NASA: Ακούστε τον ήχο του Γανυμήδη όπως τον κατέγραψε το Juno


Η NASA η διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ακόμα ένα συγκλονιστικό βίντεο, δίνοντας μας αυτή τη φορα τη δυνατότητα να ακούσουμε πως είναι ήχος του Γανυμήδη. Ακούστε στο παρακάτω βίντεο τον απόκοσμο αυτό ήχο, όπως κατέγραψε το Juno της NASA από τον μεγαλύτερο δορυφόρο του ηλιακού συστήματος.

Ο Γανυμήδης είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος στο Ηλιακό σύστημα ενώ είναι και ο μόνος δορυφόρος από όσο γνωρίζουμε που μέχρι σήμερα παράγει εσωτερικά το δικό του μαγνητικό πεδίο. Τον Ιούνιο του 2021 το σκάφος της NASA ''Juno'' πραγματοποίησε ένα κοντινό πέρασμα από τον Γανυμήδη και χρησιμοποιώντας το όργανο Waves, κατέγραψε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται από τη μαγνητόσφαιρα του δορυφόρου.

Η NASA μετέτρεψε αυτές τις εκπομπές σε ήχο προσφέροντάς μας μία απόκοσμη και εντυπωσιακή σύνθεση υψηλών συχνοτήτων. Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα οι συχνότητες αλλάζουν καθώς το Juno μετακινείται από μία περιοχή της μαγνητόσφαιρας του Γανυμήδη σε άλλη περνώντας από την πλευρά της νύχτας στην πλευρά της ημέρας, με τις συχνότητες να κυμαίνονται από 10 έως 50 kHz. Η καταγραφή έγινε κατά τη διάρκεια του 34ου περάσματος του Juno από τον Δία και το σκάφος βρισκόταν σε απόσταση 1.038 χιλιομέτρων από τον Γανυμήδη ενώ ταξίδευε με ταχύτητα 67.000 χλμ/ώρα.

''Το soundtrack σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι μαζί με το Juno καθώς περνάει από τον Γανυμήδη για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Αν ακούσεις προσεκτικά, θα εντοπίσεις τις αλλαγές σε υψηλότερες συχνότητες περίπου στα μέσα της καταγραφής, που αντιπροσωπεύουν μία διαφορετική περιοχή στη μαγνητόσφαιρα του Γανυμήδη.'' ειπε ο Scott Bolton ο Φυσικός του Southwest Research Institute.


Ακούστε τον ήχο του Γανυμήδη όπως τον κατέγραψε το Juno:






Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου