Derby della Lanterna: Όταν η Γένοβα χωρίζεται στα δύο!


Derby della Lanterna το ντέρμπι της Γένοβας, Τζένοα εναντιον Σαμπντόρια! Μπορεί να μην είναι το πιο εμπορικό, αλλά σίγουρα είναι το πιο ποδοσφαιρικό ντέρμπι της Ιταλίας! 

Ένα ντέρμπι που διεξάγεται στο πιο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Σέριε Α, το Λουΐτζι Φεράρις, το οποίο είναι χτισμένο με βάση τα παραδοσιακά αγγλικά πρότυπα. Ένα Λουΐτζι Φεράρις που τη μέρα του ντέρμπι χωρίζεται στα δύο, φορά τα γιορτινά του και γίνεται φαντασμαγορικό από το χρώμα που του δίνουν οι δύο αντίπαλες κερκίδες! Όποιος δεν έχει παρακολουθήσει το συγκεκριμένο ντέρμπι, πολύ απλά δεν ξέρει τι χάνει!

Το όνομα


Το ντέρμπι ανάμεσα στις συμπολίτισσες Τζένοα και Σαμπντόρια, είναι γνωστό ως «Ντέρμπι ντελα Λαντέρνα» και πήρε το όνομά του από τον «Τόρε ντελα Λαντέρνα», δηλαδή από τον φάρο στο λιμάνι της πόλης. Μιας και οι δύο ομάδες δεν βρίσκονται στην κορυφή του πρωταθλήματος, το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι και αυτό που καθορίζει την πρωτοκαθεδρία της πόλης!

Η αντιπαλότητα


Σε αντίθεση με πολλά άλλα ιταλικά ντέρμπι δεν υπάρχει ουσιαστικό πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο στη διαμάχη των φιλάθλων των δύο ομάδων (αν και οι δύο κλίνουν προς τα αριστερά). Η αντιπαλότητά τους είναι καθαρά ποδοσφαιρική: Τζένοα εναντίον Σαμπντόρια και Σαμπντόρια εναντίον Τζένοα! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η αντιπαλότητα είναι χαλαρή. Αντίθετα υπάρχει απίστευτα μεγάλη έχθρα ανάμεσα στις δύο τιφοζερίες, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε ντέρμπι!

Οι οπαδοί τις Τζένοα καταλαμβάνουν την Gradinata Nord, ενώ η θύρα των οπαδών της Σαμπντόρια βρίσκεται απέναντι, στην Gradinata Sud. Σε κάθε ντέρμπι γίνεται μάχη τόσο για το ποια κερκίδα θα επικρατήσει ηχητικά, όσο και για το ποια θα είναι αυτή που θα εντυπωσιάσει περισσότερο με την «κορεό» της!

Η (προ)ιστορία


Η Τζένοα, έχει να καυχιέται για το γεγονός ότι είναι η πιο γηραιά ομάδα στο ιταλικό ποδόσφαιρο (ιδρύθηκε το 1893) και για τα 9 της πρωταθλήματα. Από την άλλη, η σαφώς νεώτερη Σαμπντόρια (ιδρύθηκε το 1946 από συνένωση των Αντρέα Ντόρια και Σαμπιερνταρενέζε) έχει να καυχιέται για την ομάδαρα του Μπόσκοφ που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1990 και το Σκουντέτο του 1991!

Το πρώτο επίσημο ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες διεξήχθη στις 3 Νοεμβρίου του 1946 και βρήκε νικήτρια τη Σαμπντόρια με 3-0! Έκτοτε μέχρι και τη σεζόν 2014-15 έχουν γίνει 92 συνολικά επίσημα παιχνίδια από τα οποία 35 έληξαν ισόπαλα, 34 κέρδισαν οι «μπλουτσερκιάτι» της Σαμπντόρια και 23 οι «γκριφόνι» της Τζένοα.



Απολαύστε βίντεο από το Derby della Lanterna:

- Γηπεδούχος η Τζένοα


- Γηπεδούχος η Σαμπντόρια







ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου