Το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ


Mε αφορμή την συμπλήρωση 148 χρόνων από την έκδοση του Κεφαλαίου του Καρλ Μαρξ στις 1η Οκτωβρίου του 1867, θέτουμε στην υπηρεσία της καλύτερης και πιο διασκεδαστικής κατανόησής του δύο έξυπνα βίντεο, που επιχειρούν με έναν διαφορετικό τρόπο να εξηγήσουν τη θεωρία του γερμανού φιλόσοφου και θεμελιωτή του κομμουνισμού, σε λίγα λεπτά.

Στο ένα βίντεο από τα παρακάτω προστρέχει στη βοήθεια του Μαρξ ο γνωστός video game ήρωας και ο ξεχωριστός του κόσμος: ο Super Mario… «Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα όμως είναι να τον αλλάξουν», έγραφε ο Καρλ Μαρξ το 1845 στη αρκετά γνωστή 11η θέση για τον Φόυερμπαχ…

Το Κεφάλαιο του Κ. Μαρξ ξεκίνησε να γράφεται με τη φιλοδοξία να αποτελείται από τέσσερις τόμους. Ο Μαρξ δεν κατάφερε να δει ολοκληρωμένο και τελειωμένο το έργο του. Πρόλαβε να εκδώσει τον πρώτο τόμο και οι υπόλοιποι δύο εκδόθηκαν με επιμέλεια του Ενγκελς. Ο τέταρτος εκδόθηκε μετά το θάνατο του Ενγκελς με τον τίτλο Θεωρίες για την υπεραξία.

Σκοπός του έργου ήταν να μελετήσει σε όλη την έκταση και βάθος, στην ιστορική τους εξέλιξη όλες τις σχέσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας, να μελετήσει τα φαινόμενα που εξελίσσονταν στην οικονομική βάση της κοινωνίας. Στο «Κεφάλαιο» αναπτύσσονται η θεωρία της υπεραξίας, η εμφάνιση και ανάπτυξη της μετοχικής εταιρείας που αποτέλεσε προσαρμογή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στο κοινωνικό χαρακτήρα της, χωρίς να ανατρέπει την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Στα παρακάτω λινκς επίσης οι τρεις τόμοι απο το Κεφαλαίο του Μαρξ σε ηλεκτρονική μορφή (pdf)! 
Το Κεφαλαίου του Καρλ Μαρξ:     ΤΟΜΟΣ 1   -   ΤΟΜΟΣ 2  -   ΤΟΜΟΣ 3


 Το κεφάλαιο του Μάρξ σε 5 λεπτά
 

What is Marxism? (Karl Marx + Super Mario Bros.)





ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου