Σπάνιο βίντεο από συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου κατά του νέφους στην πλατεία Κοραή το 1987


Τι δεκαετία του 1980 η Αθήνα είχε πνιγεί από τη ρύπανση που προκαλούσαν τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια και στην καθημερινότητα των πολιτών μπήκε η λέξη «νέφος». Ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα, που απασχολούσε την κοινωνία, καθώς συχνά η ατμόσφαιρα στην πόλη γινόταν αποπνικτική και θολή. Για την αντιμετώπιση του νέφους, λαμβάνονταν συχνά έκτακτα μέτρα, ενώ το περίφημο ΠΕΡΠΑ (υπηρεσία του υπ. Περιβάλλοντος) εξέδιδε καθημερινά ανακοινώσεις με τις μετρήσεις της ατμοσφαιτικής ρύπανσης.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, αλλά και πολιτικές παρατάξεις ανέδειξαν το πρόβλημα της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο και συχνά έκαναν εκδηλώσεις για να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία ζητώντας την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μία από αυτές ήταν και η συναυλία του νέφους, που διοργανώθηκε από το αριστερό κόμμα Ε.ΑΡ, τον Ιούνιο του 1987, στην πλατεία Κοραή.

Τη συναυλία άνοιξε ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς, ο οποίος είπε: «το νέφος είναι πια η ερωμένη μας αν δεν το έχετε αντιληφθεί. Μαζί με τη θάλασσα, τον ήλιο, την Ακρόπολη, το σουβλάκι, τώρα και το νέφος. Πάει πακέτο. Είναι πλέον Ελλάδα» Μετά την πρόζα του ηθοποιού, ξεκίνησε η ροκ συναυλία. Ο σταρ της βραδιάς ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος, που είχε την πιο έντονη και δυναμική παρουσία στη ροκ σκηνή της Αθήνας. Το βίντεο, αν και τραβήχτηκε από ερασιτέχνη, αποτελεί σπάνιο ντοκουμέντο, καθώς δεν σώζονται πολλές εικόνες από εκείνη την εποχή που να αποτυπώνουν την υπέροχη σκηνική παρουσία του Σιδηρόπουλου και των «Απροσάρμοστων».


Δείτε τη συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου στην πλατεία Κοραή το 1987:








ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου