Χθες το πρωΐ εκτοξεύθηκε ένας μικρός πύραυλος, ο οποίος μεταφέρει τον τελευταίο επιστημονικό δορυφόρο της NASA, προκειμένου να καταγράψει τις κινήσεις του διαστήματος και των ουράνιων σωμάτων.
Το πυρηνικό φασματοσκοπικό τηλεσκόπιο Array (Nuclear Spectroscopic Telescope Array – NuSTAR) θα είναι το πρώτο τηλεσκόπιο αφιερωμένο στην παρατήρηση ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας. Θα σαρώσει τους ουρανούς ψάχνοντας για ενεργειακά γεγονότα και εστιάζοντας ιδιαίτερα στις μαύρες τρύπες και τη διανομή τους στο σύμπαν.
Επειδή οι υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ, μπορούν να διαπεράσουν το αέριο και τη σκόνη που κρύβουν συνήθως τον ορίζοντα μιας μαύρης τρύπας, το NuStar θα παρέχει την πρώτη λεπτομερή εικόνα αυτών των εξωτικών αντικειμένων.
Το NuStar θα επιτρέψει στους αστρονόμους να παρατηρήσουν τις άγνωστες μέχρι σήμερα, περιοχές στο κέντρο μίας μαύρης τρύπας και να καταλάβουν πώς συμβαίνουν οι περίεργες διαδικασίες που παρατηρούνται.
Παρόλο που παλιά πίστευαν οτι είναι σπάνιο φαινόμενο, οι μαύρες τρύπες έχουν βρεθεί στο κέντρο της σχεδόν κάθε γαλαξία του σύμπαντος συμπεριλαμβανομέου και του δικού μας.
Όταν ένα υλικό πέφτει σε μια μαύρη τρύπα, θερμαίνεται, ακτινοβολεί ενέργεια, και μερικές φορές εμφανίζει τεράστιους πίδακες αερίων και σκόνης.
Οι προηγούμενες απόπειρες της NASA να εξερευνήσει τις μαύρες τρύπες, είχαν ως αποτέλεσμα θολές εικόνες και συγκεχυμένες πληροφορίες, όμως με την αποστολή αυτή, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να έχουν μία καλύτερη άποψη και να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα μυστηριώδη αυτά φαινόμενα«
«Θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε την εξαιρετική φυσική που συμβαίνει κοντά στις μαύρες τρύπες, όπου ο χωροχρόνος διαστρεβλώνεται και σωματίδια κινούνται με την ταχύτητα του φωτός», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις 11 Ιουνίου η αστρονόμος Φιόνα Χάρισον από το Καλτετς, μία απο τους κύριους ερευνητές της αποστολής.
Το NuStar θα εξετάσει επίσης κι άλλα ακραία φαινόμενα, όπως η έκρηξη σουπερνόβα, που συμβαίνει όταν ένα τεράστιο άστρο πεθαίνει και προκαλεί μια δραματική έκρηξη που σκορπίζει τα στοιχεία του σε ολόκληρο τον γαλαξία.
Έχουν προηγηθεί ήδη άλλα εννιά εξερευνητικά προγράμματα, από τα οποία είναι οι εκπληκτικές φωτογραφίες που ακολουθούν.
1.Μαύρη τρύπα
Φωτογραφία μάυρης τρύπας, στο κέντρο του Γαλαξία μας, κρυμμένη μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης και αεριων μαζών
2.Ήλιος
Αποστολή του 1992 για τη μελέτη των ηλιακών σωματιδίων
3.Βόρειο Σέλας
Εντυπωσιακή διαστημική καταγραφή του γνωστού φαινομένου των Πόλων
4.Ήλιος
Μελέτη των τρισδιάστατων μαγνητικών δομών που προκύπτουν από την επιφάνεια του ηλιακούστρώματος
5.Κηφέας
Αποστολή για την απεικόνιση των διαστρικών νεφών, όπως αυτό το σκοτεινό σφαιρίδιο στον αστερισμό του Κηφέα
6.Ήλιος
Καταγραφή ηλιακής έκλαμψης με τη χρήση ακτίνων Χ και ακτίνων Γ
7.Αστερόσκονη
Ουράνιο Σώμα οργώνει τα βάθη του διαστήματος ταξιδεύοντας με 204.000 μίλια/ώρα, σκορπίζοντας γύρω του τη δική του ατμόσφαιρα, σχηματίζοντας ένα σύννεφο «σκόνης»
8.Ήλιος
ΜΕ την αποστολή του 2008, η ΝASA, επιχείρησε να μελετήσει το πώς ο ηλιακός άνεμος (μια ροή απο φορτισμένα σωματιδια που προέρχονται από τον ήλιο) αλληλεπιδρά με το περιβάλλον αέριο και τη σκόνη στο γαλαξία μας.
9. Ήλιος
Ένα διαχρονικό πρόβλημα στον τομέα της ηλιακής αστροφυσικής είναι το γιατί το «στέμμα» του Ήλιου είναι εκατομμύρια βαθμούς, ενώ η επιφάνεια του ήλιου είναι απλώς χιλιάδες βαθμούς. Το στρώμα μεταξύ της επιφάνειας και στέμμα, που είναι γνωστή ως η χρωμόσφαιρα, είναι δύσκολο να απεικονιστεί άμεσα, αλλά η αποστολή IRIS που αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβρη θα προσπαθήσει να αποδώσει μία καλύτερη εικόνα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου