Οι πρωθυπουργοί: H ιστορία του τραγουδιού του Μάρκου Βαμβακάρη


Το ρεμπέτικο τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη «Οι πρωθυπουργοί» γράφτηκε και κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1936, μια χρονιά που στιγματίζεται από τους πολλούς θανάτους πρωθυπουργών και από την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά. Τα γεγονότα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του τραγουδιού απο τον μεγάλο συνθέτη.

Το 1936 ήταν μια δύσκολη χρονιά, συνέβησαν πολλά γεγονότα και σε μία μόνο χρονιά πέθαναν 6 πρωθυπουργοί, τα γεγονότα αυτά επηρέασαν τον Μάρκο Βαμβακάρη και έγραψε το τραγούδι «Οι πρωθυπουργοί», όμως στους στίχους του αναφέρονται οι μισοί από αυτούς τους θανάτους καθώς μέχρι τη κυκλοφορία του είχαν πεθάνει οι 3 από τούς 6, οι θάνατοι των πρωθυπουργών συνεχίστηκαν και μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού. Στην πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού το 1936 η πρώτη στροφή δεν υπήρχε, ο Μάρκος Βαμβακάρης τη πρόσθεσε αργότερα σε ένα μαγαζί που έπαιζε στην Άνω Σύρα αλλά δεν μπορούσε για ευνόητους λόγους να την ηχογραφήσει.

Tην 1η Φεβρουαρίου 1936 πέθανε ο Γεώργιος Κονδύλης από καρδιά ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1935. Στις 18 Μαρτίου η Ελλάδα συγκλονίστηκε ξανα από το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και αυτός από καρδιακή προσβολή αφού είχε προηγηθεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο τρίτος θάνατος ήταν του Κωνσταντίνου Δεμερτζή το 1936 που ήταν και ο πιο πρόσφατος στη κυκλοφορία του τραγουδιού, κυβέρνησε τη χώρα από τις 30 Νοεμβρίου 1935 μέχρι και τις 13 Απριλίου 1936 όταν και πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Στις 17 Μαΐου πέθανε ο Παναγής Τσαλδάρης από ανακοπή καρδιάς, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός από το 1932 ως το 1935, εναλλάξ με το Βενιζέλο. Στις 16 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς και αφού έχει εγκαθιδρυθεί η δικτατορία Μεταξά, πέθανε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, που διετέλεσε πρωθυπουργός το 1897 και κατά διαστήματα μεταξύ του 1915 – 1917 και 1926 – 1928, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στις 17 Νοεμβρίου οι θάνατοι των Ελλήνων πρωθυπουργών έγιναν έξι με το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ο οποίος είχε διατελέσει για ένα δεκαήμερο πρωθυπουργός το 1932.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε το 1905 στον συνοικισμό Σκαλί της Σύρου από οικογένεια καθολικών, στην αυτοβιογραφία του αναρωτιόταν πώς έγινε και πέθαναν 4-5 πρωθυπουργοί μέσα σε μια μόνο χρονιά! Δήλωνε τυχερός που πρόλαβε κι έβγαλε το κομμάτι σε δίσκο, πριν ο Μεταξάς καταλύσει τη δημοκρατία στις 4 Αυγούστου 1936 γιατί τότε δεν θα μπορούσε λόγω της σκληρής λογοκρισίας. Ο μεγάλος μας συνθέτης εφύγε από τη ζωή στις 8 Φεβρουαρίου του 1972.

"Οι πρωθυπουργοί"

Πέθανε ο Κονδύλης μας
πάει κι ο Βενιζέλος
την πούλεψε κι ο Δεμερτζής
που θα `φερνε το τέλος

Όσοι γινούν πρωθυπουργοί
όλοι τους θα πεθάνουν
τους κυνηγάει ο λαός
απ’ τα καλά που κάνουν

Βάζω υποψηφιότητα
πρωθυπουργός να γίνω
να κάθομαι τεμπέλικα
να τρώω και να πίνω

Και ν’ ανεβαίνω στη Βουλή
εγώ να τους διατάζω
να τους πατώ τον αργιλέ
και να τους μαστουριάζω


Μάρκος Βαμβακάρης 1935:








ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου