Φράγμα Θησαυρού: Το μεγαλύτερο λιθόρριπτο φράγμα της Ελλάδας και των Βαλκανίων


Δείτε στο παρακάτω βίντεο που επιμελήθηκε η Travel Inspiration το Φράγμα του Θησαυρου, το μεγαλύτερο λιθόρριπτο φράγμα της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων που βρίσκεται στο Παρανέστι της Δράμας.

Στα ορεινά της Δράμας η φύση προσφέρει στον επισκέπτη περισσότερες αυθεντικές εικόνες, εκεί η παρέμβαση του ανθρώπου ίσως και για μια από τις ελάχιστες φορές έχει καταφέρει να συνυπάρξει ορμονικά και να εντυπωσιάσει με το αποτέλεσμα που έχει δημιουργήσει. Ξεκινώντας από το Παρανέστι και οδεύοντας βορειοδυτικά, ακολουθώντας την αντίθετη πορεία της ροής του ποταμού Νέστου σε μια από τις προσφορότερες οδικές προσβάσεις, ο επισκέπτης θα συναντήσει δύο μοναδικά φράγματα όπου το καθένα από αυτά κατέχει και από μια πρωτιά. Το πρώτο από τα δύο είναι το "Φράγμα της Πλατανόβρυσης" που αποτελεί το πρώτο φράγμα από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα που για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκε ως βασικό υλικό η ιπτάμενη τέφρα των θερμοηλεκτρικών σταθμών ΔΕΗ της Πτολεμαΐδας.

Στη συνέχεια λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω υπάρχει και ένα δεύτερο φράγμα, το "Φράγμα Θησαυρού" το οποιο κλέβει την παράσταση με τη δική του πρωτιά, καθώς είναι το μεγαλύτερο λιθόρριπτο φράγμα της Ελλάδας και των Βαλκανίων και ένα από τα ψηλότερα γεωφράγματα της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ψηλό χωμάτινο φράγμα ύψους 175 μέτρων με αδιαπέραστο αργιλικό πυρήνα το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1997. Η παλιά-ώριμη κοιλάδα του Νέστου, μέσα στην οποία ο ποταμός έχει "εγκιβωτιστεί" και έχει διανοίξει μια νέα βαθύτερη και απότομη κοιλάδα, αποτέλεσε την προσφορότερη λύση για την κατασκευή του φράγματος.

Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε εισχωρεί σε αυτές τις κοιλάδες του ποταμού έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συγκρατώντας μία ποσότητα νερού της τάξης των 700.000.000 κυβικών μέτρων. Το βάθος της λίμνης φτάνει τα 147 μέτρα στη λεκάνη του φράγματος και έχει έκταση 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στη λεκάνη του φράγματος και σε υψόμετρο από 310 ως 330 μέτρα, βρίσκεται ο πύργος υδροληψίας μέσω του οποίου το νερό οδηγείται στον υπόγειο ΥΗΣ Θησαυρού και εξέρχεται στη διώρυγα φυγής στην κοίτη του Νέστου σε υψόμετρο 220 μέτρα, καταλήγοντας στο φράγμα της Πλατανόβρυσης.


Δείτε το βίντεο της Travel Inspiration:






Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου