Oι πιο παράξενες σημαίες του κόσμου

Η ιστορία όπως αποτυπώνεται σε σημαίες και σύμβολα. Ποιο κράτος έχει διπλή τριγωνική σημαία και ποιο έχει στη δική του ένα Καλάσνικοφ; Δείτε παρακάτω τις πιο παράξενες σημαίες του κόσμου και την ιστορία πίσω από κάθε σύμβολο.


ΚΕΝΥΑ

Η σημαία της προέρχεται από την αντίστοιχη του κινήματος για την ανεξαρτησία πριν από το 1963 και τα χρώματά της (μαύρο, κόκκινο, πράσινο) συμβολίζουν τους ανθρώπους της χώρας, το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία και το χρώμα της φύσης αντίστοιχα. Στο κέντρο έχει την παραδοσιακή ασπίδα και τα δόρατα της τοπικής φυλής των Μασάι.


ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Η περίτεχνη αυτή σημαία καθιερώθηκε το 1972, όταν η χώρα υιοθέτησε το σημερινό της όνομα αφήνοντας το Κεϋλάνη. Προσπαθεί να συμπεριλάβει και να ικανοποιήσει τους πάντες έχοντας το λιοντάρι με το σπαθί (συμβολίζει την εθνότητα των Sinhalese, την πολυπληθέστερη στη χώρα), τέσσερα φύλλα συκιάς στις γωνίες (βουδιστικά σύμβολα), πορτοκαλί για την εθνότητα των Ταμίλ και πράσινο τους μουσουλμάνους. 


ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Έχει εθνικά χρώματα της χώρας -πράσινο και κίτρινο- τα οποία διατηρήθηκαν από την προηγούμενη, αυτοκρατορική σημαία. Τα 27 αστέρια στον μπλε κύκλο απεικονίζουν τον ουρανό πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις 15 Νοεμβρίου 1889, την ημέρα που ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία. Στο κέντρο αναγράφεται το μότο της χώρας: «Τάξη και Πρόοδος».

ΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝ


Άλλοι λένε ότι προέρχεται από το αρχαιοελληνικό τρισκέλιον, άλλοι από παραδοσιακό κέλτικο σύμβολο. Γεγονός είναι πως η σημαία του ημιαυτόνομου κράτους έχει τρία πόδια ιπποτών (πόσων ιπποτών κανείς δεν ξέρει) που φορούν πανοπλία και σπιρούνια. Καθιερώθηκε το 1931.


ΝΕΠΑΛ

Η μοναδική εθνική σημαία στον κόσμο που δεν έχει ορθές γωνίες, αλλά δύο τρίγωνα, συμβολίζει με αυτά τις βουνοκορφές των Ιμαλαΐων. Ο ήλιος και το φεγγάρι συμβολίζουν την αιωνιότητα, ότι το κράτος του Νεπάλ θα διαρκέσει όσο τα ουράνια σώματα θα βρίσκονται στο στερέωμα.

ΜΠΟΥΤΑΝ

Ο δράκος είναι ο Druk, μυθικό πλάσμα της βουδιστικής τοπικής παράδοσης και στα χέρια του δεν έχει μπάλες, αλλά στρογγυλές πολύτιμες πέτρες που συμβολίζουν τον πλούτο της χώρας και την ευημερία των πολιτών του. Υιοθετήθηκε το 1969.

ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
Τι ζητά ένα Καλάσνικοφ με ξιφολόγχη στη σημαία μιας χώρας; Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 1983, το μαρξιστικό ένοπλο κίνημα που αγωνιζόταν ενάντια στην πορτογαλική εξουσία έβαλε στη σημαία τόσο το αστέρι της ιδεολογίας του όσο και το όπλο που τους έφερε στη νίκη. Άλλοι βάζουν σπαθιά και ασπίδες.

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Το παγωμένο νησί ανήκε στη Δανία από το 1814, έγινε αυτόνομο το 1979 και αυτοδιοικούμενο το 2009. Η σημαία υιοθετήθηκε το 1985 μετά από δώδεκα χρόνια προσπαθειών και διαβουλεύσεων. Οι περισσότερες προτάσεις περιελάμβαναν παραλλαγές του σκανδιναβικού σταυρού (όπως σε Σουηδία, Δανία και Νορβηγία), αλλά τελικά προτιμήθηκε εκείνη που συμβόλιζε τον κόκκινο ήλιο που ανατέλλει μέσα από το λευκό τοπίο. Στα χρώματα της δανικής, πάντα.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Πάρτε μια σημαία της Γερμανίας. Ανακατέψτε τα χρώματά της. Διπλασιάστε την και βάλτε στο κέντρο έναν πελαργό με μια κορώνα στο κεφάλι. Έχετε τη σημαία της Ουγκάντας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Η φαινομενικά απλή αυτή σημαία (που θυμίζει εκείνες της Πολωνίας, του Μονακό και της Σιγκαπούρης και είναι ολόιδια με εκείνη του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης) έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Δημιουργήθηκε το 1945 όταν οι Ινδονήσιοι ξήλωναν όλα τα ολλανδικά αποικιοκρατικά σύμβολα. Ο θρύλος λέει πως από την ολλανδική σημαία ξήλωσαν απλώς το μπλε χρώμα και κράτησαν τα άλλα δύο.


Διαβάστε επίσης:
Εθνικές σημαίες και οι άγνωστοι συμβολισμοί τους
Η διεθνής σημαία της Γης
Liberland: Η νέα μικρότερη χώρα του κόσμου






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου