Μοναδικό έγχρωμο βίντεο ντοκουμέντο από την κηδεία του Στάλιν για πρώτη φορά στο φως

Ο θάνατος του Σοβιετικού ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης. Μέχρι στιγμής κάθε εικόνα που σώζεται από την κηδεία του είχε δοθεί από επίσημες κρατικές πηγές.

Για πρώτη φορά όμως, μετά από 64 χρόνια, ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο και μάλιστα έγχρωμο το οποίο κατέγραψε ο αμερικανός Μάρτιν Μάνοφ που λίγο αργότερα απελάθηκε με κατηγορίες για κατασκοπεία από τη χώρα.

Μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν, ανακοινώθηκε τετραήμερο πένθος, ενώ η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.  Εκατομμύρια Σοβιετικών έσπευσαν για να πουν το «τελευταίο αντίο» στον ηγέτη της ΕΣΣΔ. Η κηδεία προγραμματίστηκε για τις 9 του Μάρτη του 1953. Εκείνη την περίοδο η πρεσβεία των ΗΠΑ βρισκόταν σε ένα κτίριο με τέλεια θέα στους τείχους του Κρεμλίνου λίγα μέτρα μακριά.

Το υλικό που καταγράφηκε, δείχνει τους χιλιάδες στρατιώτες που συνοδεύουν το φέρετρο. Σε κανέναν πολίτη δεν επετράπη η είσοδος στην Κόκκινη Πλατεία, παρά μόνο όταν το φέρετρο είχε πια φτάσει στο Μαυσωλείο και είχε τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνο του Λένιν.


Δείτε το βίντεο:
ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου