Φουέντε Οβεχούνα: Η ιστορία σύμβολο των επαναστατημένων λαών


H «Φουέντε Οβεχούνα» του συγγραφέα Λόπε Ντε Βέγα γράφτηκε το 1614 και εκδόθηκε το 1618, το έργο αναφέρετε στην πραγματική ιστορία των εξεγερμένων κατοίκων της Φουέντε Οβεχούνα στην Ισπανία του 15ου αιώνα. Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού…

Το έργο αναφέρετε στην πραγματική ιστορία που συνέβη πριν από πολλά χρόνια σε ένα μικρό χωριό στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, το Φουέντε Οβεχούνα. Το 1470 οι κάτοικοι του χωριού αγανακτισμένοι από την σκληρότητα του διοικητή τους παίρνουν εκδίκηση δολοφονώντας τον. Μια ιστορία για τη δύναμη των πολλών απέναντι στην αδίστακτη εξουσία, ένα έργο ύμνος στον αγώνα του απλού λαού που διεκδικεί το δίκιο του. 
Η ιστορία της Φουέντε Οβεχούνα είναι μια διαχρονική ιστορία με πολλά επίκαιρα μηνύματα, η αδυναμία της εξουσίας μπροστά στη λαϊκή αποφασιστικότητα, όταν η αποφασιστικότητα αυτή προάγεται σε πράξη.

Οι κάτοικοι της Φουέντε Οβεχούνα ζούσαν ευτυχισμένοι και απολαμβάναν τις χαρές της ζωής μέχρι την ημέρα που καταφθάνει στο χωριο ο νέος Διοικητής, ένας άνθρωπος σκληρός και καταχραστής της εξουσίας του, οι χωρικοί δεν αντέχουν για πολύ καιρο τον απάνθρωπο και χυδαίο χαρακτήρα του και οργανώνονται και τον σκοτώνουν. Όταν καταφθάνει στο χωριό ένας ανακριτής για να ανακαλύψει τον ένοχο, ως εκπρόσωπος του Βασιλιά Φερδινάνδου και της Βασίλισσας Ισαβέλλας, στην ερώτηση του «ποιος σκότωσε το διοικητή Φερνάν Γκόμεθ;» οι κάτοικοι αλληλέγγυοι και ενωμένοι σαν μια γροθιά απαντούν: «η Φουέντε Οβεχούνα το έκανε»! 
Στη συνέχεια οσο προχώρησε η υπόθεση αποκαλύφθηκαν πολλα, ο ειδεχθής ρόλος του διοικητή και οι πολλές παράνομες πράξεις εις βάρος των κατοίκων του χωριού, στο τέλος ο βασιλιάς μη μπορώντας διαφορετικά πήρε την απόφαση να κλείσει την υπόθεση, με αποτέλεσμα τη δικαίωση των κατοίκων. Η ιστορία της Φουέντε Οβεχούνα θεωρείται σύμβολο των επαναστατημένων λαών.

Ο συγγραφέας  Λόπε Ντε Βέγα υπήρξε αναμφισβήτητα ο δημοφιλέστερος συγγραφέας της εποχής του, γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1562 στην Μαδρίτη και εφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1635. Tο έργο του «Φουέντε Οβεχούνα» μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Δωδώνη και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 20-1-1977.

Το τραγούδι "Η μπαλάντα του ξεσηκωμού" που πρωτοτραγουδησε η Μαρία Δημητριάδη σε στίχους Γιάννη Μιχαηλίδη αναφέρετε στη παραπάνω ιστορία, το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1977 από το album Φουέντε Οβεχούνα του Θάνου Μικρούτσικου. Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού…


Η μπαλάντα του ξεσηκωμού:






Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου