκωτία και Λονδίνο και υπέρ του Brexit η Ουαλία και η Βόρεια Αγγλία. Εκτός του ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Οσμπορν για τους περισσότερους αναλυτές θεωρούνται ήδη παρελθόν, το Brexit ίσως προκαλέσει μια σειρά αποσχιστικών τάσεων, με τη Σκωτία και τη Β. Ιρλανδία, που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, να στέλνουν ήδη τα δικά τους μηνύματα ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι παραμένουν μέλη της ΕΕ.

Συνολικά ψήφισαν 33 εκατομμύρια Βρετανοί
Περιοχές
Remain: 119
Leave: 263
Ψήφοι 
Remain: 16,141,241 (48.11%)
Leave: 17,410,742 (51.89%)






ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου