Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου και τα σενάρια σύγκρουσής με το δικό μας γαλαξία

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς το «Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου», ένας δορυφορικός γαλαξίας που ζυγίζει όσο 250 δισεκατομμύρια ήλιοι, διπλάσιο από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα, έρχεται καταπάνω στον δικό μας γαλαξία και η σύγκρουση φαίνεται αναπόφευκτη σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα. Η πρόβλεψη άλλαξε καθώς οι επιστήμονες περίμεναν αυτή τη σύγκρουση εκατομμύρια χρόνια αργότερα. Ένα ακόμη σενάριο καταστροφολογίας ή ένα πραγματικό γεγονός που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα;

Σε έρευνά τους, αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου Durham της βορειοανατολικής Αγγλίας προβλέπουν ότι «το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου» μπορεί να πέσει πάνω στο γαλαξία μας και μολονότι η σύγκρουση δεν θα επηρεάσει άμεσα το ηλιακό μας σύστημα, θα πυροδοτήσει μια δευτερογενή αλυσίδα γεγονότων, εκτοπίζοντας άλλα άστρα από τη θέση τους κι αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εισέλθουν σε νέα βαρυτικά πεδία, που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τροχιά πλανητών.

Η τεράστια σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη γαλαξιακή μας γειτονιά και ενδεχομένως να «αφυπνίσει» τη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας που είναι σε λήθαργο και ίσως διογκωθεί έως και δέκα φορές «καταπίνοντας» τα αέρια που την περιβάλλουν. Σε μια τέτοια περίπτωση η μαύρη τρύπα θα εκπέμψει ακτινοβολία υψηλής ενέργειας στο διάστημα γύρω της. Αυτά τα κοσμικά «πυροτεχνήματα» δεν αναμένεται να πλήξουν τη Γη, αλλά μπορεί η σύγκρουση αυτή να εκσφενδονίσει μακριά το ηλιακό μας σύστημα. Η Γη μετά την σύγκρουση θα βρίσκεται εκτός γαλαξία και δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει έμβια ζωή καθώς θα είναι αφιλόξενο περιβάλλον χωρίς την ατμόσφαιρα και τον ήλιο μας. 

Το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (συντομογραφία LMC) είναι ένας γαλαξίας, δορυφόρος του δικού μας Γαλαξία,από τη Γη περίπου 164.000 ως 168.000 έτη φωτός και το μήκος του είναι περίπου 20.000 έτη φωτός περίπου 10 φορές μικρότερος του δικού μας Γαλαξία και περιέχει περί τα 10 δισεκατομμύρια αστέρες. Ο τέταρτος σε διαστάσεις γαλαξίας από τους σαράντα και πλέον της Τοπικής Ομάδας και είναι ορατός με γυμνό μάτι από το νότιο ημισφαίριο της Γης και τους τροπικούς, αλλά όχι από την Ελλάδα ή την Ευρώπη.Το βόρειο μισό του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου ανήκει στον αστερισμό Δοράς, ενώ το νότιο στον αστερισμό Τράπεζα..

«Μολονότι δύο δισεκατομμύρια χρόνια είναι ένα υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα για τους ανθρώπους, είναι πολύ σύντομος χρόνος σε κοσμική κλίμακα. Η καταστροφή του Μεγάλου Μαγγελανικού Νέφους, καθώς θα καταβροχθιστεί από το δικό μας γαλαξία, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο δικό μας γαλαξία, θα ξυπνήσει τη μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του και θα μετατρέψει τον γαλαξία μας σε ενεργό γαλαξιακό πυρήνα ή κβάζαρ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάριους Καούτουν.

«Όλος ο γαλαξίας μας θα ταρακουνηθεί και όλο το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να πεταχτεί στο εξώτερο διάστημα. Αν αυτό συμβεί, δεν βλέπω πώς οι απόγονοί μας, αν υπάρχουν, θα μπορέσουν να το αντέξουν», ανέφερε ο Κάρλος Φρανκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του Ντάραμ.






Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου