Οι καλύτερες τροφές για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα


Η καθημερινοτητα είναι δύσκολη και πολλές φόρες το ανοσοποιητικό μας σύστημα είτε από κούραση, άγχος, κακή διατροφή και ρύπους, επιβαρύνεται και δεν λειτουργεί σωστά. Τρώγοντας σωστά θωρακίζουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις ιώσεις που μας απειλούν. Ποιες είναι όμως οι τροφές που δυναμώνουν την άμυνά μας; Ακολουθούν παρακάτω οι καλύτερες τροφές που θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να παραμείνετε υγιείς είναι να υιοθετήσετε συνήθειες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Για να γίνει αυτό πρέπει να κοιμάστε καλά, να διαχειρίζεστε το άγχος, να είστε ενεργοί, να πλένετε τα χέρια σας σωστά και να τρώτε καλά. Κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα όπως ειναι γνωστό δεν μπορεί να θεραπεύσει ή ακόμα και να σας αποτρέψει από το να κολλήσουμε έναν ιό, μερικά τρόφιμα όμως έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσίας. 

Εσπεριδοειδή και κόκκινες πιπεριές:
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για το ρόλο της στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ η βιταμίνη C δεν μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια, έχει μελετηθεί πως βοηθάει άτομα με αναπνευστικές λοιμώξεις. Δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι εν μέρει αιτία ή συνέπεια, αλλά η έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει έναν στόχο κατανάλωσης περίπου 200 mg ημερησίως για την πρόληψη των λοιμώξεων. Ένα μεσαίο πορτοκάλι παρέχει 70 mg, ένα γκρέιπφρουτ περιέχει σχεδόν 90 mg, και μια κόκκινη πιπεριά 150 mg.

Ηλιόσποροι και αμύγδαλα:
Εκτός από τη βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανοσία. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη ενισχύει τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να υποστηρίξει την ικανότητα του οργανισμού να αποτρέψει τα εισβάλλοντα βακτηρίδια και ιούς. Ένα τέταρτο φλιτζάνι ηλιόσπορων παρέχει περίπου το ήμισυ του καθημερινού συνιστώμενου στόχου για τη βιταμίνη Ε. Το ίδιο μέγεθος αμυγδάλων παρέχει το 45% του καθημερινού στόχου.

Γλυκοπατάτες και καρότα:
Αυτά τα λαχανικά είναι κορυφαίες πηγές βήτα καροτίνης, πρόδρομο της βιταμίνης Α. Αυτή η θρεπτική ουσία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τα βακτηρίδια και τους ιούς.

Καρύδια Βραζιλίας και σαρδέλες:
Το σελήνιο που περιέχεται στις συγκεκριμένες τροφές είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι δρα σαν σωματοφύλακας για να εμποδίσει τα κύτταρα να προσβληθούν με τρόπους που βλάπτουν το DNA.

Ψητά φασόλια και σπόροι κολοκύθας:
Ο ψευδάργυρος επηρεάζει πολλαπλές πλευρές του ανοσοποιητικού συστήματος. Η παραγωγή ορισμένων ανοσοκυττάρων περιορίζεται όταν η πρόσληψη ψευδαργύρου είναι χαμηλή και ο επαρκής ψευδάργυρος είναι καθοριστικός για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα φλιτζάνι φασόλια παρέχει πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τον ψευδάργυρο και ¼ φλιτζάνι σπόρουι κολοκύθας παρέχουν το 20%.

Κουρκουμίνη:
Η κουρκουμίνη, που είναι υπεύθυνη για το ζωηρό χρώμα του κουρκουμά, είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων και ενισχύει τις αποκρίσεις των αντισωμάτων.

Αποξηραμένα κεράσια:
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στα αποξηραμένα κεράσια είναι συνδεδεμένη με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου συμπτωμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Τα κεράσια βοηθάνε επίσης να κοιμόμαστε καλά, λόγω της φυσικής τους περιεκτικότητας σε μελατονίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κοιμηθούν, είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο εύκολα από τον ιό.

Μανιτάρια:
Τα μανιτάρια είναι εξίσου αποτελεσματικά, αυξάνουν την παραγωγή λευκοκυττάρων στο αίμα, κύτταρα υπεύθυνα για την εξουδετέρωση λοιμώξεων και η δράση τους είναι ταχύτατη.

Καρύδια:
Εκτός από το ότι είναι ένα από τα κορυφαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, τα καρύδια περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Ε και Β6, του χαλκού και του φυλλικού οξέος. Τα καρύδια επίσης βοηθάνε στη μείωση του στρες και του άγχους, ενισχύωντας έτσι το ανοσοποιητικό.

Χυμός ροδιού:
Ο χυμός ροδιού βοηθάει την ανοσία μέσω της αντιμικροβιακής και αντιφλεγμονώδης δραστηριότητας. Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στον χυμό ροδιού έχουν επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τους ιούς και μειώνουν τα συμπτώματα κρυολογήματος κατά 40%.

Πράσινα λαχανικά:
Τα πράσινα λαχανικά παρέχουν αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά, καθώς και βασικά θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθάνε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C και του φυλλικού οξέος. Παρέχουν επίσης βιοδραστικές ενώσεις που απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα που βελτιστοποιεί την ανοσία στο έντερο.Το λάχανο που αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Ε αυξάνει την παραγωγή β λευκοκυττάρων στο αίμα καταστρέφοντας ιούς και βακτήρια.





Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου