Canto General: Το πάντρεμα της μεγαλειώδους ποίησης του Pablo Neruda με τη μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη

Το θρυλικό Κάντο Χενεράλ, ιστορικό σημείο συνάντησης της μεγαλειώδους ποίησης του νομπελίστα χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα με τη μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Το αριστούργημα του Μίκη Θεοδωράκη, που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα.

Το πρώτο μέρος του «Canto General» μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη το 1972 στο Παρίσι. Ο Πάμπλο Νερούδα, Πρέσβης της Χιλής στη Γαλλία την εποχή εκείνη, ήταν παρών στις πρώτες πρόβες του έργου, που έγιναν σε παρισινό στούντιο.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1973, το έργο προγραμματίστηκε να παρουσιαστεί στη Χιλή σε μια συναυλία αφιερωμένη στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά της Δικτατορίας στην Ελλάδα, παρουσία του Σαλβαδόρ Αλιέντε και του Πάμπλο Νερούδα. Η συναυλία αυτή δεν έγινε ποτέ, το πραξικόπημα του Πινοσέτ αιματοκύλισε τη Χιλή. Χρόνια αργότερα, τη συνεχεία του έργου που δεν είχε ακούσει ο ποιητής, ο Μίκης Θεοδωράκης θα επιλέξει να την δώσει με συναυλία στην ελεύθερη Χιλή, πάνω απ το τάφο του ποιητή. Μεταφυσική και ποιητική λεπτομέρεια ήταν το ότι ένα περιστεράκι πέταξε την ώρα της συναυλίας και αυτοκτόνησε πέφτοντας πάνω στο τάφο του Νερούντα.

Αρχικά μελοποιήθηκαν  4 μέρη, τα οποία ηχογραφήθηκαν στο Παρίσι το 1974. Τα μέρη ήταν: Los Libertadores, America insurecta, Vegetaciones και Vienen los Pajaros. Τα ερμήνευσαν η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1975 πρώτα στη Γαλλία κι αμέσως μετά στην Ελλάδα από την ΕΜΙ. 

Ταυτόχρονα ο συνθέτης μελοποιεί ακόμη 3 μέρη (Voy a Vivir, La United Fruit Co., Algunas Bestias) και ηχογραφεί ζωντανά τα 7 μελοποιημένα κομμάτια στην Αθήνα (Στάδιο Καραϊσκάκη και γήπεδο Παναθηναϊκού) στις 13 & 16 Αυγούστου 1975. Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη και Πέτρος Πανδής, ενώ προλογίζει ο Μάνος Κατράκης. 

Ο δίσκος εκδόθηκε από τη MINOS το 1975 και αποτελεί την επίσημη εκδοχή του έργου στη δισκογραφία του συνθέτη. H ίδια ηχογράφηση κυκλοφόρησε επίσης από την RCA στη Γερμανία (1975, RCA/2LPs, 1991/2CDs)

Συμμετέχουν: η Χορωδία St. Jakob υπό τη δ/νση του Stephan Skoeld, και η Ορχήστρα της Στοκχόλμης υπό τη δ/νση του Μ.Θεοδωράκη. Στο εξώφυλλο και στο ένθετο φυλλάδιο ειναι έργα του Μεξικανού ζωγράφου David Alfaro Sigueiros


Los libertadores (Canto General)



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου