Μηχανή του Χρόνου: Οι γυναίκες της Αντίστασης

Τη ζωή και την ιστορία της Λέλας Καραγιάννη και της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, των γυναικών που κατά τη διάρκεια της γερμανικής Kατοχής συμμετείχαν ενεργά στην Αντίσταση, μας παρουσίασε η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο COSMOTE HISTORY HD.

Στο επεισόδιο «ξετυλίγεται» η ζωή της Λέλας Καραγιάννη, η οποία δημιούργησε την αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα», από το όνομα της ηρωίδας προγιαγιάς της. Η Καραγιάννη, η οποία ήταν μητέρα επτά παιδιών, επιδόθηκε σε φυγαδεύσεις, κυρίως Βρετανών συμμάχων, κατασκοπεία, ακόμα και σαμποτάζ σε γερμανικές αποθήκες.

Η Λέλα Καραγιάννη δημιούργησε την αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα», από το όνομα της ηρωίδας προγιαγιάς της. Επιδόθηκε σε φυγαδεύσεις, κυρίως Βρετανών συμμάχων, κατασκοπεία, ακόμα και σαμποτάζ σε γερμανικές αποθήκες. Στις μυστικές δράσεις συμμετείχαν και τα παιδιά, αλλά και ορισμένοι Γερμανοί αντιναζί και Ιταλοί αντιφασίστες που μύησε στον αγώνα κατά του Άξονα. Η Καραγιάννη συνελήφθη δύο φορές. Στο τέλος προδόθηκε και οδηγήθηκε για ανάκριση και βασανιστήρια στη Μέρλιν . Στη συνέχεια φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου. Η εκπομπή έκανε αυτοψία στις πτέρυγες του θανάτου και παρουσιάζει το δραματικό 24ωρο των μελλοθάνατων στο ιστορικό «Μπλοκ 15».

Στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου η Καραγιάννη συναντήθηκε με την Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Οι δύο γυναίκες ανέπτυξαν σχέση μάνας και κόρης. Η Ηρώ ήταν μόλις 17 ετών και η Καραγιάννη 46, μητέρα επτά παιδιών. Η νεαρή μαθήτρια που καταγόταν από εύπορη οικογένεια, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και συνελήφθη δύο φορές, όπως η Καραγιάννη. Καμία από τις δύο δεν λύγισε στα βασανιστήρια. Και οι δύο στήθηκαν στο απόσπασμα και μάλιστα με διαφορά τριών ημερών και περίπου έναν μήνα πριν από την απελευθέρωση. Η εκπομπή φωτίζει τις ιστορίες των δύο γυναικών οι οποίες δεν ήταν οι μόνες που αγωνίστηκαν κατά των κατακτητών.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Περικλής Καπετανόπουλος, ιστορικός-δημοσιογράφος, Τίτος Αθανασιάδης- δημοσιογράφος, Γιάννης Γιαννάκενας- μέλος ΔΣ συνδέσμου Λέλας Καραγιάννη, Μενέλαος Χαραλαμπίδης- Δρ. Ιστορίας, Ελίνα Μαστέλλου Γιαννάκενα- επιμελήτρια βιβλίου Λέλας Καραγιάννη, Νίκος Γιαννόπουλος- ιστορικός, Κώστας Γαβριλάκης- Γ.Γ ΠΕΑΕΑ Καισαριανής και η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη που ενσάρκωσε και τις δύο ηρωίδες.


Δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ της Μηχανής του Χρόνου, Οι γυναίκες της Αντίστασης:

Α' ΜΕΡΟΣ:


B' ΜΕΡΟΣ:ΠΗΓΗ1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas13

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου