Μακρόνησος: Αφιέρωμα στο Νταχάου της Μεσογείου


Το 902.gr δημιούργησε ένα υπέροχο βίντεο-αφιέρωμα στο μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, με αφορμή την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στο νησί.

Η Μακρόνησος είναι ένας τόπος που έχει ταυτιστεί περισσότερο από κάθε άλλον με τη βαρβαρότητα του αστικού κράτους, αλλά και ένας τόπος που συμβολίζει το ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα. «Δεν το πιστεύαμε ποτές νάναι τόσο σκληροί οι ανθρώποι. Δεν το πιστεύαμε ποτές νάχει τόση αντοχή η καρδιά μας», έγραψε από το ξερονήσι ο Γιάννης Ρίτσος, αποτυπώνοντας τόσο εύστοχα αυτά που έγιναν στο Νταχάου της Μεσογείου.

Οι αγωνιστές της Μακρονήσου, που επέστρεψαν στο κολαστήριο με αφορμή την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, μίλησαν στην κάμερα του 902.gr. Ο Μακρονησιώτης αγωνιστής, Λάζαρος Κυρίτσης, που ήταν στο Α´ ΕΤΟ, μας μίλησε για τη μεγάλη σφαγή που έγινε εκεί στις 29 Φλεβάρη και την 1η Μάρτη 1948, όταν δολοφονήθηκαν 350 στρατιώτες και πετάχτηκαν στο βυθό του Αιγαίου. 

Ο Σωτήρης Βουγιουκλάκης περιγράφοντας τη βαρβαρότητα που εζησαν, είπε στη κάμερα του 902.gr πως οι μισοπεθαμένοι κρατούμενοι άκουγαν τους βασανιστές τους να λένε: «Το παλιοκομμούνι δεν ξεψυχάει». Μίλησαν επίσης η Μαρία Αποστολάκου η οποία βρέθηκε στη Μακρόνησο μωρό μαζί με την εξόριστη μητέρα της, καθώς και ο Θανάσης Παπαλελούδης που έκανε τη θητεία του στη Μακρόνησο ως οπλίτης.


Δείτε το βίντεο του 902.gr:









Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου